Bolile infecțioase ale copilăriei și cum pot fi prevenite riscurile grave ale nevaccinării - sfatul medicului de familie

Bolile infecțioase ale copilăriei și cum pot fi prevenite riscurile grave ale nevaccinării - sfatul medicului de familie | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care medicii de familie le primesc este cea legată de bolile infecțioase ale copilăriei, dacă aceste boli sunt ușoare, dacă este bine să le prevenim, dacă este bine să lăsăm copiii să se îmbolnăvească. Circulă multe mituri despre aceste boli și despre vaccinuri, iar din acest motiv, o discuție cu părinții ar fi foarte utilă, pentru a lămuri ce se întâmplă de fapt cu aceste boli ale copilăriei.

• Dar mai multe informații utile despre acest subiect ne oferă doamna Dr. Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie din București - Ilfov.

Bolile infecțioase ale copilăriei

Unele boli ale copilăriei sunt foarte cunoscute, cum ar fi pojarul, varicels sau oreionul, și din fericire unele nu au mai fost observate deoarece copiii au fost vaccinați, iar aici vorbim despre rujeolă, pojar și oreion.

Pe de altă parte, mai sunt și alte boli care pot apărea și care nu au neapărat o denumire foarte cunoscută. Mai nou, în ultimii ani părinții s-au confruntat cu cazuri de boală mână-picior-gură, care este tot o boală infecțioasă a copilăriei dar care nu a dat complicații foarte mari și din acest motiv nu sperie și nici nu există deocamdată un vaccin cu care să prevenim această boală.

Însă există boli care sunt foarte cunoscute și despre care circulă mitul că dau imunitate pe viață și ca urmare e bine să trecem prin boală în loc să ne vaccinăm. Ei bine, aceste boli cunoscute ale copilăriei despre care circulă frecvent acest mit este varicela și rujeola.

Varicela sau vărsatul de vânt la copil și adult

Varicela sau vărsatul de vânt, așa cum îl cunosc majoritatea părinților, este o boală care apare mai ales când copiii merg în colectivitate, deoarece este foarte contagioasă. Aceasta se manifestă printr-un debut cu o ușoară răceală, cu puțină febră, eventual cu ceva secreții nazale și un pic de tuse, după care copilul face o erupție plină de bășicuțe care se manifestă aproape peste tot. Erupția este în valuri: apar bășicuțe care apoi se usucă și devin leziuni cu coajă. Evident, se știe despre varicelă că senzația de mâncărime (prurit) este intensă și, de asemenea, că este foarte contagioasă. Apoi, încet-încet aceste cojițe dispar, dar pentru acele bășicuțe care au fost foarte mari și adânci, este posibil să rămâne urme, semne pe piele care se duc destul de greu. Cu toate acestea, în cele din urmă copilul se vindecă.

Într-adevăr, imunitatea obținută după varicelă este pe viață. Sunt foarte puține excepții când imunitatea nu se păstrează, însă e bine de știut că varicela vine la pachet și cu niște probleme. În primul rând că apar unele complicații, destul de rare, dar din ce în ce mai frecvente, mai ales în spitale. În acest caz, copiii trebuie să fie internați, pentru că aceste complicații înseamnă encefalite, crize convulsive, supra-infecția bășicuțelor - care în loc să fie transparente cu lichid incolor, sunt cu puroi care se măresc, se unesc, iar adesea copilul va avea din nou febră, putându-se ajunge chiar la complicații grave. Copiii cu complicații trebuie internați, deoarece au nevoie de tratamente suplimentare.

În general, varicela, ca și toate bolile virale, nu se tratează cu medicamente specifice pentru că nu este nevoie. Numai la persoanele care au anumite riscuri este indicat să li se administreze aceste medicamente.

Care sunt complicațiile varicelei?

Una dintre complicațiile cu care varicela vine la pachet este faptul că virusul rămâne în organism, cantonat pe unul din filetele nervoase pe care le avem în nervii cu care suntem echipați în tot organismul, și la un moment dat în cursul vieții când imunitatea noastră scade, pot să apară anuite afecțiuni care sunt date tot de virusul varicelei, și care la vârstnic sau la pacienți adulți dau complicații: apare o erupție specifică, adică va apărea doar pe o parte a organismului și numai pe traseul nervului unde se găsește acest virus. Această erupție se numește Zona Zoster.

Zona Zoster este destul de neplăcută pentru că dă dureri foarte mari, iar acestea, după ce boala trece, pot să persiste uneori chiar și 2-3 ani. Durerile sunt atât de intense încât este nevoie de foarte multe calmante. Cu cât Zona Zoster apare la vârste mai înaintate, cu atât este mai greu de tolerat iar durerea este mai mare.

Este bine pentru părinți să știe că varicela se poate lua de copiii mici de la bunicii cu Zona Zoster. Deci, dacă cineva are Zona Zoster, trebuie să se ferească de contactul cu copiii, deoarece pot să facă varicelă din acele bășicuțe care sunt foarte contagioase.

Există vaccin împotriva varicelei?

vaccin varicela copii

Da, există vaccin împotriva varicelei, dar este un vaccin opțional și nu se găsește în schema națională. Medicii de familie îl recomandă tuturor părinților care și-l pot permite. Prețul acestui vaccin nu este foarte mic dar nici imposibil de atins. Vaccinul împotriva varicelei se administrează în două doze și se poate începe vaccinarea încă de la vârsta de 9 luni. Ideal este ca cei mici să fie vaccinați până a intra în colectivitate, de unde se ia cel mai adesea varicela.

Important de reținut este și faptul că protecția oferită de vaccin nu este de 100% așa cum se întâmplă și în cazul bolii naturale, ci este puțin mai scăzută, dar în cazul în care un copil vaccinat face varicelă, va face o formă foarte ușoară cu doar câteva bășicuțe care nu se duc mai departe către stadiul de crustă/coajă, ca atare nu lasă urme/cicatrici deloc pe piele și nici nu este contagios. Și evident nu ne așteptăm la complicații deoarece copiii vaccinați nu fac astfel de complicații.

Prin urmare, este un mare avantaj să faci vaccinul, deoarece nici nu mai faci boala, nu dezvolți complicații și nici nu riști să faci Zona Zoster mult mai târziu în viață.

Importanța vaccinului gripal

Părinții ar trebui informați despre vaccinul gripal încă din perioada verii. De ce? În primul rând pentru că părinții trebuie să își facă o idee despre ce au de făcut în sezonul rece. Există acest mit că doar vârstnicii trebuie vaccinați antigripal. Cu toate acestea, este bine știut că grupele de vârstă cel mai grav afectate de infecția gripală pentru care dorim să facem vaccinarea sunt copiii mici până în 5 ani și femeile gravide. Noi avem o oarecare idee despre ce urmează să se întâmple în sezonul gripal deoarece urmărim ce se întâmplă în emisfera sudică, deoarece acolo este iarnă când la noi este vară. Asta înseamnă că sezonul gripal poate fi urmărit în astfel de țări, și cele mai clare rapoarte despre gripă le găsim în raportările din Australia, Nouă Zeelandă sau America de Sud. Astfel, avem informații în urma cărora știm ce urmează.

Urmărind rapoartele din această vara, s-a observat un număr foarte mare de copii afectați de gripă în Australia. Este adevărat că acolo nu se vaccinează copiii antigripal, considerând grupă de risc doar persoanele vârstnice, așa că este posibil ca numărul de cazuri să fie mare tocmai pentru că acești copii nu sunt vaccinați. Totuși, o creștere foarte mare, de câteva ori față de alți ani ai numărului de cazuri de gripă la copii, cu masive internări și cu decese - pentru că au fost forme grave - ne face să ne gândim că ar fi bine să ne protejăm și să ne pregătim pentru sezonul rece.

Este bine de știut că se poate face vaccinarea împotriva gripei la copii și în România, deoarece statul român pune categoria de copii până în 5 ani în cea de risc și oferă vaccinuri gratuite, găsite la medicii de familie.

Când putem face copilului vaccinul gripal?

Vaccinarea se face începând cu vârsta de 6 luni. Pentru copiii care se vaccinează pentru prima dată, se recomandă două doze de vaccin la interval de o lună, iar pentru ceilalți, vaccinarea se face în fiecare an, o dată cu vaccinarea adulților, când începe sezonul rece, undeva după 1 octombrie.

Este bine să știm că vaccinarea se face în condiții de siguranță la cabinetul medicului de familie și nu prezintă alte probleme decât vaccinurile obișnuite. Vaccinul anti-gripal nu are contraindicații decât la persoanele care au un istoric de reacții alergice foarte importante la vaccinarea antigripală, altfel nu este nici un fel de problemă. Nici măcar la nivel local nu se întâmplă reacții alergice sau de respingere locală.

Un alt lucru important de știut este că vaccinarea se face doar peste vârsta de 6 luni. Pentru a proteja copiii care sunt sub 6 luni, este bine ca persoanele cu care vin în contact să fie vaccinate, ca virusul gripal să nu ajungă la sugar.

Importanța vaccinării la gravide

După cum spuneam, și gravidele sunt o grupa importantă de risc pentru vaccinarea antigripală, deoarece acesta este asigurat gratuit tot de către Ministerul Sănătății. Medicii de familie au mereu iarna la cabinet vaccinuri separate și pentru gravide.

Dar acesta nu este singurul vaccin case se face la gravide. Se mai administrează și vaccinul contra difteriei, tetanosului și tusei convulsive, vaccinarea gravidei având un dublu scop: să facă imunizarea adultului, pentru că România - din nefericire - nu are un program de imunizare a adultului, și atunci, din când în când este bine să facem rapeluri pentru a menține în alertă sistemul imunitar, dar și pentru că determină formarea de anticorpi care pot să treacă prin placentă la copilul care se află în burtica mamei. Este bine de știut că acești anticorpi nu se transferă prin lapte, sunt molecule foarte mari care nu reușesc să traverseze peretele canalului galactofor, iar singura șansă ca acești copii să primească anticorpi este ca mama să îi aibă și să ii transfere în ultimul trimestru de sarcină. Din acest motiv, este recomandată vaccinarea contra difteriei, tetanosului și tusei convulsive la gravide până în săptămâna 34-36 de sarcină, pentru a fi la dispoziție o lună, perioada în care anticorpii să fie formați și să treacă la copil.

Mai mult decât atât, este bine de știut că medicii de familie vaccinează de la 2 luni bebelușii cu prima doză de vaccin care să conțină aceste antigene, astfel, în primele 2 luni de viață bebelușii nu sunt protejați împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive - care este frecventă la sugari - dacă nu iau anticorpi de la mama.

Medicii de familie recomandă vaccinarea antigripală a gravidei și vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, care să asigure anticorpi și pentru mamă dar și pentru copil.

De asemenea, să nu uităm că urmează sezonul gripal. Ne așteptăm să fie multe cazuri, mai ales la copii (pe modelul Australian), de aceea recomandăm vaccinarea antigripală a copiilor cu atenție, mai ales că există la ora actuală pe piață vaccin gripal injectabil dar și sub formă de spray nazal - valabil numai pentur copiii cu vârsta până la 18 ani.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️