Mama este cel mai bun exemplu: copilul nu devine obez dacă mama respectă un stil de viață sănătos
Copiii mamelor care urmează un stil de viață sănătos - fac multa miscare si au o alimentatie sanatoasa, au un risc substanțial mai mic de a dezvolta obezitate in comparatie cu copiii mamelor care nu fac alegeri de viață sănătoase, arată un studiu publicat în revista British Medical Journal.
Vei citi:
O reducere a riscului de obezitate infantilă
Riscul de obezitate infantilă
Nu se pot trage concluzii ferme despre cauză și efect
Dar care este rolul taților în dezvoltarea obezității la descendenți?
O reducere a riscului de obezitate infantilă
Descoperirile arată că riscul a fost cel mai scăzut în rândul copiilor ale căror mame și-au menținut o greutate sănătoasă, făceau sport în mod regulat, nu fumau, consumau o dietă sănătoasă și consumau alcool ușor până la moderat.
Cercetătorii sugerează că, dacă atât mamele, cât și copiii lor se țin de un stil de viață sănătos, acest lucru ar putea duce la o reducere și mai mare a riscului de obezitate infantilă.
Unul din cinci copii și adolescenți americani cu vârsta cuprinsă între 6 și 19 ani este obez. Obezitatea în copilărie este asociată cu un risc crescut de apariție a mai multor tulburări, inclusiv diabet și boli cardiovasculare, precum și deces prematur, la vârsta adultă. Identificarea factorilor de risc pentru prevenirea obezității infantile a devenit o prioritate de sănătate publică. În timp ce rolul geneticii în obezitate este larg recunoscut, o creștere rapidă a obezității în ultimii ani este mai probabil să fie cauzată de schimbările stilului de viață.
Riscul de obezitate infantilă pentru fiecare copil
Studiile anterioare au arătat că alegerile privind stilul de viață ale copiilor sunt în mare măsură influențate de mamele lor, cu toate acestea, nu se știe dacă modelele de stil de viață sănătos la mame în timpul copilăriei și adolescenței copiilor lor influențează dezvoltarea obezității.
Așadar, o echipă internațională cu sediul în Canada și SUA și-a propus să investigheze dacă factorii de stil de viață ai mamei și copilului au un efect asupra riscului de obezitate infantilă. Ei au examinat istoricul medical și caracteristicile stilului de viață a 24.289 de copii cu vârsta cuprinsă între 9-14 ani care s-au născut din 16.945 de femei în două studii din SUA, Nurses’ Health Study II (NHSII) și Growing Up Today Study (GUTS).
Participanții au completat chestionare detaliate despre istoricul lor medical și stilul de viață, inclusiv indicele de masă corporală (IMC), nivelurile de activitate fizică și dieta. De asemenea, mamele au fost întrebate despre consumul lor de alcool și despre istoricul privind fumatul. Pe baza acestor informații, cercetătorii au calculat riscul de obezitate pentru fiecare copil, folosind măsurători ale IMC.
În general, un IMC între 18,5 și 24,9 indică o greutate sănătoasă. Sub 18,5 este în intervalul subponderal, între 25 și 29,9 este în intervalul supraponderal, iar între 30 și 39,9 este în intervalul obez.
Femeile aveau în medie 41 de ani, cu un IMC mediu de 25 și majoritatea (93%) nu erau fumătoare actuale. Copiii lor aveau în medie 12 ani, iar 46% erau băieți.
După ce au ținut cont de factori potențial influenți, cum ar fi vârsta, etnia, istoricul bolilor cronice, venitul gospodăriei și educația, cercetătorii au descoperit că riscul de obezitate a fost cu 56% mai mic la copiii femeilor cu o greutate corporală sănătoasă decât la copiii mamelor din alte categorii de IMC.
În comparație cu descendenții femeilor care erau fumătoare actuale, copiii mamelor nefumătoare au avut un risc cu 31% mai mic de obezitate.
Copiii mamelor care au făcut exerciții fizice timp de 150 de minute sau mai mult pe săptămână – și care au băut ușor până la moderat (1-2 pahare de vin sau o halbă de bere standard pe zi) – au avut, de asemenea, un risc mai mic de obezitate în comparație cu copiii mamelor care nu făceau mișcare și care nu consumau alcool.
În cele din urmă, copiii mamelor care au urmat toți cei cinci factori de stil de viață cu risc scăzut (o dietă de înaltă calitate, greutate corporală normală, activități fizice regulate, consum ușor până la moderat de alcool și nefumători) au avut un risc cu 75% mai mic de a dezvolta obezitate, comparativ cu descendenții mamelor care nu au îndeplinit niciunul dintre factorii de stil de viață cu risc scăzut.
Nu se pot trage concluzii ferme despre cauză și efect
Acesta este un studiu observațional, așa că nu se pot trage concluzii ferme despre cauză și efect, iar cercetătorii subliniază unele limitări ale studiului. De exemplu, caracteristicile stilului de viață, cum ar fi greutatea, aportul alimentar și cantitatea de activitate fizică a mamelor și a copiilor lor, s-au bazat exclusiv pe rapoarte proprii, care ar fi putut fi supuse unor erori de măsurare.
Cu toate acestea, ei spun că studiul lor „demonstrează că stilul general de viață sănătos al mamelor în perioada copilăriei și adolescenței copiilor lor este asociat cu un risc substanțial mai scăzut de obezitate la copiii lor”.
Ad-Extra3:
Dar care este rolul taților în dezvoltarea obezității la descendenți?
Aceste descoperiri evidențiază beneficiile potențiale ale implementării intervențiilor bazate pe părinți pentru a reduce riscul de obezitate infantilă, spun ei. „Sunt necesare cercetări prospective care examinează rolul taților în dezvoltarea obezității la descendenți”, adaugă ei.
Alimente ce trebuie eliminate din alimentatia copiilor
Copiii sunt uneori foarte atasati de anumite mancaruri sau alimente, insa unele din acestea sunt sunt nesanatoase.
Parintii ar trebui sa fie dornici sa aleaga o alimentatie corecta pentru hranirea copilului lor. Iata pentru inceput, ce ar trebui eliminat din alimentatia copiilor, conform medicilor de la Academia Americana de Sanatate>
5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau
Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in mezeluri in sosuri si in mii de alte alimente apetisante si totusi cati dintre noi ne putem lauda ca avem o alimentatie sanatoasa? Iata 5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau
Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit si:
5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii
Cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete
Vitaminele pentru copii: cand sunt necesare si de ce
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
Obezitatea la varste fragede
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Cum convingi copilul sa manance legume
6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
autor: redactor desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII