Ce faci după primul tantrum al copiilor în magazin și cum ne ajută pușculița să ne îndeplinim dorințele, cu Diana Cătănoaia

Ce faci dupa primul tantrum al copiilor in magazin si cum ne ajuta pusculita sa ne indeplinim dorintele, cu Diana Catanoaia

Ce faci după primul tantrum al copiilor în magazin și cum ne ajută pușculița să ne îndeplinim dorințele, cu Diana Cătănoaia

Vă invităm să urmăriți un material video din seria "Interviuri cu părinți & reacția specialistului Școala de bani". 

Tantrumurile copiilor în public, mai ales în magazine, sunt o provocare pentru mulți părinți. Gestionarea acestor momente dificile poate părea copleșitoare. În seria video din acest articol, Diana Cătănoaia, mămică și content creator, ne povestește experiențele ei legate de trantrumuri, cum a abordat cu cei mici primele discuții despre bani și cum îi învață să economisească. Sfaturile valoroase ale specialiștilor de la Școala de bani vin în completarea experienței ei pentru a vă ajuta să navigați prin aceste situații cu încredere și succes, dar și să inițiați cea mai importantă conversație, cea legată de bani.

Gestionarea primului tantrum în magazin

Diana ne povestește cum a făcut față primului tantrum al copilului ei într-un magazin. Fiind pentru prima dată părinte, presiunea din jur și nesiguranța au determinat-o să cedeze și să cumpere jucăria pe care copilul și-o dorea. Însă, ulterior, acasă, a discutat cu copilul și i-a explicat că nu pot cumpăra tot ce își doresc de fiecare dată când intră în magazin. Au început să implementeze reguli și un plan pentru a evita astfel de situații în viitor.

 Sfatul specialistului Școala de Bani subliniază importanța conversațiilor despre bani acasă  și a stabilirii unor reguli clare. Este necesar să explicăm copilului că nevoile sunt lucruri esențiale, iar dorințele sunt lucruri pe care ni le dorim, dar de care nu avem nevoie. De asemenea, recomandă exersarea identificării lucrurilor din magazine pentru a vedea care dintre ele intră în categoria „nevoi” și care în „dorințe”.

Primele conversații despre bani

Diana își amintește momentul în care a avut primele discuții despre bani cu copilul ei, chiar

după acel tantrum din magazin. Ea a încercat să îi explice pe înțelesul său diferența dintre nevoi și dorințe, arătându-i o listă de priorități și un buget alocat pentru cheltuielile necesare.De asemenea, i-a explicat că dorințele sale sunt importante, dar că nu pot fi îndeplinite de fiecare dată când merg la magazin. Ulterior, s-au jucat de-a magazinul, folosind o casă de marcat și bani de hârtie, pentru a-l ajuta să înțeleagă mai bine cum funcționează banii.

 Specialiștii sugerează că aceste discuții pot începe de la o vârstă fragedă, în jurul a 5-6 ani, în funcție de capacitatea copilului de înțelegere. Este important să învățăm copiii cum să economisească pentru dorințele lor. De exemplu, dacă își doresc o jucărie scumpă, pot începe să pună bani în pușculiță și apoi să setați împreună un termen limită de economisire.

Gestionarea banilor din pușculiță

Pentru a-și implica copiii în gestionarea banilor de pușculiță, Diana a stabilit reguli clare în familie. La vârsta la care înțeleg conceptul de bani și valoarea acestora, cei mici au început să-și gestioneze economiile. Periodic, ei pot face achiziții cu banii din pușculiță, dar trebuie să respecte o sumă prestabilită. Recent, când Mihai a dorit să-și cumpere niște carioci scumpe, Diana l-a încurajat să economisească o sumă fixă în fiecare săptămână pentru a-și îndeplini dorința.

 Specialiștii sunt de acord că stabilirea unor reguli clare pentru gestionarea economiilor și a dorințelor este crucială. Odată ce aceste reguli sunt stabilite, următorul pas poate fi învățarea economisirii pe termen lung pentru obiective mai mari, precum o vacanță la Disneyland. Este important să stabiliți împreună coordonatele economisirii și să îi ajutați pe copii să-și atingă visele lor financiare.

Gestionarea dorințelor inspirate de prieteni

În familia Dianei, conversațiile despre dorințele inspirate de colegii de clasă sunt la ordinea zilei. Ea explică că au avut discuții despre cât de benefice sunt jucăriile și au concluzionat că nu toate sunt esențiale. Atunci când copiii au exprimat dorințe specifice, au vorbit despre conceptul de consumerism și despre importanța de a nu umple casa cu lucruri inutile. Puține jucării au rezistat la testul timpului în familia lor, cum ar fi Lego-ul. În ceea ce privește gadget-urile, copiii au înțeles că le vor primi atunci când vor fi responsabili.

 În aceeași notă, specialiștii în educație financiară recomandă utilizarea acestor momente ca o oportunitate de a-i învăța pe copii despre responsabilitatea financiară. A înțelege că dorințele sunt nelimitate, dar resursele sunt limitate, îi ajută pe copii să facă alegeri mai conștiente. Activități educative despre gestionarea banilor, precum cele oferite de Școala de Bani, sunt considerate instrumente valoroase în acest proces.

Gestionarea tantrumurilor și educația financiară a copiilor sunt provocări pentru orice părinte. Experiențele Dianei și sfaturile specialiștilor arată că este esențial să avem discuții deschise și să stabilim reguli clare. Înțelegerea diferenței dintre nevoi și dorințe, economisirea pentru obiective și gestionarea dorințelor inspirate de alții sunt pași importanți în educația financiară a copiilor noștri. Astfel, îi ajutăm să devină adulți responsabili și conștienți de valoarea banilor.

Învață să faci alegeri financiare inteligente. Intră pe scoaladebani.ro

Curs pentru părinți

 

Mai devreme sau mai târziu, cei mici vor afla oricum despre bani, de aceea este esențial să afle de la cine trebuie. Părinții sunt cei mai potriviți să le ofere această educație, financiară. Așadar, cum inițiezi cea mai importantă conversație, cea despre bani, cu copiii tăi?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani. 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

 

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️