Te confrunți cu shopping-ul compulsiv? Iată cum poți remedia această problemă în 5 pași
Poate fi foarte tentant să cumperi articole de care, de fapt, nu ai nevoie. Pentru unii oameni, aceste dorințe devin o constrângere la care este foarte greu de rezistat. Nu este nimic rău să te răsfeți din când în când. De fapt, atunci când este practicată intermitent și cu moderație, terapia prin cumpăraturi poate face bine. Dar, dacă te trezești cumpărând ceva de care nu ai nevoie pentru a te face fericit/ă sau cheltuind mai mulți bani atunci când ești stresat/ă, atunci ar putea fi un semn că plăcerea ta pentru cumpărături s-a transformat într-o dependență. Așadar, îți vom dezvălui 5 sfaturi despre cum poți reduce comportamentul de cumpărături compulsive.
Ce sunt cumpărăturile impulsive?
Dacă petreci ore în șir pe site-uri de cumpărături sau cumperi lucruri pe care le vrei, dar știi că nu ai nevoie de ele, sunt șanse să fii un cheltuitor impulsiv. Dar, ce înseamnă acest termen? Ei bine, a cheltui impulsiv înseamnă să cumperi ceva ce nu plănuiai. Imaginează-ți că intri într-un magazin și primești mostre de parfum gratuite; nu plănuiai să faci această oprire, dar ai ajuns să cumperi un nou parfum. Acestea sunt cheltuielile impulsive.
Dar ce sunt cumpărăturile compulsive?
Cumpărăturile compulsive sunt adesea confundate cu cele impulsive; cu toate acestea, sunt mult mai grave. Mulți oameni consideră că a cheltui compulsiv este o constrângere reală, mai degrabă decât ceva ce faci din impuls.
Cumpărăturile impulsive sunt de obicei inofensive. Cumpărăturile compulsive sunt mai degrabă un impuls incontrolabil de a cumpăra lucruri de care nu ai nevoie și de a cheltui fără a lua în considerare bugetul. Balanța se înclină mai mult în direcția unei dependențe de cumpărături, în care creierul tău primește o doză de dopamină atunci când cumperi ceva.
Știai că?
Cumpăratul compulsiv a fost identificat cu aproximativ un secol în urmă și este încadrat în categoria adicțiilor. Dar mai multe detalii despre comportamentele la cumpărături și cum emoțiile ne pot dicta alegerile la cheltuieli ne spune Raluca Anton, doctor in psihologie si psihoterapeut <<aici>>.
Acum că știi diferența dintre cumpărăturile impulsive și cele compulsive, dar și ce le cauzează pe fiecare în parte, haide să vedem câteva dintre modalitățile prin care poți evita acest lucru.
Pasul 1: Identifică factorul emoțional care declanșează cumpărăturile compulsive
Deși cei care cheltuiesc compulsiv acumulează o mulțime de lucruri, aceasta nu este rădăcina problemei. Trebuie să te gândești de ce anume faci cumpărături cu adevărat, deoarece cumpărăturile compulsive sunt un răspuns la o problemă emoțională (anxietate, furie, depresie sau alte probleme emoționale). Așadar, primul pas este să identifici factorii declanșatori pentru a obține controlul asupra lor.
Pasul 2: Urmărește-ți cheltuielile
Nu contează dacă folosești smartphone-ul, un program pe PC sau o hârtie și un creion pentru a-ți urmări cheltuielile. Folosește orice funcționează pentru tine. Ceea ce scrii nu este la fel de important ca actul în sine de a nota. Asta te ajută să devii mai conștient/ă de cheltuielile tale și să-ți schimbi comportamentul privind cheltuielile compulsive.
Realizarea listelor este, de asemenea, foarte utilă atunci când încerci să scapi de un obicei prost sau să te convingi să implementezi un obicei bun. Sau acordând fiecărui articol pe care îl achiziționați un scor în funcție de cât de necesar crezi că este poate fi la fel de util. Cu cât elementul este mai necesar, cu atât scorul pe care îl acorzi este mai mare. În acest fel, atunci cândt te uiți la achizițiile tale, vei putea vedea cât de mult ai putea economisi dacă ai elimina articolele cu adevărat inutile.
Pasul 3: Așteaptă 20 de minute înainte de a cumpăra ceva
Când faci cumpărături și vezi ceva ce îți dorești cu adevărat, corpul tău preia de fapt puterea minții și nu mai gândești clar. Pentru a contracara dorința de a cheltui, așteaptă 20 de minute inainte de o achiziție - asta pentru a-i oferi creierului un răgaz să revină la normal. După 20 de minute, oamenii realizează că nu își doresc cu adevărat articolul respectiv și reușesc să lupte împotriva nevoii compulsive de a cheltui.
Pasul 4: Nu fi excesiv de restrictiv/ă cu tine
Știm cu toții că ar trebui să avem un buget și mulți oameni vorbesc despre a avea unul.Indiferent dacă îți place sau nu să ai un buget, încearcă să pui bani deoparte pentru diverse dorințe. Nu contează dacă pui 20 de lei sau 200 de lei/lună. Fă-o astfel încât să se potrivească cheltuielilor tale lunare. Poți cumpăra orice vrei astfel, fără nicio vină, atât timp cât se încadrează în buget.
Pasul 5: Umple-ți viața cu activități sociale
Adesea cei care cheltuiesc compulsiv încearcă să-și satisfacă nevoia de a se conecta cu alți oameni prin cumpărături. Dar nu te poți sătura niciodată de ceea ce nu ai nevoie cu adevărat. Deci, cu alte conexiuni și activități sociale. Aceste activități ar putea include sporturi, cluburi, organizații de caritate și cluburi de carte.
Nu o să îți vină să crezi cât de des cumpărăturile sunt centrul vieții sociale pentru atât de mulți oameni. Dar dacă îți umpli viața cu alte activități, se vor întâmpla două lucruri: nu vei mai fi în mall și vei petrece timp cu alți oameni dragi. Acest lucru este similar cu rațiunea din spatele alcoolicilor care nu au acces la baruri. Este mult mai ușor să nu cumperi lucruri atunci când nu trebuie să-ți spui „nu”.
A cheltui bani este interesant și distractiv pe termen scurt, dar entuziasmul se estompează rapid. Aproape toată lumea a făcut o achiziție impulsivă și chiar compulsivă la un moment dat. Dacă ai acest obicei, te invităm să descoperi noul curs Școala de Bani, despre cum să fim echilibrați la cumpărături. De asemenea, nu uita să urmărești proiectele Școlii de Bani, cu scopul de a dezvolta o relație sănătoasă cu finanțele.
Pentru tine ce a funcționat cel mai bine? Ai pus deja în aplicare vreuna dintre recomandările de mai sus? Dacă nu, este timpul să o faci! Alegeri înțelepte!
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Curs pentru părinți
Cum discuți cu cei mici despre bani?
Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani. 🙌😉
Un curs recomandat de Desprecopii.com