Intoleranța la lactoză vs. Alergia la proteina din laptele de vacă: Diferențe și simptome

Intoleranta la lactoza vs. Alergia la proteina din laptele de vaca: Diferente si simptome

Intoleranța la lactoză vs. Alergia la proteina din laptele de vacă: Diferențe și simptome

Intoleranța la lactoză și alergia la proteina laptelui de vacă au câteva simptome comune. Și, ca atare, sunt destul de des confundate. Cele două afecțiuni au, însă, cauze și tratamente diferite. Iată prin ce se deosebește intoleranța la lactoză de alergia la proteina din laptele de vacă.

Intoleranța la lactoză este cauzată de inabilitatea organismului de a digera lactoza. Acest lucru se întâmplă din cauza absenței sau deficienței de lactază din sistemul digestiv.

Alergia la proteinele din laptele de vacă, cunoscută și sub numele ei prescurtat, APLV, apare, de obicei, în primii ani de viață, ca un răspuns imunologic la proteinele din laptele de vacă. Alergia la proteina din laptele de vacă poate fi declanșată chiar și de o cantitate mică de proteine și poate fi severă (până la șoc anafilactic), în timp ce în cazul copiilor care suferă de intoleranță la lactoză, ei pot tolera lactoza în cantități mici. 

Altfel spus, alergia la proteina din laptele de vacă este cauzată de o reacție a sistemului imunitar, în timp ce intoleranța la lactoză nu este o reacție imunitară, ci doar digestivă, cauzată de lipsa unei enzime ꟷ explică Dr. Amelia Dan, medic primar pediatru.

Intoleranța la lactoză și alergia: simptome comune

Unele simptome gastrointestinale pentru intoleranța la lactoză și alergia la proteina din laptele de vacă sunt comune: dureri abdominale, diaree sau balonare. Alergia la proteinele din laptele de vacă poate declanșa însă, atât aceste simptome gastrointestinale, cât și unele respiratorii (wheezing, rinită) sau dermatologice (urticarii, dermatite), iar în cazuri extreme poate duce la șoc anafilactic.

Intoleranța la lactoză și alergia: ce le deosebește

Dincolo de faptul că sunt cauzate de sisteme diferite (cel imunitar și cel digestiv), intoleranța la lactoză și alergia la proteina din laptele de vacă se deosebesc și prin severitatea manifestărilor și recurență. Adică: odată apărută sensibilizarea, alergia va fi declanșată de fiecare întâlnire cu alergenul care o cauzează (laptele de vacă), în timp ce în caz de intoleranță la lactoză, severitatea simptomelor depinde de cantitatea de aliment ingerată. În multe cazuri, copiii cu intoleranță la lactoză pot avea în meniu iaurt, pentru că prin acțiunea proboticelor care fermentează iaurtul, o parte din lactază se consumă.

Intoleranța la lactoză: forme

Există mai multe forme de intoleranță la lactoză:

Intoleranța la lactoză congenitală ꟷ este cauzată de absența lactazei încă de la naștere. Bebelușii care se nasc cu intoleranță la lactoză nu pot tolera laptele matern și au nevoie de formule speciale de lapte.
 Intoleranța la lactoză primară – care se observă după primii 5 ani de viață și este asociată cu o descreștere a nivelului de lactază după începerea procesului de diversificare a alimentației.
 Intoleranța la lactoză secundară – apare ca urmare a unor probleme digestive.

Cum se tratează intoleranța la lactoză și alergia

Tratamentul, atât în caz de intoleranță la lactoză, cât și în cazul alergiei la proteina din laptele de vacă, se face prin excluderea laptelui din dietă și înlocuirea cu formule speciale cu lapte delactozat sau parțial delactozat.

În privința tratamentului intoleranței secundare la lactoză opiniile specialiștilor variază. Academia Americană de Pediatrie consideră că tratamentul nu trebuie să vizeze excluderea lactozei din meniu, ci, mai degrabă, tratarea simptomelor. Alți specialiști recomandă evitarea în totalitate a lactozei, până când problema care a dus la suprimarea lactazei se rezolvă și producția acestei enzime se reia, iar organismul poate procesa lactoza.

Laptele de vacă în meniul copiilor

Chiar și pentru copiii care nu suferă de alergie la proteina din laptele de vacă, acesta este contraindicat până la vârsta de 3 ani, din cauza conținutului prea ridicat de proteine și sodiu, care suprasolicită rinichii copilului ꟷ te avertizează Dr. Amelia Dan, medic primar pediatru. Laptele de vacă este, pe de altă parte, sărac în nutrienți importanți la vârste preșcolare: vitamina C, vitamina D, grăsimi sănătoase, nesaturate. Laptele de vacă poate fi tolerat de sistemul digestiv al unui copil în jurul vârstei de 3 ani ꟷ explică medicul.

Alte tipuri de intoleranță

Tot în categoria intoleranțelor des întâlnite la copii intră și intoleranța la gluten. Ea se poate manifesta atât în forma ei ușoară, cât și cea mai complicată, boala celiacă (celiachie).

Apariția intoleranței la gluten este cauzată de inabilitatea organismului de a procesa această proteină prezentă în grâu, orz, secară și care se poate găsi prin contaminarea cu alte cereale, și în ovăz. Diagnosticul de intoleranță la gluten se face prin teste de sânge, endoscopie cu biopise și implementarea unei diete fără gluten. Aceasta este destul de greu de ținut, întrucât glutenul este ascuns într-o mulțime de alte alimente în afară de cereale.

Dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de intoleranța la lactoză sau alergia la proteina din laptele de vacă, te invităm să vizitezi secțiunea "Întreabă Experții" pe site-ul nostru www.aptanutricia.ro . Acolo, experții noștri sunt pregătiți să îţi ofere răspunsuri și sfaturi personalizate pentru a te ajuta să înțelegi mai bine aceste afecțiuni și să găseşti soluțiile potrivite pentru tine și cei dragi.

autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025

Cere sfatul experților

Dr. Pediatru Amelia Dan, Dr. Octavia Puiu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie și expertul AptaNutricia Olivia Forgiarini răspund întrebărilor tale despre nutriție și susținerea imunității copilului.

Fă cunoștință cu echipa de experți!
Vezi ce întreabă alte mămici
Întrebări diversificarea alimentației
Formule de lapte

www.aptanutricia.ro