Erupția dentară la bebeluși: Remedii și sfaturi pentru a le ușura durerea și disconfortul
Erupția dentară este un moment important în viața bebelușului, dar poate fi, de asemenea, o perioadă dificilă, însoțită de durere și disconfort. Cu toate acestea, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece există o mulțime de remedii și sfaturi simple pentru a ajuta la ușurarea acestor simptome neplăcute și pentru a face experiența mai plăcută pentru cel mic. Iată câteva strategii eficiente pentru a-i oferi micuțului tău alinare și confort în timpul erupției dentare.
Răcirea gingiilor
Oferă-i bebelușului obiecte de dentiție special concepute, răcite în prealabil în frigider. Temperatura scăzută a unui inel gingival, de exemplu, va reduce inflamația și va calma iritațiile gingiilor, prin reducerea temporară a fluxului sanguin puternic. De asemenea, mai ai la dispoziție câteva opțiuni eficiente: poți alege o lingură de metal, bucăți mari de morcov reci sau dispozitive de dentiție umplute cu gel răcoritor. Cu toate acestea, asigură-te că toate obiectele din plastic pe care bebelușul tău le atinge nu conțin plastifianți. Optează pentru jucării sau obiecte de dentiție din materiale sigure pentru bebeluși, cum ar fi cauciucul sau siliconul, pe care bebelușul le poate mesteca pentru a-și calma gingiile. De asemenea, trebuie să știi că prea mult frig poate dăuna gingiilor, așadar nu îi da lucruri care au stat în congelator.
Consumul de alimente reci
Dacă bebelușul a început deja diversificarea, oferă-i alimente reci, cum ar fi piureuri de fructe sau legume direct din frigider. Acestea vor ajuta la calmarea gingiilor iritate.
Evită să-i oferi mâncăruri acide și condimentate
În perioada erupției dentare, este recomandat să eviți să-i oferi alimentele care pot agrava sensibilitatea gingiilor. Exemple de astfel de alimente includ:
• citrice - lămâile, portocalele, grapefruitul și alte citrice pot fi extrem de acide și pot irita gingiile sensibile ale bebelușului în timpul erupției dentare.
• sosuri acide - sosurile cu un conținut ridicat de roșii sau alte ingrediente acide ar putea fi mai bine să fie evitate în această perioadă, deoarece pot accentua sensibilitatea gingiilor.
• murături - murăturile și alte alimente conservate în oțet sau în soluții acide pot fi prea dure pentru gingiile delicate ale bebelușului.
• băuturi carbogazoase - acestea conțin acid și zahăr, ceea ce poate fi problematic pentru sănătatea orală a bebelușului, mai ales în timpul erupției dentare.
• biscuiți sau prăjituri cu mult zahăr - alimentele bogate în zahăr pot afecta sănătatea dinților, iar în timpul erupției dentare, gingiile pot fi mai sensibile la aceste substanțe.
Masaj gingival delicat
Folosește degetul curat și ușor umezit pentru a masa gingiile bebelușului. Acest masaj va ajuta la relaxarea țesuturilor inflamate și la reducerea durerii.
Pentru un efect prelungit și un zâmbet fericit, aplică 1-3 cm de Osa® Gel gingival pe gingiile copilului și pregătește-te să descoperi cea mai eficientă metodă de masaj gingival!
Prima tehnică se focusează pe masajul efectiv al gingiilor
Plasează-ți degetele mari ale mâinilor perpendicular cu buzele copilului. Masează ușor gingiile dinspre centrul înspre exteriorul arcadei dentare superioare, apoi repetă procesul pe arcada inferioară, urmând forma gingiilor. Ai grijă să îi oferi copilului tău o experiență blândă și reconfortantă, folosind mișcări lente și ușoare!
A doua tehnică are în vedere masarea obrajilor, oferindu-i maxilarului copilului o relaxare binemeritată. Folosindu-te de degetul mare și de cel arătător de la fiecare mână, plasează-le în interiorul și în exteriorul obrajilor, în așa fel încât să îmbrățișezi delicatețea fiecărui zâmbet.
Masează obrajii cu mișcări circulare timp de 30 de secunde, din exterior înspre zona unde cresc dințișorii.
Chiar și un masaj în zona vârfurilor degetelor de la picioare îi ajută pe unii copii, deoarece aici se află zonele reflexe ale dentiției. În medicina alternativă, se crede că anumite zone din talpa piciorului sunt conectate cu diferite părți ale corpului, inclusiv cu gingiile și dinții. Prin masarea delicată ale acestor puncte reflexe, se poate stimula circulația sângelui și se poate elibera tensiunea, contribuind astfel la ameliorarea disconfortului asociat erupției dentare la bebeluși.
Îngrijirea gingivală e mai ușoară când e pe cale naturală, iar Osa® Gel gingival conține mixul perfect din ulei de mușețel, ulei de cuișoare, ulei de salvie, ulei de mentă și extract de propolis, ca să treceți împreună mai ușor prin zilele în care nici jucăriile nu îl mai liniștesc așa ușor.
În cazul în care durerea persistă, lasă Osa® Gel gingival să devină eroul momentului! Poți reaplica după o jumătate de oră de la efectuarea masajului, dar ai grijă să nu depășești limita de 3 utilizări în decurs de 24 de ore.
Cu Osa® Gel gingival alături, fiecare zâmbet va străluci încrezător, iar tu vei fi cel mai de încredere părinte pentru micuțul tău!
Comunicare și afecțiune
Deoarece bebelușii simt anxietatea părinților, încearcă să-ți păstrezi calmul și să-i oferi afecțiune și alinare în această perioadă. Ține-l în brațe, cântă-i sau jucați-vă împreună pentru a-i distrage atenția de la disconfort.
Consultă pediatrul
Dacă durerea sau alte simptome asociate erupției dentare persistă sau se agravează, nu ezita să consulți medicul pediatru. Acesta îți va oferi sfaturi personalizate și îți va liniști îngrijorările.
Erupția dentară este un proces individual, iar fiecare bebeluș o parcurge în ritmul său. Poate fi o perioadă dificilă, dar cu aceste remedii și sfaturi simple, vei putea ușura durerea și disconfortul micuțului tău. Este important să fii răbdător și să-i oferi multă dragoste și înțelegere. Odată ce dințișorii apar, vei uita rapid de această etapă și vei privi înapoi cu zâmbetul pe buze.
Bebelușii fericiți sunt bebelușii care folosesc Osa® Gel gingival încă de la primele semne ale apariției primilor dințișori.