Meningita, o boală gravă cu complicații severe - recomandările medicului

Meningita, o boală gravă cu complicații severe - recomandările medicului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Meningita este o boală cauzată de inflamarea meningelui, adică a membranelor care învelesc creierul și măduva spinării.

În funcție de agentul care le produce, acestea pot să fie virale, bacteriene și în cazuri mai rare, fungice sau parazitare. Însă mai multe informații și recomandări în ceea ce privește siguranța copiilor, ne oferă doamna doctor Roxana Hristianovici - Medic Specialist Pediatru.

Cele mai grave meningite sunt cele bacteriene, iar cele mai frecvente bacterii care duc la meningită sunt:

Meningococul (Neisseria meningitidis);
Pneumococul (Streptococcus pneumoniae);
Haemophilus Influenzae B;
Streptococul de grup B;
Bacilul Koch (tuberculos);
Listeria monocytogenes.

Ce este meningita meningococică?

Meningita meningococică este forma cea mai gravă de meningită și este considerată O URGENȚĂ MEDICALĂ MAJORĂ. Se transmite pe cale aeriană, în urma contactului apropiat cu o persoană infectată, prin picături de salivă, din tuse sau strănut.

Meningita meningococică are o perioadă de incubație scurtă, de 2-7 zile. Debutează de obicei brusc, cu febră, frisoane, durere musculară, stare de rău, și este rapid progresivă, cu alterarea stării generale, cu vomă, fotofobie.

Rapid apare afectare encefalitică, manifestată prin neliniște, stare de agitație psihomotorie, dezorientare, delir cu evoluție rapidă spre comă. Pot apărea convulsii sau erupții cutanate care nu dispar la digitopresiune - adică atunci când apăsăm cu degetul pe ele, culoare lor nu pălește.

Există zone în lume unde numărul de cazuri este foarte ridicat - așa numita centură de meningită - o arie din Africa sub sahariană, care se întinde din Senegal - în est până în Etiopia - în vest.

Meningita meningococică în România

În țara noastă, incidența bolii este mică, avem cazuri sporadice apărute în colectivități de sugari - copii mici - în principal în creșe sau cămine, centre de plasament sau în rândul adolescenților în căminele de studenți, sau de liceu.

Chiar dacă este rară, meningita meningococică are o rată a mortalității mare de 10-15% din bolnavi și alți 10-15% dintre supraviețuitori suferă leziuni ale creierului și rămân cu sechele neurologice severe. Vaccinarea antimeningococică, în special în rândul categoriilor de risc este esențială.

Ce este meningita pneumococică?

Dacă meningita meningococică este cea mai gravă formă de meningită cu cea mai mare rată de deces, meningita pneumococică este cea mai frecventă formă de meningită bacteriană. Acest organism agresiv provoacă, de asemenea, pneumonii, otite și sinuzite cu risc de sepsis. În majoritatea cazurilor, meningita pneumococică afectează copiii foarte mici, sub vârsta de 2 ani, sau persoanele splenectomizate (cu splina extirpată total sau parțial), cei cu fractură de bază de craniu.

Meningita pneumococică poate fi prevenită prin vaccinare

Vaccinul antipneumococic face parte din schema națională de vaccinare a copiilor și a persoanele din categoria de risc.

Un al treilea agent patogen este Haemophilus influenzae, care afectează în principal copiii mai mici de 2 ani, dar contaminarea cu această bacterie a scăzut în ultima perioadă datorită imunizării pe scară largă cu vaccinul anti-Hib. Vaccinul este, de asemenea, inclus în schema națională de vaccinare a copilului.

Meningita bacteriană este o boală gravă care se poate solda cu deces, în special în rândul copiilor foarte mici. Un număr mare de supraviețuitori rămân cu sechele grave, precum:

tulburări de auz;
tulburări de vedere;
hidrocefalie;
leziuni cerebrale (sechelare, manifestate prin pareze și tulburări de coordonare) sau epilepsie;
dificultăți de învățare;
tulburări de memorie;
tulburări de atenție și de concentrare;
cefalee persistentă.

Având în vedere acestea, vaccinarea are o importanță majoră în prevenirea bolii.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️