Cei mai curiosi bebelusi devin cei mai inteligenți elevi, arată un studiu. 5 moduri prin care putem stimula curiozitatea bebelusului

Cei mai curiosi bebelusi devin cei mai inteligenți elevi, arată un studiu. 5 moduri prin care putem stimula curiozitatea bebelusului
Un studiu fascinant realizat de Universitatea Johns Hopkins arată că nivelul de curiozitate al unui bebeluș – adică cât de atent este la lucruri noi, neobișnuite sau surprinzătoare – poate prezice felul în care va învăța și gândi mai târziu.
Cei mai curioși bebeluși devin cei mai inteligenți elevi, arată un studiu
Un studiu fascinant realizat de Universitatea Johns Hopkins arată că nivelul de curiozitate al unui bebeluș – adică cât de atent este la lucruri noi, neobișnuite sau surprinzătoare – poate prezice felul în care va învăța și gândi mai târziu.
🔍 Bebelușii care urmăresc cu fascinație lucrurile „magice” (cum ar fi o jucărie care pare că plutește) sunt, adesea, aceiași copii care, la 3 ani, caută informații, pun întrebări și găsesc soluții în mod activ.
Cu alte cuvinte, curiozitatea este un super-putere timpurie ce merită cultivată zi de zi!
Cum stimulăm curiozitatea bebelușului?
Expune-l la lucruri variate: texturi, sunete, obiecte care se mișcă diferit – lasă-l să atingă, să observe, să descopere.
Pune întrebări, chiar dacă nu răspunde încă: „Ce se întâmplă dacă rotim asta?”, „Ai văzut cum sare mingea?”
Vorbește cu el ca și cum ai vorbi cu un mic cercetător: numește ceea ce vede, descrie cu ton cald și entuziasm.
Repetă și variază: bebelușii învață prin repetiție, dar și prin mici surprize. O jucărie care sună diferit sau o carte cu pagini tactile pot face minuni.
Răspunde cu răbdare: când pare că „cere mai mult”, nu e moft – e setea de descoperire. Curiozitatea nu trebuie grăbită, ci însoțită cu blândețe.
🧠 Fiecare copil e diferit, dar un lucru e sigur: bebeluşii care privesc lumea cu ochi mari şi fascinați cresc adesea în copii dornici să învețe, să înțeleagă și să inoveze.
Curiozitatea este prima formă de inteligență activă – și începe mult mai devreme decât ne imaginăm. 🌟
Despre dezvoltarea intelectuala in primul an de viata mai cititi:
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor - pe intelesul tuturor
Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Ce se intampla in mintea unui bebelus?
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc. Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul in care adultul ingrijeste copilul, de promptitudinea cu care raspunde acestor nevoi. Plansul este modul prin care ei comunica in primele luni de viata. Si totusi, oricat de prompt ar raspunde parintii nevoilor lor, fiecare bebelus are o etapa in dezvoltarea sa in care plange mai mult.
Aceasta variaza - la bebelusii nascuti la termen apare in jurul varstei de 6 saptamani, in timp ce la cei prematuri se manifesta pe la 12 saptamani citeste mai departe care sunt 8 activitati care stimuleaza dezvoltarea bebelusului.
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului
Cercetari recente au scos insa la iveala un adevar uluitor. Se pare ca felul in care mama se comporta cu copilul ei este decisiv si pentru dezvoltarea fizica a creierului acestuia. Pana de curand nu existau dovezi solide in aceasta privinta, ci doar cateva studii care au aratat importanta comportamentului matern asupra dezvoltarii creierului puiului la rozatoare si la primate.
Dupa numeroase studii si dupa observarea atenta a comportamentului copiilor si al parintilor, in cadrul unor cercetari de durata, s-a ajuns la concluzia ca un copil care beneficiaza de dragostea si de grija zilnica a mamei are creierul mai mare decat unul care nu a beneficiat de afectiunea materna. Fotgrafiile rezultate in urma RMN-urilor facute in cadrul cercetarilor sunt elocvente.
Citeste si: Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte medicale: Journal of Pediatrics,
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2025
Referinte: The Journal of Psychology si urbanchildinstitute.org
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII