Calendarul național de vaccinare și vaccinurile recomandate - Sfatul medicului si INFOGRAFIC
În România, ministerul sănătății asigură vaccinarea gratuită a tuturor copiilor. În felul acesta se pot preveni un număr mare de boli grave, potențial letale.
Primele două vaccinuri din schema națională se administrează în maternitate. Restul se fac prin intermediul medicului de familie. Dar mai multe informații utile despre importanța vaccinării și vaccinurile recomandate ne oferă doamna doctor Roxana Hristianovici - Medic Specialist Pediatru.
Primul vaccin din calendarul național de vaccinare
Primul vaccin din schemă este Vaccinul anti-hepatită-B, a cărui primă doză se administrează imediat după naștere, în maternitate. Doza 2, 3 și 4 se va administra prin medicul de familie la 2, 4 și 11 luni în cadrul vaccinului hexavalent.
Al doilea vaccin care se administrează este Vaccinul BCG
Administrarea se face, de asemenea, în maternitate, din ziua 2 de viață, tuturor copiilor cu o greutate peste 2,5 kg. În cazul copiilor născuți prematur sau cu o greutate mai mică, se va aștepta atingerea greutății minime înainte de vaccinare.
Vaccinul BCG reduce riscul de îmbolnavire pentru forme grave de tuberculoză, precum Meningita tuberculoasă și Tuberculoza miliară.
Restul schemei de vaccinare se face prin intermediul medicului de familie.
La vârsta de 2 luni, 4 luni și 11 luni se administrează două vaccinuri simultan: este vorba de vaccinul hexavalent și de vaccinul antipneumococic.
Vaccinul hexavalent oferă protecție împotriva următoarelor boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, bolile determinate de Haemophilus Influenzae și Hepatită B.
Pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielită, mai este nevoie de un rapel la vârsta de 6 ani, care se administrează tot prin medicul de familie - este vorba despre vaccinul tetravalent (DTPa-VPI).
Al doilea vaccin administrat la vârsta de 2, 4 și 11 luni este Vaccinul anti-pneumococic
În schema națională este inclus vaccinul cu 13 tulpini. Pe piață mai există un vaccin cu 23 de tulpini, administrat frecvent persoanelor cu imunitate compromisă (precum persoanelor splenectomizatate sau cu sindrom nefrotic). Vaccinul oferă protecție împotriva pneumoniilor, infecțiilor otice, septicemiilor și meningitelor cauzate de aceste tulpini de pneumococ.
La vârsta de 12 luni se administrează vaccinul anti-rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR)
Bolile împotriva cărora oferă protecție sunt: rujeolă, rubeolă și oreion. Rapelul se administrează la vârstă de 5 ani.
Vaccinul anti-HPV împotriva cancerului de col uterin la fete se poate administra începând cu vârstă de 9 ani.
Schema națională de vaccinare poate suferi modificări în funcție de numărul de cazuri de boală înregistrate. De exemplu, în perioada în care cazurile de rujeolă au crescut alarmant, s-a introdus o doză suplimentară a vaccinului ROR la vârstă de 9 luni.
Schema de vaccinare poate să fie diferită de la o țară la alta. De exemplu, vaccinul BCG nu se face de rutină în țări precum: Anglia, Franța, Belgia, Germania, deoarece incidența tuberculozei în aceste țări este foarte mică. De asemenea, vaccinurile considerate opționale la noi în țară, intră pe lista obligatorie în alte țări, de exemplu vaccinul anti-rotavirus și vaccinul anti-pneumococic. Acestea se fac de rutină sugarilor în țările unde există un număr mare de copii care intră în colectivitate înainte de vârsta de 1 an.