Virusul respirator sincițial (VRS) la bebeluși: transmitere și simptome - sfatul medicului pediatru
Virusul respirator sincițial (VRS) este un virus ce cauzează epidemii sezoniere, în timpul sezonului rece. Acesta cauzează infecții respiratorii la toate vârstele, cu evoluție variabilă a manifestărilor clinice, raportat la vârstă, starea de sănătate și imunitate, malformații asociate etc. O infecție cu virusul sincițial respirator nu lasă imunitate de lungă durată și copiii pot lua acest virus de mai multe ori, putând, de asemenea, să îl transmită în mod repetat mai departe.
• Aflăm mai multe informații și sfaturi la obiect de la dna. Dr. Iulia Balint-Boia, Medic specialist pediatru.
Copiii cu risc de a dezvolta forma mai severe a VRS
Populațiile pediatrice care au riscul de a dezvolta forme mai severe: copiii mai mici de 6 luni, copiii născuți prematur (la mai puțin de 35 săptămâni), copiii care au deja o boală pulmonară de fond (cum este fibroza chistică), copiii cu malformații cardiace congenitale, cei aflați sub tratamente imunosupresoare, copiii cu sindrom Down, copiii cu boli tip leucemie, copiii proveniți din medii defavorizate (mame minore, locuințe fără apă curentă, malnutriți).
Sugarii mici și nou-născuții cu frați în colectivitate se pot infecta rapid cu acest virus, adus acasă de cei mari care au eventual o formă ușoară sau inaparentă, pe care o duc pe picioare fără probleme.
Cum se realizează transmiterea virusului respirator sincițial?
Transmiterea virusului se face prin picături împrăștiate de o persoană infectată - strănut, tuse, atingere a obiectelor contaminate (cum sunt clanțele ușilor, jucăriile băgate în guriță, tacâmurile, recipientele de băut ale copiilor).
Virusul sincițial respirator supraviețuiește și pe mâini și pe suprafețe o perioadă de câteva ore, iar o persoană sănătoasă se poate infecta relativ ușor de la obiectele contaminate sau direct de la persoana infectată.
Manifestările virusului respirator sincițial
Manifestările virusului sunt variate, el fiind frecvent cauza unei bronșiolite sau chiar pneumoniei cu insuficiență respiratorie acută la copilul mic. Global, este considerat chiar o cauză importantă de mortalitate și morbiditate la grupa de vârstă 0-4 ani. Un mare procent de copii dezvoltă wheezing asociat infecției cu VRS, o parte din ei au nevoie de spitalizare, se pot deshidrata. Copiii mai mari și adulții pot dezvolta sinuzite și otite în cadrul infecției cu acest virus, și pot avea, de asemenea, episdoade de hiperreactivitate bronșică și wheezing.
Limitarea transmiterii virusului la persoane sănătoase
Pentru a limita transmiterea la persoane sănătoase, măsurile de igienă sunt extrem de importante în colectivități și acasă: copiii trebuie învățați să se spele frecvent pe mâini, mai ales atunci când au simptome sau după fiecare moment în care își șterg nasul sau folosesc un șervețel nazal. Trebuie învățați să tușească și să strănute în cot, nu în palmă. Dacă tușesc în palmă transmit mai ușor pe obiecte particulele virale, mai ales în traseul până la spălatul pe mâini- clanța ușii, robinetul. Sunt utile pentru igiena nasului șervețelele de unică folosință care să fie aruncate imediat după folosire. Persoanele care îngrijesc mai mult de un copil cu simptome de viroză respiratorie trebuie să se spele sau dezinfecteze pe mâini după îngrijirea fiecărui copil pentru a scădea transmiterea la cei sănătoși.
Un aspect care poate ajuta copiii mici să fie mai rezistenți la o infecție virală cum este cea cu VRS, este chiar limitarea fumatului pasiv în locuințele și spațiile în care sunt prezenți copii mici. Asta înseamnă: să nu se fumeze în prezența copilului, în niciun caz în interiorul locuinței sau mașinii cu copil înăuntru, persoana care fumează să nu împartă patul cu copilul și să aibă o igienă riguroasă înainte a-l lua în brațe - spălat mâini, față, eventual un schimb de haine diferit față de cel folosit pentru a fuma.
O altă recomandare importantă în prevenirea infecției VRS este imunoprofilaxia cu pavilizumab. Pavilizumab este un anticorp monoclonal, care a fost folosit și testat pentru grupele de risc - de exemplu prematurii mai mici de 35 săptămâni, cu sau fără displazie bronhopulmonară. El are eficiență demonstrată în reducerea severității infecției cu virus sincițial respirator și a zilelor și necesității de spitalizare.
autor: Dr. Iulia Balint-Boia, Medic specialist pediatru și consultant IBCLC în alăptare
Referințe:
Respiratory syncytial virus infection: Prevention in infants and children
Authors:Frederick E Barr, MD, MBABarney S Graham, MD, PhDSection Editor:Morven S Edwards, MDDeputy Editor:Mary M Torchia, MD