Un bebe fără colici înseamnă o familie mai fericită și o mămică odihnită! Iată secretele!
Pe scurt
Plânsul unui sugar este un fapt de viață. La urma urmei, este singurul mod în care nou-născuții ne pot comunica nevoile lor! În timp ce plânsul bebelușului este tulburător pentru părinți, vestea bună este că cele mai puternice și pline de viață țipete ale bebelușului înseamnă de obicei că este flămând, are scutecul plin sau se simte singur. Odată hrănit, schimbat și îmbrățișat, puiul tău se va liniști de obicei. Dar ce faci dacă continuă să plângă după ce i-ai dat exact ceea ce avea nevoie? Când simți că ai încercat totul pentru a-ți calma copilul care plânge, dar țipetele nu se opresc, ia în considerare un alt vinovat: colicile. Iată ce să faci în privința asta.
Ce sunt colicile?
În primele trei luni ale bebelușului, acesta va plânge mult, așa că poate fi dificil pentru părinți și îngrijitori să distingă plânsul normal de plânsul persistent, cauzat de colici. Regula este: un sugar care plânge mai mult de trei ore pe zi, cel puțin trei zile pe săptămână și în mod constant mai mult de trei săptămâni (dar altfel este sănătos), are colici. Sexul sugarului și stilul de hrănire (adică biberon vs. sân) nu influențează șansele copilului de a avea colici.
Cât durează colicile?
Colicile încep de obicei la două - trei săptămâni după naștere și ating vârful când bebelușul are între 4 și 6 săptămâni. Pentru majoritatea bebelușilor, plânsul persistent cauzat de colici poate dura până la 3 luni, dar, în unele cazuri, se poate întinde până la 9 luni.
Ce poți face pentru ameliorarea simptomelor cauzate de colici: ține un jurnal al simptomelor
Urmărește ceea ce pare să declanșeze plânsul și ce ajută în cele din urmă la calmarea acestuia. Înregistrează durata, intensitatea, ora din zi și cât de aproape este episodul de o sesiune de hrănire sau de un pui de somn. De asemenea, notează lucruri precum cât de des ai folosit un marsupiu în acea zi, câte scutece pline a avut și dacă plânsul pare să se îmbunătățească, să se agraveze sau să rămână la fel.
Nu înregistra fiecare secundă a zilei, dar dacă începi să vezi corelații, atunci poți începe să implementezi intervenții care să vă calmeze pe amândoi. Aceste detalii și indicii pot ajuta, de asemenea, medicul pediatru să identifice o cauză medicală a colicilor.
Sesiuni de hrănire mai scurte și mai frecvente
Dacă supraalimentarea provoacă gaze sau dureri de burtică sugarului, încearcă să-l alăptezi mai puțin timp (per sesiune) dar mai des. Alăptarea mai frecventă și contactul piele pe piele pot, de asemenea, să aline și să calmeze copilul.
Amplifică zgomotul de fundal
Unii bebeluși plâng mai puțin atunci când aud un zgomot de fundal constant. Poți folosi un aparat cu zgomot alb, cum ar fi hota din bucătărie, aspiratorul sau redă sunete ambientale, cum ar fi valurile oceanului, o cascadă, o ploaie de vară sau bătăile inimii umane.
Fă o baie caldă cu copilul și exersează contactul piele pe piele
Băile calde vă pot ajuta pe amândoi să vă liniștiți și să vă relaxați! Odată ce ai ieșit din baie, acordă-i copilului tău timp piele pe piele (e valabil cu oricare dintre părinți). Întinde-te pe spate și pune-ți copilul pe pieptul gol, cu urechea deasupra bătăilor inimii. Combinația dintre creșterea și scăderea respirației tale și căldura corpului tău va fi un mare confort pentru bebe.
Masaj pentru sugari
Așteaptă cel puțin 30 de minute după o hrănire înainte de a-i face masaj. Caută un loc calm, liniștit și confortabil în care să vă instalați, așezând copilul pe spate. Folosește o atingere blândă și evită gâdilatul. Masează-i încet brațele, mâinile, umerii, talia, coapsele și picioarele.
Poți folosi masajul pentru a ajuta la eliminarea gazelor. În timp ce bebelușul stă confortabil întins pe spate, masează-i ușor burtica în sensul acelor de ceasornic, pentru a ajuta la deplasarea gazelor de-a lungul tractului intestinal.
De asemenea, a face bicicleta cu picioarelor sugarului, într-o mișcare circulară, poate ajuta la mișcarea și la eliberarea gazelor abdominale. Cu bebelușul întins pe spate, ia-i picioarele în mâini și pedalează încet înainte și înapoi, ca și cum ar merge pe o bicicletă. Fă o pauză din când în când pentru a apăsa ușor ambii genunchi ai bebelușului pe burtică, pentru o presiune suplimentară.
Ia o pauză și relaxează-te
Îngrijirea unui copil ce suferă din cauza simptomelor supărătoare provocate de colici îi stresează pe toți părinții și membrii familiei, de la mic la mare. Nu e nicio rușine să furi un moment sau două pentru tine. Lasă copilul cu un îngrijitor (bunica, bunicul sau un vecin apropiat!) și ia-ți pentru câteva minute.
Folosește acest timp pentru a practica câteva exerciții de respirație, a te întinde, a ieși afară pentru a lua aer curat sau doar a sta pe canapea cu ochii inchiși. Ascultă muzica pe care o iubești. Uneori, doar câteva momente de pace te pot reenergiza și pot face ca acele sentimente de frustrare și chiar furie să dispară. Va trece!
De asemenea, cercetările indică faptul că părinții copiilor greu de calmat sunt expuși riscului de depresie. Să te simți copleșit de îngrijirea unui copil agitat, împreună cu conștiința de sine îngrozitoare de a scoate un copil care plânge în public, poate duce la izolare chiar în momentul în care ai cel mai mult nevoie de sprijin.
Cere familiei și prietenilor să te ajute stând cu copilul, astfel încât în fiecare zi să ai o mică pauză.
Fitoterapia și probioticele elimină colicile
Deși colicile sunt o parte normală a vieții bebelușilor și nu sunt dăunătoare, nu trebuie neglijate, studiile arătând că bebelușii cu colici și dureri abdominale funcționale au risc crescut de apariție a tulburărilor psihologice (stări de anxietate) și gastrointestinale în viața ulterioară. De asemenea, nu este recomandată administrarea medicamentelor, dar vă puteți ajuta de fitoterapie pentru a reduce producția de gaze, preveni meteorismul și durerile abdominale - este o alternativă naturală, eficientă și delicată, ușor acceptată și bine tolerată de bebeluși.
La bebelușii alăptați, unele studii indică faptul că probioticul Lactobacillus reuteri poate îmbunătăți simptomele colicilor. Lactobacillus reuteri este unul din cele mai studiate probiotice, studiile dovedind acțiunea sa antiinflamatoare și imunomodulatoare. Acesta asigură echilibrul florei intestinale și, pentru că tolerează pH-ul scăzut din stomac, supraviețuiește mai bine decât alți lactobacili, fiind rezistent la multe antibiotice.
Lactobacillus reuteri modulează răspunsul imun al tractului gastrointestinal și reduce inflamația mucoasei. Astfel, are efect benefic dovedit clinic în tulburări și infecții ale tractului gastrointestinal – gastroenterite, infecția cu Helicobacter pylori etc. În cazul colicilor și al durerilor abdominale funcționale la sugari, eficacitatea L. reuteri este demonstrată clinic, acesta susținând sănătatea sistemului digestiv și ameliorând semnificativ colicile.
COLIDEP® soluție orală este un complex unic cu Lactobacillus reuteri și fitoextracte standardizate, cu eficiență dovedită în calmarea durerilor abdominale funcționale și a colicilor la sugari.
Beneficiile extractelor standardizate din plante
Părinții au căutat adesea remedii alternative pentru a-și trata copiii, preferând să folosească tratamente naturiste ca alternativă blândă la medicina convențională. Este important să tratezi copiii cu atenție și este întotdeauna recomandat să soliciți sfatul medicului.
Ierburile și medicamentele pe bază de plante au fost folosite eficient de secole în întreaga lume și sunt sigure pentru bebeluși atunci când sunt administrate în modurile recomandate. Astfel, gama de produse Phytodep conține fitoextracte standardizate de calitate, provenind din culturi de plante controlate.
Datorită eficienței L. reuteri din COLIDEP® soluție, colicile se ameliorează semnificativ încă din primele zile de administrare, bebelușul se calmează, plânge din ce în ce mai puțin, în timp ce extractele standardizate din fenicul, mușețel și roiniță au rol în calmarea spasmelor produse de colici și ajută la eliminarea gazelor intestinale.
Plantele ajută sugarii, dar și mămicile acestora!
Feniculul a fost folosit ca medicament natural de secole și are proprietăți despre care se spune că ajută la prevenirea și ameliorarea spasmelor abdominale, la îmbunătățirea digestiei, flatulenței și crampelor stomacale - multe dintre simptomele asociate colicilor la sugari. Da, feniculul este o plantă cu puteri miraculoase în calmarea durerilor de burtică ale celui mic, îmbunătățind tranzitul intestinal în mod natural, împiedicând formarea gazelor intestinale și calmând spasmele mușchilor intestinali.
De asemenea, dacă alăptezi, probabil știi deja că alimentele și băuturile pe care le consumi trec în laptele matern la aproximativ 6 ore de la consum (în medie - luând în considerare diferitele metabolisme). Astfel, dacă tu te relaxezi acum cu un ceai cald, de beneficiile sale vă veți putea bucura amândoi mai târziu!
Roinița este considerată o plantă ce ajută la relaxare. A fost folosită încă din Evul Mediu pentru a reduce stresul și anxietatea, pentru a îmbunătăți apetitul și pentru a ușura durerea și disconfortul intestinal cauzate de simptomele colicilor.
Roinița este suficient de blândă pentru copii și sugari, dar suficient de puternică pentru adulți! Aceasta are un efect relaxant natural, ajută la calmarea nervilor, la calmarea minții și la relaxarea corpului fără efecte secundare negative. La fel ca mușețelul, roinița poate ajuta la reducerea stresului și neliniștii - stări normale dacă ești proaspătă mămică. Deci, ca și în cazul feniculului, în timp ce bebe e în grija bunicii, bucură-te de un ceai cald și ascultă podcast-ul preferat.
La naștere, sistemul digestiv al bebelușului nu este încă pe deplin dezvoltat. Prin urmare, este normal ca în primele luni de viață, bebelușul tău să experimenteze tulburări digestive (precum colici, gaze, balonare sau constipație). Mușețelul este eficient în ameliorarea acestor simptome și în promovarea digestiei, datorită proprietăților sale antispastice, antiinflamatorii și calmante. De asemenea, ajută la calmarea bebelușului, la relaxare și la îmbunătățirea calității somnului, pentru că o știm cu toții: tulburările de somn sunt frecvente în rândul sugarilor și pot avea diverse cauze (anxietate, dureri de dinți, frică de întuneric, coșmaruri etc.).
Dar cum funcționează mușețelul la bebeluși? Ei bine, mușețelul este cunoscut pentru capacitatea sa de a preveni formarea gazelor și de a ajuta expulzarea acestora. Dar mai are și alte beneficii importante: este un calmant ușor, motiv pentru care adulții beau adesea un ceai înainte de culcare, dar funcționează și ca antiinflamator.
Dr. Phyto este alături de mămici și de cei mici în momentele dificile când apar colicile și le oferă o soluție naturală și rapidă - COLIDEP® soluție.
COLIDEP® soluție acționează asupra imaturitatății sistemului digestiv (motilitate, bariera mucoasei), asupra deficiului tranzitoriu de lactază și dezechilibrului florei intestinale, acest lucru făcându-l eficient în calmarea colicilor celui mic, fără nicio soluție adjuvantă!
Cu COLIDEP® de la Dr. Phyto, burtica bebelușului tău este fericită!
BENEFICII
Ameliorează colicile și calmează durerea abdominală.
Reduce producția de gaze care duc la apariția de colici.
Diminuează spasmele și reduce balonarea.
Reglează motilitatea gastrointestinală și elimină gazele intestinale.
Contribuie la ameliorarea colitei, inclusiv a colitei spastice.
Mai multe despre colici puteți afla pe pagina Colicile Sugarului.
Tratamentul colicilor, la sugari
Tratamentul tulburărilor digestive funcționale însoțite de balonare, flatulență
Tratamentul afecțiunilor digestive: sindromul intestinului iritabil, colită
Cumpara COLIDEP ® soluție orală 44 ml (8 flacoane x 5,5 ml) | 68.70 lei
Se apasă capacul, se agită bine și se administrează suspensia obținută. A se folosi pipeta pentru administrarea produsului. 1 pipetă = 0,61 ml
Sugari și copii cu vârste până la 2 ani: conținutul a 3 pipete, de 3 ori/zi, înainte de masă;
Copii cu vârste de peste 2 ani şi adulţi: 1 flacon pe zi, la o oră distanță de mese.
probiotic Lactobacillus reuteri, fenicul (Foeniculum vulgare), roiniță (Melissa officinalis)/(4:1), mușețel (Matricaria chamomilla)/(1-2:1).
* extracte standardizate
COLIDEP® soluție orală nu conține zahăr, gluten.
Lactobacillus reuteri
Este unul din cele mai studiate probiotice, studiile dovedind acțiunea sa antiinflamatoare și imunomodulatoare. Asigură echilibrul florei intestinale și, pentru că tolerează pH-ul scăzut din stomac, supraviețuiește mai bine decât alți lactobacili, fiind rezistent la multe antibiotice. Modulează răspunsul imun al tractului gastrointestinal și reduce inflamația mucoasei. Astfel, are efect benefic dovedit clinic în tulburări și infecții ale tractului gastrointestinal – gastroenterite, infecția cu Helicobacter pylori etc. În cazul colicilor și al durerilor abdominale funcționale la sugari, eficacitatea L. reuteri este demonstrată clinic, acesta susținând sănătatea sistemului digestiv și ameliorând semnificativ colicile.
Feniculul
Are rol carminativ și relaxant împotriva spasmelor gastrointestinale. Semințele conțin un ulei esențial bogat în trans-anetol care acționează asupra musculaturii netede, îmbunătățind motilitatea și progresia alimentelor. Reduce producția de gaze, prevenind meteorismul și durerile abdominale. Are și acțiune bacteriostatică utilă în timpul fermentației intestinale.
Roinița
Are acţiune spasmolitică asupra musculaturii netede intestinale datorită efectului antagonist al calciului. Are o acţiune calmantă uşoară, utilă în tratamentul tulburărilor digestive însoţite de iritabilitate şi agitaţie.
Mușețelul
Are acțiune antiinflamatoare și spasmolitică la nivelul mucoasei gastrointestinale datorită acțiunii sinergice a uleiului volatil cu flavonoidele. Calmează durerile abdominale cauzate de spasme ale mușchilor tractului digestiv și de aerul excesiv din intestin. Acțiunea antiinflamatoare este datorată flavonoidelor care interacționează cu metabolismul acidului arahidonic, inhibând lipo- și ciclooxigenaza, dar și prezenței polizaharidelor. Flavonoidele au acțiune antispasmodică datorită inhibării AMP ciclic.
Recomandare: Dr. Phyto
PHYTODEP protejeaza natural copilaria
Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.
Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.
Catalog produse
ALLERDEP sirop 150 ml, 44,00 lei
Preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.
LAXODEP sirop 150 ml, 43,20 lei
Combaterea constipatiei. Combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizat
COLIDEP soluție orala 44 ml, 65,80 lei
Tulburarile digestive. Combinatie unica de probiotice si fitoextracte standardizate
VIRODEP picaturi orale 30 ml, 29,00 lei
Prevenția și tratamentul virozelor respiratorii. Asociat cu antibiotice...
LARIDEP spray oral solutie 30 ml, 35,00 lei
Preventia si tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII