Ce facem când copilul se lovește? Sfaturi pentru părinți din partea specialiștilor
Copilăria este perioada vieții în care joaca este esențială
Aceasta aduce cu sine bucurie, libertate și oportunități nelimitate de explorare și învățare. Cu toate acestea, o parte integrantă a acestei etape sunt și micile accidente care pot provoca vânătăi, julituri sau cucuie. Aceste semne ale unei copilării active reprezintă nu doar amintiri vizibile ale aventurilor și curajului, dar și oportunități de creștere și dezvoltare personală.
În cadrul emisiunii Desprecopii, Elena Zagaican, Redactor Desprecopii.com, a discutat despre traumatismele benigne la copii cu doamna Dr. Roxana Hristianovici - Medic Specialist pediatru, și doamna Dr. Iulia Balint - Medic Specialist Pediatru.
Ce sunt și cum pot apărea vânătăile, contuziile, echimozele și hematoamele la copii?
Dr. Roxana Hristianovici: Copilăria este, inevitabil, însoțită de accidente care duc la contuzii. Contuzia este orice lovitură care nu implică extravazare de sânge, fiindcă atunci o numim plagă. Dacă nu curge sânge, pielea este intactă, dar avem modificări de culoare sau volum, o numim contuzie. Aceasta nu are risc de supra-infecție deoarece nu există continuitate cu mediul extern.
Contuziile se împart în 3 categorii:
cele mai simple sunt numite vânătăi în termeni populari și echimoze în termeni medicali;
hematoame/cucuie (ceva mai profunde);
contuzii importante care pot fi chiar amenințătoare de viață (atunci când sunt implicate organele interne).
Cum pot influența aceste traumatisme emoțional copiii și părinții lor?
Dr. Iulia Balint: Traumatismele benigne pot avea un impact emoțional asupra copiilor și părinților lor. La nivel emoțional, copiii pot simți frică, anxietate sau stres în urma unei leziuni sau a unei căzături.
Dacă avem un copil care este în proces de a învăța să meargă și se mai împiedică și cade, recomand să tragem aer adânc în piept și să lăsăm copilul să se ridice singur; părintele nu trebuie să alerge imediat spre copil speriat și panicat, ridicându-l. Acesta trebuie să învețe că este ok să cadă, pentru că așa se ridică și învață să meargă.
Cu toate acestea, este important să nu cădem nici în extrema cealaltă. Trebuie să fim empatici, să fim alături de copil și să înțelegem că și pentru el a fost un moment de sperietură. Copilul trebuie să vadă că suntem acolo să îi oferim suport și siguranță în momentele dificile. Prin exprimarea empatiei și a compasiunii față de durerea și neliniștea pe care le resimte, îi transmitem că suntem alături de el și că îl înțelegem. Această consolare emoțională contribuie la diminuarea stresului și anxietății copilului, îl ajută să se simtă confortabil și să se recupereze mai rapid.
Ce sunt cucuiele și cum pot fi ele tratate?
Dr. Roxana Hristianovici: Cucuiul este denumirea populară pentru un hematom care apare la nivelul capului. Ceea ce este important să reținem despre cucui, este că în ciuda faptului că poate fi mare și cu impact vizual, acesta nu reprezintă o urgență medicală, deoarece cucuiul înseamnă de fapt o acumulare de lichid în afara cutiei craniene, deci nu implică creierul. Cucuiul este dureros, nu doar voluminos, motiv pentru care este indicat să aplicăm comprese reci și un gel pe bază de plante pentru calmarea durerilor, însă fără panică.
Dar atenție: în spatele unui cucui se pot ascunde și traumatisme mai importante, așa că trebuie să fim atenți la înălțimea de la care a căzut copilul, forța cu care s-a lovit, etc.
Este important să monitorizați starea copilului și să consultați un medic pediatru în cazul în care cucuiul este sever sau dacă apar alte simptome îngrijorătoare, cum ar fi pierderea conștienței, vărsături repetate sau schimbări ale comportamentului.
Cum evaluăm corect și cum tratăm loviturile copilului?
Dr. Iulia Balint: Dacă copilul a căzut de la înălțime mare și s-a lovit la cap, dar nu a plâns imediat, s-ar putea să fie nevoie de mers rapid la medic. Dacă a căzut de pe bicicletă din mers și nu a avut cască pe cap, de asemenea, copilul poate avea nevoie de atenție medicală.
Pentru a estima pe loc gravitatea, primul lucru pe care îl facem este să ne uităm imediat la copil, să vedem ce s-a întâmplat, cum reacționează, cât de repede a plâns după accidentare, dacă se poate ridica singur, dacă poate păși singur sau șchiopătează sau se ține de mână.
Dacă este o lovitură mică și copilul se comportă normal, îl ajutăm la început prin a-i curăța rana, punem comprese reci și îi oferim sprijin emoțional.
Ce sunt vânătăile?
Dr. Roxana Hristianovici: Vânătăile sunt mai ușoare decât hematoamele, deoarece sunt leziuni mai superficiale, de o culoare mov. Uneori părinții observă pe picioarele copiilor vânătăi dar nu știu de unde le au, dar ele apar și în urma traumatismelor minore. Aș atrage atenția însă, dacă se întâmplă să apară constant vânătăi, fără a avea un traumatism, că este necesară o vizită la medic, pentru a exclude o problema de coagulare. Copiii care se învinețesc extrem de ușor în urma traumatismelor foarte ușoare, cum ar fi o simplă strânsoare de mână, trebuie evaluați medical.
Dacă vânătaia se vindecă în mod normal și nu apar alte simptome alarmante, de obicei nu este necesară o intervenție medicală imediată. Cu toate acestea, în cazul în care vânătaia persistă sau se înrăutățește, apare în zona abdomenului sau dacă apar și alte semne precum sângerări nejustificate sau slăbiciune generală, este important să consulți un medic pediatru pentru o evaluare mai amănunțită și pentru a exclude orice afecțiuni subiacente.
Durerile musculare la copii în timpul creșterii - De ce apar și cum pot fi ameliorate?
Dr. Iulia Balint: Durerile de creștere nu au neapărat o definiție, dar au anumite caracteristici. Acestea apar în copilărie timpurie (3-5 ani) sau în adolescență (spre 12 ani) și se manifestă spre după-amiază, seara sau chiar pe parcursul nopții, trezind copilul.
În general, durerile de creștere sunt resimțite la ambele picioare, în special în zona tibiei, gambei, coapselor sau în spatele genunchilor. Mersul nu este afectat și durerile de creștere nu lasă sechele.
Uneori este posibil să fie implicat și un deficit de vitamina D în durerile de creștere.
De obicei, un medic poate diagnostica durerile de creștere examinând copilul și adresându-le acestuia și părinților întrebări despre istoricul și simptomele medicale. Este important să se excludă orice alte cauze posibile ale durerii înainte de a pune acest diagnostic.
Cum se tratează durerile de creștere?
Dr. Iulia Balint: Dacă copilul s-a trezit din somn și are dureri putem să îi masăm picioarele folosind un tratamentul local pe bază de plante sau să îi punem comprese calde local. Un copil cu dureri de creștere te va lăsa să masezi zona dureroasă, astfel că acest aspect poate ajuta la diferențierea durerilor de creștere de o afecțiune mai gravă. Copiii ale căror dureri au o cauză mai gravă, nu vor lăsa pe nimeni să atingă zona dureroasă.
Există riscul ca un copil să facă prea mult sport?
Dr. Roxana Hristianovici: Și mușchii copiilor pot să fie suprasolicitați, la fel că ai noștri, mai ales dacă vorbim despre un copil care nu este învățat cu mișcarea. Pentru copiii sedentari, se recomandă ca activitatea fizică să fie crescută progresiv.
Copilul va simți durerile la fel ca și noi, iar pentru a-l liniști putem aplica un gel din plante și masăm zona dureroasă.
Primul aspect este să monitorizați îndeaproape programul de activități fizice al copilului și să vă asigurați că există o echilibrare între efort și odihnă. Suprasolicitarea apare atunci când copilul practică prea mult sport sau nu are suficient timp pentru recuperare între sesiunile de antrenament. Este important să acordați atenție semnelor de oboseală musculară excesivă, cum ar fi durerea persistentă, rigiditatea, slăbiciunea sau scăderea performanței sportive. Dacă observați aceste semne, este recomandat să reduceți intensitatea sau durata antrenamentelor și să oferiți copilului suficient timp de odihnă și recuperare.
De asemenea, este important programul de somn, hidratarea și hrănirea corectă a copilului cu alimente bogate în macro și micro-nutrienți pentru a alimenta acei mușchi care sunt în plină dezvoltare și forțați.
Mulțumim doamnelor doctor pentru răspunsurile informative și valoroase!
Dacă doriți să aflați mai multe sfaturi utile și informații despre cum să gestionați diversele traumatisme benigne la copii, vă invităm să vizitați secțiunea PRIMUL AJUTOR ÎN CAZ DE LOVITURI de pe site-ul Desprecopii.com. Acolo veți găși resurse utile și articole informative, care vă vor ajuta să navigați în mod sănătos și echilibrat prin aceaste provocări.
În cele din urmă, amintiți-vă că vocea și intuiția părintească sunt cele mai puternice ghiduri în luarea deciziilor pentru copiii noștri. Mulțumim că ați urmărit emisiunea și vă dorim tuturor o zi minunată și echilibrată! Și cât mai puține cucuie, dureri de creștere, vânătăi și lacrimi la joacă.