În dialog cu specialiștii: Inteligența financiară se învață, pas cu pas
Cum creștem un copil inteligent financiar și un viitor adult independent financiar? Ne-au răspuns la această întrebare și nu numai, Claudia Oprescu - Coordonator Școala de bani, BCR și Gabriela Maalouf - Psiholog clinician, Psihoterapeut, Specialist parenting. În dialog cu cei doi specialiști a fost Elena Zagaican, moderatorul emisiunii și redactor Desprecopii.com.
Webinar realizat cu sprijinul BCR, Școala de bani 💸
De ziua Educației, pe 11 Aprilie, a avut loc EduFin Fest. Cui se adresează și cum a luat naștere?
Claudia Oprescu: EduFin Fest a luat naștere anul trecut, când când Parlamentul României a decis că ziua de 11 Aprilie este Ziua Națională a Educației Financiare și ne-am gândit să o sărbătorim printr-un festival al educației, cu ateliere în care vorbim cu tinerii despre bani. Însă în acest an, cu ajutorul unui psihoterapeut, am creat și o hartă a inteligenței financiare, iar toți care vor să descarce această hartă pot să între pe școaladebani.ro și să o descarce gratuit. Astfel, tinerii și adolescenții pot să vadă ce carieră li se potrivește, ce le-ar place să facă și care sunt opțiunile lor financiare. Mai multe despre EduFin Fest puteți citi și în articolul dedicat EduFin Fest: BCR, alături de tineri, în drumul lor către independența financiară.
Ce înseamnă independența financiară?
Claudia Oprescu: Dacă ne gândim la tematica cuvitelor "independent financiar", înseamnă a nu depinde de nimeni, dar de fapt, sensul cuvintelor este un pic mai filozofic și mai larg, deoarece independența financiară înseamnă pentru fiecare dintre noi altceva. De aceea este important ca oamenii să observe ce înseamnă pentru ei independența financiară și ce ar putea face în funcție de semnificația pe care o dau acestui concept.
Cât de important este pentru tineri să facă diferența între nevoi și dorințe?
Claudia Oprescu: La vârsta adolescenței este cel mai dificil să facă această distincție. La nivel teoretic ei știu ce înseamnă nevoia și dorința, însă din punct de vedere psihologic este puțin mai dificil să ia deciziile potrivite, deoarece au tendința ca din mare parte din banii pe care îi au să opteze pentru dorințe. Regula spune că 30% din bani ar trebui să meargă spre zona de dorințe și restul spre nevoi. Din păcate, multe probleme apar atunci când se întâmplă opusul. Din acest motiv, noi încercăm să îi încurajăm pe adolescenți să noteze pe ceva care sunt dorințele lor și să vadă care dintre acestea ar putea să le satisfacă, dar fără a pune o presiune suplimentară pe buget.
Învață să faci alegeri financiare inteligente cu Școala de bani
Școala de bani BCR este cel mai amplu program de educație financiară din România, o platformă educațională plină de resurse practice și instrumente care te ajută să îți gestionezi mai eficient banii. Vei învăța să-ți organizezi veniturile mai bine și să-ți îndeplinești obiectivele financiare, pentru a avea o viață mai bună.
Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani. 🙌😉 Un curs recomandat de Desprecopii.com. Curs gratuit <<aici>> .
Când ar trebui să aibă loc prima discuție cu copilul despre bani?
Claudia Oprescu: Important este să începem de la vârste fragede (3-4 ani) și cu discuții care să implice joculețe, fără a pune o presiune pe copil privind educația financiară. De asemenea, putem să le explicăm celor mici când mergem la cumpărături de ce cumpărăm un anumit iaurt și nu altul, care este diferența de preț dintre ele sau câte fructe putem cumpăra de o anumită sumă (mică) de bani.
Discuția despre nevoi și dorințe ar trebui să apară în jurul vârstei de 5-6 ani, dar este la fel de important să fie o discuție firească, din timp, nu în momentul în care suntem deja în supermarket și copilul are un tantrum că vrea un anumit lucru. El trebuie să știe de acasă că există un buget limită în care trebuie să se încadreze cumpărăturile, dar are alocată și el o sumă de bani (mică) din care își poate lua ceva.
Ce ar trebui să facă părinții care nu reușesc să vorbească cu copiii lor despre bani?
Claudia Oprescu: Există foarte multe resurse, atât în social media cât și pe YouTube. De asemenea, pe Școala de bani există un curs special pentru părinți unde se găsesc diferite instrumente și jocuri pe care aceștia le pot folosi pentru a discuta cu copiii, în funcție de vârsta lor. Dar și mai important este să găsim timpul, cea mai importantă resursă de altfel, pentru a discuta cu copiii despre aceste subiecte, deoarece în caz contrar ei se vor informa din altă parte și nu există garanția că acele informații sunt cele corecte.
Cât de importantă este implicarea profesorilor în educația financiară a copiilor?
Claudia Oprescu: Este important să existe un parteneriat și o bună colaborare între părinți și școală, nu doar privind educația financiară ci în general. Dar când vorbim specific de bani, este important să fie un demers constant în care atât părinții cât și profesorii/școala să le ofere copiilor informațiile necesare pentru a lua decizii financiare mai bune. Școala de bani derulează proiecte în școli și împreună cu profesorii încearcă să introduă noțiuni de educație financiară la fiecare materie din curs.
Cum ar trebui să cheltuim chibzuit în vacanța de vara?
Claudia Oprescu: Cel mai important sfat este să ne facem un buget înainte de a pleca în vacanță, ideal cu câteva luni înainte. Chiar de la împachetarea bagajului trebuie să fim atenți la ce lucruri avem nevoie și să ne asigurăm că nu uităm nimic pentru a nu mai fi nevoiți să cumpărăm din afara țării obiectele pe care le-am uitat acasă. Apoi, trebuie să ne facem un buget zilnic și să vedem ce cheltuim, cât costă mesele, cazarea, astfel încât să avem o idee cât se poate de realistă asupra bugetului de vacanță. În plus, este important să existe o sumă de bani pentru situații neprevăzute. Și pe lângă toate acestea, trebuie să mai fim atenți la modul în care consumăm și cum toate deciziile financiare nu ne afectează doar propriul portofel, dar și mediul și comunitatea în care vom merge.
De ce cheltuim mai mult decât ne premitem?
Gabriela Maalouf: Cred că a cheltui mai mult decât ne premitem este un fenomen în creștere în momentul actual, pentru că suntem bombardați pe platforme de social media și vedem ce au alții, astfel încât ne dorim și noi foarte tare acel lucru. Cumva, dorințele noastre au escaladat, ne dorim mai multe lucruri decât avem nevoie (sau ne dorim).
De asemenea, tot în social media mai există și fenomenul de a avea ce vrei la un click distanță, de exemplu "Dacă faci și tu asta poți avea un venit de...". Astfel, mesajele cu privire la educația financiară sunt mai puține - mesaje prin care cineva să ne învețe că nu tot ce zboară se mănâncă, diferența dintre nevoi și dorințe, că banii nu se fac așa ușor și că nu tot ceea ce se afișează pe social media este și adevărat. Și atunci creierul nostru, care este ușor de păcălit, va crea o obișnuință, va considera că așa este normal (să arăți într-un anumit fel, să ai anumite lucruri, etc) și ajungem să cheltuim mai mult decât ne permitem.
Pentru a crește un copil responsabil este necesar să facem o serie de schimbări, să devenim mai responsabili, mai organizați cu bugetul familiei?
Gabriela Maalouf: În cele mai multe cazuri acest lucru se întâmplă de la sine, deoarece a crește un copil nu este ceva ieftin și oricât de cheltuitor ești, încet încet ai doar două variante: te victimizezi sau te organizezi mai bine cu membrii familiei și faci să îți ajungă pentru ce ai nevoie (nevoi și dorințe).
Din punct de vedere material, fericirea era descrisă de Aristotel ca o formă de plăcere și satisfacție primară, categorisită în 4 variante. Surprinzător, și în zilele de astăzi, neuroștiința vine tot cu 4 variante: adrenalină, serotonină, testosteron și dopamină. Cumva fericirea materială ține foarte mult de dopamină și este o chestie primară, adică este primul nivel de fericire care aduce cea mai puțină satisfacție, pe termen scurt, comparativ cu fericirea care vine din putere, care este a doua etapă, fericirea care vine din a-i ajuta pe ceilalți (din oxitocină, specifică mamelor) și fericirea reală, care vine din iubirea de propria persoană, când ești suficient tu pentru tine. Din acest motiv educația financiară este importantă, pentru că nu este sursa noastră de fericire, niciodată baza materială nu poate fi sursa primordială de fericire și de satisfacție. De acolo apare dependența, supărarea, frustrarea, depresia, anxietatea.
Cum îi putem învăța pe copii să economisească prin puterea exemplului?
Gabriela Maalouf: Primul exemplu pe care îl putem oferi copiilor este acela că fericirea noastră nu ține de lucrurile pe care le cumpărăm, ci de relații. Banii sunt doar o ustensilă care ne pot face viața mai ușoară și mai bună. Dar încă de la o vârstă fragedă copiii pot participa la discuții ale familiei, pentru a observa felul în care părinții își gestionează banii. Evident, cu condiția ca aceste discuții să fie proactive, pentru a nu le distruge relația cu banii pe viitor.
Cum evităm un tantrum și cum facem copilul să înțeleagă că nu avem bani pentru ceva ce își dorește fix în acel moment?
Gabriela Maalouf: Este foarte important ca discuția să pornească de acasă și nu în supermarket. Copilul trebuie să știe înainte de ieși din casă că există un anumit buget disponibil pentru anumite cumpărături, dar că are și el alocată o sumă mică de bani pentru ceva ce vrea el să-și cumpere, cu mențiunea că știe deja, că poate primi ce își dorește foarte tare atunci când este ziua lui, de exemplu.
Dacă tantrumul deja s-a declanșat într-un loc public, atunci nu rămâne de făcut decât gestionarea crizei la fața locului pentru a scoate copilul din starea de moment.
Este în regulă să condiționăm primirea banilor de buzunar prin realizarea unor activități?
Gabriela Maalouf: Dacă nu fac parte din responsabilitățile copilului, este în regulă. Fiecare are camera lui de care este responsabil să o curețe și are alte lucruri care le împărtășește cu restul familiei (o dată pe săptămâna spală vasele, de exemplu). Responsabilitățile casei nu sunt pe bani. Dar dacă noi vrem să facă ceva ce nu intră de obicei în atribuțiile sale și îi depășește responsabilitățile, atunci este ok să îi dăm bani pentru asta.
Cum ar putea fi încurajată atitudinea pozitivă față de bani la copiii care au experimentat lipsa acestora în familie?
Gabriela Maalouf: Din tot ce economiesti îți faci bucurii și indicat este de a începe cu bucurii de scurtă durată, adică pentru început nu se recomandă a economisi un an de zile pentru a cumpăra sau a face ceva anume, ci săptămânal - în cazul copiilor. De exemplu, strângi 1 leu pe zi iar la sfârșit de săptămână ai 7 lei și îți faci bucuria atunci. Și se continuă acest lucru crescând timpul gradual. Dacă ai simțit lipsuri și îți dorești cu ardoare ceva, așteptarea e lungă.
Pe tot parcursul emisiunii, membrii cumunității Desprecopii au avut ocazia de a-i adresa întrebări atât Claudiei Oprescu cât și Gabriela Maalouf, dar pentru a afla care au fost acestea și răspunsurile lor, îți recomandăm să urmăreșți emisiunea integral pe canalul nostru de YouTube <<aici>>.
Mulțumim invitaților care ne-au fost alături și vouă pentru că ați urmărit cu interes emisiunea și citit articolul!
Mulțumim sponsorului acestei emisiuni - BCR, Școala de bani!
Curs pentru părinți
Cum discuți cu cei mici despre bani?
Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani. 🙌😉
Un curs recomandat de Desprecopii.com