Menținerea sănătății sistemului digestiv la copii: sfaturi și soluții

Menținerea sănătății sistemului digestiv la copii: sfaturi și soluții
Aproape 50% dintre copii suferă de episoade de colici, regurgitații sau constipație în primul an de viață. Nedepistate și netratate la timp aceste probleme afectează sistemul digestiv la copii pe termen lung, dar și starea lor emoțională. Iată cum poți să previi și să tratezi problemele de sistem digestiv la copii.
Studiile arată că tulburările funcționale gastrointestinale - denumire care se referă, în principal la episoadele de colici și regurgitații din primul an de viață sau la constipație - sunt legate de probleme și în adolescență și viața adultă. Astfel, 28% dintre bebelușii suferind de colici dezvoltă tulburări gastrointestinale deja până la vârsta de 13 ani. La nivel internațional sunt definite și clasificate astăzi peste 20 de afecțiuni care sunt incluse în categoria tulburărilor funcționale gastrointestinale și care acoperă o paletă largă de vârste și simptome.
La copii, ca și la adulți, problemele digestive atrag după sine o întreagă serie de alte probleme pentru sănătatea fizică, dar și cea emoțională. Numeroasele vizite la medic și scheme de tratament împovărează cu costuri financiare serioase familia, iar calitatea vieții copilului are de suferit.
Sistemul digestiv la copii: cum îl menții sănătos
Tractul gastrointestinal este încă imatur ca structură și funcționare în primii ani de viață. Aceasta, în sine, poate fi una dintre cauzele problemelor de sistem digestiv, care pot fi accentuate de o nutriție necorespunzătoare. Vestea bună este, însă, că informarea corectă a părinților și adaptarea alimentației astfel încât să corespundă vârstei și necesităților nutriționale ale copilului pot amelioara semnificativ problemele.
Studiile arată că suplimentarea cu oligozaharide, prebiotice prezente în mod natural în laptele matern ameliorează starea de disconfort digestiv la copii și simptomele constipației. Olidozaharidele sunt, cantitativ, al treilea nutrient important din laptele matern, după lactoză și lipide. Astfel, într-un litru de lapte matern, se află între 5-15 mg de oligozaharide. Oligozaharidele stimulează creșterea și activitatea bacteriilor bune din sistemul digestiv. Oligozaharidele acționează ca un prebiotic și stimulează la nivelul tractului intestinal creșterea și activitatea bacteriilor bune, precum bifidobacteria și lactobacilii. Iar acest lucru este important, pentru că o floră intestinală echilibrată ajută la dezvoltarea unei imunități puternice. Rolul oligozaharidelor nu se oprește aici: ele stimulează celulele imunitare să reacționeze la potențiale amenințări și, în același timp, împiedică dezvoltarea infecțiilor, prin blocarea agenților patogeni.
Sistemul digestiv la copii: alte posibile probleme
Boala de reflux
Dacă juniorul tău refuză mâncarea, devine plângăcios și în special refuză alimentele care îi fac rău - din instinct, acesta poate fi un simptom pentru boala de reflux. Alimentele grase, mesele prea bogate sau servite cu puțin timp înainte de culcare pot fi factori de risc.
Sindromul colonului iritabil
Dureri abdominale, balonare, constipație sau diaree însoțesc ceea ce specialiștii numesc sindromul colonului iritabil. Copiii suferind de acest sindrom se plâng de dureri de stomac cel puțin o dată pe săptămână, pentru mai multe luni. Boala poate fi tratată cu o combinație de medicație, schimbări alimentare și tratament al stresului (da, da, și copiii sunt stresați!).
Intoleranța la lactoză
Are crampe, gaze, îi e greață sau are episode de diaree la puțin timp după ce a mâncat produse lactate? Este posibil să sufere de intoleranță la lactoză, iar corpul lui să nu digere lactaza, zaharul prezent în mod natural în lapte.
Laptele de vacă nu ar trebui, oricum, să fie inclus în alimentația juniorilor până la vârsta de 3 ani, din cauza conținutului prea ridicat de proteine și sodiu, care suprasolicită rinichii celui mic - explică Dr. Amelia Dan, medic primar pediatru.
Boala celiacă
Dureri de stomac, episoade de vomă, diaree și constipație sunt simptome care trădează o intoleranță la gluten. Un diagnostic inițial de intoleranță la gluten se obține în baza testelor de sânge, care verifică prezența anticorpilor specifici. Pentru a confirma diagnosticul, este recomandată, în cele mai multe cazuri, biopsia intestinului subțire. Diagnosticul este confirmat și prin implementarea unei diete fără gluten și evoluția simptomelor după modificarea regimului alimentar ꟷ explică pediatrul.
Sistemul digestiv la copii: bune obiceiuri, care îl ajută
În perioada primilor 3 ani, când sistemul digestiv se maturizează, trebuie să acorzi o atenție sporită calității alimentelor și alcătuirii meniurilor conform necesarului nutrițional al vârstei. Pentru a evita problemele și a favoriza buna funcționare a sistemului digestiv ține cont de următoarele recomandări:
respectă orele de masă;
respectă repartizarea corectă a meselor: 3 mese principale pentru copii și 2 gustări. Mesele nu vor fi bogate cantitativ, iar gustările vor fi sănătoase;
evită să oferi masa juniorului când e în fața unui ecran;
evită discuțiile agitate la masă;
învață-l să mestece alimentele corect, astfel încât să favorizeze digestia;
evită alimentele prea reci sau prea fierbinti, care au o acțiune iritantă la nivelul stomacului. Temperatura alimentelor pe care le consumă un copil trebuie să fie de minimum 10°C și să nu depășească 50°C.
Pentru mai multe sfaturi și soluții personalizate legate de sănătatea sistemului digestiv al copilului tău, nu ezita să vizitezi secțiunea "Întreabă Experții" de pe www.aptanutricia.ro. Acolo vei găsi răspunsuri la întrebările tale și vei putea beneficia de expertiza specialiștilor noștri.
autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025
Cere sfatul experților
Dr. Pediatru Amelia Dan, Dr. Octavia Puiu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie și expertul AptaNutricia Olivia Forgiarini răspund întrebărilor tale despre nutriție și susținerea imunității copilului.
Fă cunoștință cu echipa de experți!
Vezi ce întreabă alte mămici
Întrebări diversificarea alimentației
Formule de lapte