Imunitatea de grup. Ce este și cum o dobândim?

Imunitatea de grup. Ce este și cum o dobândim? | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Comunitățile sunt importante pentru a asigura protecția individului singular, care e foarte fragil în fața unei amenințări. Majoritatea bolilor transmisibile se pot răspândi într-o comunitate de la o persoană bolnavă și contagioasă la un grup de persoane susceptibile. Dar mai multe informații utile despre ce este și cum dobândim imunitatea de grup ne spune domnul doctor Craiu Mihai, Medic Pediatru INSMC „Alessandrescu - Rusescu”, Conferențiar Universitar.

Indicele de reproducere sau faimosul „R0”

Numărul de persoane pe care-l poate infecta un bolnav se numește indice de reproducere, faimosul „R0”. Epidemiile iau amploare în comunități atâta vreme cât R0 este mai mare decât 1. În momentul în care R0 devine subunitar, când o persoană nu poate să infecteze mai mult decât o altă persoană, epidemia se stinge. Posibilitatea pe care o avem de a împiedica transmiterea de la o persoană infectată la o persoană susceptibilă, înafară de a păstra distanța și evita contactul, este vaccinarea, ce conferă imunitate.

Cu cât o boală este mai contagioasă, cu atât R0 este mai mare

De exemplu, în cazul în care ne infectăm cu pojar, cifra R0 este între 12 și 18. Acest număr este foarte important pentru a ști cât de mare trebuie să fie proporția de pacienți imunizați.

În cazul în care o persoană infectată are în jurul său o mulțime de persoane imune, prin vaccinare sau prin dobândirea bolii în trecut, cu atât este mai incapabil virusul ce îl poartă persoana bolnavă să se transmită la alte persoane din acea comunitate. Dacă într-o comunitate vom avea numai persoane vaccinate sau care au trecut prin boală și au anticorpi, ar fi extraordinar de bine.

Dar în realitate nu se poate întâmpla așa ceva, deoarece există persoane prea tinere pentru a fi trecut prin boală sau a fi primit vaccinul. De exemplu, nou-născuții și sugarii nu au o cantitate suficient de mare de anticorpi pentru a face față unor boli extrem de contagioase.

Nici persoanele foarte în vârstă nu beneficiază de prea mulți anticorpi. Sistemul imunitar, la fel ca și memoria, slăbindu-se odată cu trecerea timpului.

Altă categorie de oameni ce nu produc o cantitate protectoare de anticorpi, sunt persoanele ce urmează un anumit tratament sau au suferit un transplant de organ.

Iar nu în ultimul rând, se află totuși printre noi persoane care, deși sunt vaccinate, nu produc anticorpi. Existând persoane pe lângă noi, din aceste categorii, ce nu pot fi protejate de apariția unor maladii mortale, rezultă faptul că noi ceilalți, cei sănătoși, ne vaccinăm.

Imunitatea de comunitate

Imunitatea de comunitate trebuie privită ca un act de protecție pentru noi, ca indivizi, dar și pentru comunitatea din care facem parte (familie, clasă, etc.). Dar nu toate maladiile infecțioase pot fi prevenite prin imunitate de grup. Ca și exemplu putem lua tetanosul: dacă ne vaccinăm antitetanic nu putem beneficia de protecția împotriva complicațiilor tetanosului prin imunizarea celor din jurul nostru. În cazul bolilor cu transmitere aerogenă (rujeola, tusea convulsivă, oreionul), se poate beneficia de diminuarea răspândirii în comunitate prin imunitate de grup.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️