Ce este terapia Vojta?

Ce este terapia Vojta?

Ce este terapia Vojta?

Dr. Vaclav Vojta, un neurolog cehoslovac preocupat de problemele pe care le ridica reabilitarea motorie, este cel care a pus bazele terapiei Vojta in 1960, continuandu-si cercetarile in Germania, unde a emigrat in 1968.

Terapia Vojta este insa o creatie a dr. Hellbruege si a devenit celebra in Europa si in toata lumea printr-un sistem international de colaborare.

vei citi:
Ce este terapia Vojta?
Obiectivele terapiei Vojta
Metodologia terapiei Vojta

Ce este terapia Vojta?

Dr. Vaclav Vojta, un neurolog cehoslovac preocupat de problemele pe care le ridica reabilitarea motorie, este cel care a pus bazele terapiei Vojta in 1960, continuandu-si cercetarile in Germania, unde a emigrat in 1968. Terapia in sine este insa o creatie a dr. Hellbruege si a devenit celebra in Europa si in toata lumea printr-un sistem international de colaborare. Medici pediatri celebri precum dr. Terrance Stull si Dr. Robert Block au jucat un rol extrem de important in perfectionarea terapiei, reusind sa aduca, alaturi de Fr. Paul Zahler, terapia Vojta si in SUA.

Studiile Dr. Vojta pot fi impartite in doua mari categorii:

1) Evaluare neurologica, legata de dezvoltarea unei metodologii de evaluare a dezvoltarii copilului, incluzand studiul dinamicii acesteia si principalele tulburari.

2) Coceptul de sistem nervos, ca sistem deschis, inzestrat cu un invelis filogenetic de baza, capabil sa primeasca stimuli variati care ar putea afecta functionarea sistemului nervos si care au un efect major asupra maturizarii sale anatomice. Reflexul de locomotie este practic reprezentarea fizica a intersectarii celor doua aspecte complementare.

Aceste date constituie fundamentul noului program terapeutic care a fost gandit initial pentru copii cu paralizie cerebrala.

Obiectivele terapiei Vojta

Considerata un important instrument medical, terapia Vojta este folosita pentru evaluarea dezvoltarii copilului inca de la nastere si este o caracteristica de diagnosticare fiabila. Pentru fizioterapeut, este o terapie globala ce poate fi folosita din primele zile de viata, atat ca metoda de preventie, cat si ca o cura propriu-zisa.

Ad-Extra3:

Aceasta forma de terapie, bazata pe reflexul de locomotie, urmareste atingerea urmatoarelor obiective:

modificarea reflexului de activitate al copilului si orientarea dezvoltarii neuromotorii spre caile fiziologice. Aceasta se intampla prin introducerea unei activitati neurologice centrale diferite, care produce o constintizare noua a aspectului fizic pentru pacient. Senzitivitatea musculara are un rol foarte important in tot acest program;
modificarea automatismelor spinale in leziuni ale maduvei spinarii;
controlul respiratiei, in vederea cresterii capacitatii vitale;
controlul reactiilor neuro-vegetative si sustinerea unei cresteri echilibrate a sistemului locomotor;
prevenirea degradarii ortopedice, des intalnita in cazurile patologice severe.

Metodologia terapiei Vojta

Din punct de vederele medical, terapia Vojta propune trei aspecte metodologice.

Studiul reactivitatii posturale automate - testarea schimbarilor posturale imediate (de la 7 la 11 reactii) ajuta la despistarea oricarei probleme ce tine de managementul reactiilor automate ale sistemului nervos central. Schimbarile secventiale din aceste reactii din primul an de viata, in cazul unei dezvoltari normale, sunt stabilite clar. Prin urmare, o astfel de examinare ajuta la depistarea principalelor anomalii functionale centrale sau periferice si ajuta, de asemenea, la identificarea gradului de dezvoltare atins in momentul examinarii.

Analiza kinesiologica a functiei motorii spontane - fiecare stadiu al dezvoltarii normale se caracterizeaza prin comportamente care corespund anumitor aspecte: orientare, locomotie, etc. Aceste cerinte de baza stimuleaza implementarea strategiilor locomotorii care sunt adaptate automat la caracteristicile posturale din acel moment.Unicitatea terapiei Vojta rezida in definirea clara a continutului kinesiologic al acestor strategii locomotorii. Acest lucru inseamna ca pozitiile de lucru, poligonul de sprijin si miscarile ce caracterizeaza dezvoltarea optima sunt clar definite. Diferenta dintre multiplele variante individuale si componentele posturale fundamentale trebuie facuta tocmai pentru a permite diagnosticarea sistematica a pacientului si compararea cu posibilele noi ipostaze patologice.

Reflexologia - seria de reflexe ale caror moduri de provocare, raspunsuri si interpretare sunt detaliate cu precizie, constituie ultimul aspect in acest sistem medical de examinare. Aceasta ajuta nu doar la evaluarea imediata, ci si la specificarea prognosticului in privinta evolutiei.

Despre paralizia cerebrala la copii mai cititi:

Paralizia cerebrala la copil
Cauzele paraliziei cerebrale
Cum este diagnosticata paralizia cerebrala
Cum este tratata paralizia cerebrala
Poate fi prevenita paralizia cerebrala?

Forumul de suport al parintilor cu copii cu Sindrom Down


Copii cu nevoi speciale

Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste

autor: redactor  Desprecopii.com A.G.   Toate drepturile rezervate (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. mihaela
    mihaelatrimis la 16/10/2013

    buna ziua am un copil cu sindrom down aceasta terapie este buna si pentru el?

    Raspunde la acest comentariu
  2. ioana maeia botean
    ioana maeia boteantrimis la 1/11/2012

    nu stiu dk aceasta terapie se poate aplica si copiilor cu varsta de 5 ani am un baiat cu hemipareza dreapta si fac cu el terapie de recuperare.L-ar ajuta terapia vojta.

    Raspunde la acest comentariu
  3. TIMOTEOS
    TIMOTEOStrimis la 23/2/2012

    Am aplicat aceasta terapie cu mult succes fetitei noastre de 8 luni si tin sa va spun ca am reusit sa obtin minuni cu mult efort si consecventa.

    Raspunde la acest comentariu
  4. pasztai zoltan
    pasztai zoltantrimis la 14/10/2011

    Conceptul terapiei V Vojta este foarte buna si complexa , insa in acest articol nu prea e amintit ca numai cei care absolva un modul sau mai multe module de curs pot practica si nu e sigur ca si atunci , toti si reusec sa aiba cele mai bune rezultate . Deocamdata atat > Sa nu acceptati drag parinti tratamentul de la cei care nu sunt cerftificati mcu absolvirea cursurilor cel putin de la Sibiu Romania ! sanatate multa tuturor Conf univ dr Zoltan Pasztai

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII