Vaccinul gripal: mai mult decât protecție împotriva gripei - sfatul medicului

Vaccinul gripal: mai mult decât protecție împotriva gripei - sfatul medicului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Există foarte multe mituri în acest moment propagate, și mai ales în această pandemie, când am asistat la o afirmație nedreaptă: că această boală, Covid-19, este doar o gripă - de parcă gripa este o boală ușoară. Ei bine, gripa este una dintre afecțiunile care prezintă o mortalitate și o morbiditate destul de importantă.

• Dar despre acest subiect ne povestește mai multe domnul Dr. Gindrovel Dumitra, Vicepreședinte SNMF, Medic Primar Medicină de Familie.

Gripa este acea boală care, din păcate, încă mai omoară (în special anumite persoane care se află în grupa de risc), dar în același timp crează mari probleme în ceea ce privește povara acestei boli: discutăm despre persoane care trebuie să aibă un concediu medical de 7 zile cel puțin, care trebuie internate în spital sau chiar la terapie intensivă și a căror evoluție poate fi pusă la un moment dat sub semnul întrebării, tocmai din cauza apariției unor complicații.

Din punct de vedere clinic, ce simte o persoană când are gripă?

Gripa îți dă impresia că te doare carnea de pe întregul corp, ca și cum ai fi lovit de un tren. Gripa nu este acea viroză banală sezonieră în care pacientul se prezintă la cabinet cu o rinoree (curgerea nasului), cu o ușoară senzație de disconfort la nivelul laringelui, cu o ușoară tuse, dar cu starea generală nealterată. Gripa este de fapt o boală care, pe lângă simptomele respiratorii, prezintă și alterarea stării generale, când persoana nu se poate ridica din pat să meargă la servici sau la școală. Deci amprenta asupra activităților obișnuite este cât se poate de importantă. De aceea, prevenirea gripei reprezintă unul dintre obiectivele pe care medicii le au în fiecare an, și bineînțeles, pentru că am menționat de persoanele din grupa de risc, medicii se orientează cu măsuri de prevenție specifice, și anume cu vaccinarea antigripală, anual.

vaccin antigripal ins

Care sunt persoanele aflate în grupa de risc? 

În primul rând, orice copil până la vârsta de 5 ani, însă vaccinul poate fi administrat de la vârsta de 6 luni. Deci copiii de la vârsta de 6 luni până la 5 ani reprezintă o prioritate și pot apela gratuit la medicul de familie pentru a primi vaccinul gripal, atunci când și medicii îl primesc de la Ministerul Sănătății.

A doua grupă la risc este reprezentată de gravide. Este demonstrat din punct de vedere statistic că, persoanele care au o sarcină pot să dezvolte forme mult mai severe de gripă care se pot răsfrânge la un moment dat asupra fătului dar și a mamei - efecte care de multe ori pot să fie fatale din păcate. De aceea, fiecare gravidă trebuie vaccinată împotriva gripei la fiecare sarcină, de fapt în fiecare an, pentru că despre asta vorbim. Viitoarea mamă are nevoie de protecție pentru sine dar și pentru bebelușul ei.

A treia grupă la risc este reprezentată de persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă (6 ani, 40 sau 60 de ani). Aceste persoane care au boli cronice, reprezintă un grup țintă care trebuie vaccinat anual.

Iar ultima grupa la risc este reprezentată de orice persoană cu vârsta peste 65 de ani. Cu alte cuvinte, indiferent că există sau nu o boală cronică, peste vârsta de 65 de ani trebuie să ne vaccinăm, pentru că acolo asistăm la un răspuns destul de scăzut din partea organismului în ceea ce privește capacitatea de apărare, și atunci avem nevoie de ajutoare, care sunt reprezentate de acești anticorpi pe care îi obținem prin vaccinare. Anticorpi care, în momentul în care ne vom întâlni cu boala, vor reacționa destul de repede.

Când trebuie administrat vaccinul gripal?

Vaccinul gripal trebuie administrat de obicei începând cu data de 15 octombrie. Sunt destul de multe persoane care doresc să se vaccineze din septembrie, dar este dovedit că maxima eficacitate o obținem dacă vaccinul este administrat de pe data de 15 octombrie, și bineînțeles până în momentul în care acest vaccin este disponibil se poate administra în lunile octombrie, noiembrie, decembrie, dar și în ianuarie, februarie, chiar martie în cazul în care sezonul gripal se prelungește inclusiv în luna aprilie. Pentru că de obicei, gripa apare undeva în luna noiembrie-decembrie, iar maximul de intensitate se întâlnește în luna februarie-martie, unde ne referim la cazuri confirmate de gripă.

Cum se administrează vaccinul gripal?

Orice persoană care are vârsta peste 8 ani, poate să primească o singură doză de vaccin anual. Persoanele care au vârsta sub 8 ani, la prima administrare vor trebui să primească 2 doze: o doză acum și o doză peste 1 lună. Începând de anul următor, chiar dacă au vârsta sub 8 ani, este suficient să primească o singură doză.

Vaccinul gripal este disponibil în acest moment pentru copii până la vârsta de 18 ani și sub formă de spray nazal. Din păcate, acesta nu este achiziționat de către Ministerul Sănătății și poate fi administrat doar dacă este cumpărat de către părinți. Persoanele cu vârsta peste 18 ani beneficiază doar de vaccinul cu administrare intramusculară, care este o injecție ușoară, la umăr, ce nu doare. Există de obicei persoane care au contraindicații la administrarea injecțiilor intramusculare, dar în această situație vaccinul gripal se poate administra inclusiv subcutanat, dar numai în această situație, pentru că beneficiul maxim se obține în momentul în care acesta este făcut strict intramuscular.

Mai trebuie să specificam încă un lucru foarte important, și anume că această viroză, gripa, are o evoluție ciclică. Există anumite sezoane în care asistăm la apariția unei epidemii (fiind declarată că epidemie de gripă) și anumite sezoane în care circulația gripală este destul de redusă. Din nefericire, niciodată nu putem anticipa care este intensitatea circulației în sezonul gripal, de aceea este foarte important ca orice persoană care se află în grupa de risc, să se prezinte pentru a se vaccina, și de obicei, așa cum am menționat, această vaccinare poate fi efectuată la medicul de familie prin vaccinul cumpărat de Ministerul Sănătății.

Pentru persoanele care nu se află în grupele de risc menționate, este bine să se vaccineze chiar dacă nu au recomandare și nu pot să primească vaccin gratuit. Acestea pot opta pentru a se vaccina cu vaccinul achiziționat din farmacie.

De ce este important că persoanele care nu se află în grupa de risc să se vaccineze?

În primul rând pentru beneficiul individual, dar în al doilea rând pentru beneficiul colectiv, pentru că orice persoană adultă are impresia că indiferent dacă va contracta virusul gripal, o va duce ușor pe picioare, dar uită că orice persoană care se îmbolnăvește este o verigă dintr-un lanț care duce în final virusul la unul din membrii familiei sau nu, dar care face parte din persoanele din grupa de risc, cu posibilitatea apariției unei forme severe.

Vaccinarea oricărei persoane are un dublu beneficiu: un beneficiu individual, mai mare sau mai mic, în funcție de apartenența la grupa de vârstă, dar în același timp un beneficiu colectiv, prin care participăm fiecare dintre noi la realizarea a ceea ce se numește imunitate colectivă, iar aceasta este o responsabilitate civică pentru oricare dintre noi.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️