10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru

10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru

10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru

Cand sunam medicul pediatru? Sunarea medicului pediatru este primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand ceva nu este in regula cu copilul.

Indiferent de momentul zilei in care apar anumite simptome grave, nu trebuie sa ezitati in a va suna medicul in situatii carora cu siguranta nu le puteti face fata fara ajutor de specialitate. Renuntati la ideile preconcepute legate de faptul ca il deranjati, orice medic, mai ales pediatru, se asteapta sa fie sunat in miezul noptii.

- despre 10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru. veti citi:
Suna pedistrul cand ceva nu este in regula cu copilul tau
Febra la nou-nascut
Tusea constanta la bebelus
Eruptie de bubite rosii combinata cu febra
Voma persistenta la bebelus
Schiopatarea asociata cu febra sau incapacitatea de a se misca
Un cucui la cap
Materii fecale ciudate
Umflarea dureroasa a pleoapelor, asociata cu febra
Dureri abdominale prelungite
Durere puternica de coate
Situatii in care puteti astepta pana dimineata
Bolile copilariei - pe larg

Sunarea medicului pediatru este primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand ceva nu este in regula cu copilul 

Indiferent de momentul zilei in care apar anumite simptome grave, nu trebuie sa eziti sa suni medicul pediatru sau serviciul de urgenta in situatii care pot pune viata copilului in primejdie si in care au nevoie de un sfat de specialitate.

Pentru ca e vorba de viata copilului tau trebuie sa renunti la idei preconcepute legate de faptul ca deranjezi medicul - mai ales pediatru, care in mod normal se asteapta sa fie sunat chiar si in miezul notptii. Chiar medicii pediatri recomanda apelarea de urgenta, statisticile aratand ca parintii nu reusesc sa identifice singuri cauzele simptomelor unor boli sau situatii grave. E util sa citesti si: Cum sa vorbesti cu medicul pediatru

Iata o lista cu 10 dintre situatiile in care nu trebuie sa stati pe ganduri si trebuie sa sunati de urgenta medicul:

Febra la nou-nascuti

Daca bebelusul are pana in 2 luni si face febra, atunci trebuie sa luati legatura cu medicul pentru ca acest fenomen nu este normal. Bebelusii pot dezvolta foarte rapid infectii cauzate de bacterii, pentru ca sistemul lor imunitar nu este inca puternic, iar febra este unul dintre putinele indicii ale unei astfel de infectii, in lipsa altor simptome clare. Singura situatie in care nu trebuie sa va ingrijoreze febra beblusului este atunci cand ea se datoreaza unui vaccin care, de regula, cauzeaza febra in primele 36 de ore de la administrare.

Despre febra la bebelusi - le larg

Febra la bebeluși: cauze și ce e de făcut - sfatul medicului pediatru cu video

Febra la bebeluși: cauze și ce e de făcut - sfatul medicului pediatru cu video

La bebeluși, febra este un motiv de mare panică pentru parinti. Febra este de fapt primul semnal ca bebe se lupta cu o infectie, așadar, febra nu este o boală ci simptomul unei…

Convulsiile febrile la copil: cauze și ce trebuie făcut - sfatul medicului

Convulsiile febrile la copil: cauze și ce trebuie făcut - sfatul medicului

Convulsiile febrile sunt manifestări de tip epileptic pe care le poate experimenta un copil în timpul unei febre. Deși acest eveniment poate fi extrem de traumatizant pentru…

Cum se ia CORECT temperatura bebelușului? Iată cate metode există și care este cea mai acurată - sfatul medicului

Cum se ia CORECT temperatura bebelușului? Iată cate metode există și care este cea mai acurată - sfatul medicului

Cum se măsoară corect temperatura bebelușului?• Care este temperatura normală în cazul bebelușilor, ce tipuri de termometre putem folosi, câte grade trebuie…

 

Ad-Extra3:

Tusea constanta la bebelus

Daca bebelusul nu se paote opri din tuse, poate fi vorba de un acces de astm. Acest lucru nu inseamna neaparat ca sufera de astm, intrucat virozele pot cauza si ele accese de tuse puternice. Daca bebelusul a fost deja diagnosticat cu astm, folositi sprayul special pentru crizele astmatice. Daca insa e vorba de o raceala si tusea nu se opreste nici dupa 20, 30 de minute de la administrarea medicamentului, atunci e cazul sa sunati medicul. Citeste neaparat: Tipuri de tuse la copii si tratarea lor si Tusea convulsiva 

Eruptie de bubite rosii combinata cu febra

Daca bebelusul are febra si ii apar pe corp bubite mici, rosii, care raman colorate si atunci cand presati asupra lor (alte bubite dispar la atingere, apoi revin la culoarea initiala), s-ar putea sa fie vorba de o infectie cauzata de bacterii, de tipul meningitei. Bubitele, fara febra, pot aparea si daca bebelusul vomita sau tuseste mult sau daca se screme. In aceste cazuri, eruptia se datoreaza, de fapt, ruperii unor capilare. Chiar daca nu trebuie sa va alertati in timpul noptii, trebuie totusi sa anuntati medicul, cat de curand posibil.

Voma persistenta la bebelus

Daca bebelusul vomita des, acest lucru se poate datora in egala masura unor mancaruri pe care organismul sau nu le tolereaza sau rasucirii intestinelor. Sunati imediat medicul, mai ales daca bebelusul vomita sange sau pare ametit sau dezorientat. De asemenea, daca tendinta este de a voma sub forma unui jet puternic, de culoare verde-galbui, este cazul sa luati masuri imediate pentru ca poate fi vorba de stenoza pilorica, o malformatie congenitala care necesita interventie chirurgicala.

de citit si: Refluxul gastroesofagian la bebelus

Cand bebelusul vomita (re-gurgiteaza)
Meningita la copil
Copilul frecvent bolnav

Schiopatarea asociata cu febra sau incapacitatea de a se misca

Daca un copil nu poate sta intr-un picior si face des febra, poate fi vorba despre o infectie serioasa la genunchi sau la sold. Evaluarea medicala trebuie facuta rapid, intrucat o astfel de infectie poate distruge articulatia soldului. Daca bebelusul nu isi poate misca piciorul, incheietura mainii sau umarul, poate fi vorba si de o fractura. Sunati imediat doctorul, mai ales daca copilul are sub 2 ani.

Un cucui la cap

Daca un copil se loveste la cap si isi pierde cunostinta, sunati imediat la 112, apoi va sunati medicul. Daca insa doar tipa dupa ce a cazut si nu stiti daca sa va ingrijorati sau nu, urmariti putin simptomele pe care le are. Daca vomita de mai multe ori, daca pare somnoros sau dezorientat, daca ii curge un lichid din nas sau din ureche, sunati imediat medicul pediatru. Examinati cu atentie capul copilului. Chiar daca un cucui in frunte este adesea mai urat si mai infricosator, un cucui in partile laterale ale capului poate fi mult mai periculos. Atunci cand forma cutiei craniene pare usor afectata, poate fi vorba de o fractura.

Materii fecale ciudate

Daca materiile fecale ale copilului sunt foarte inchise la culoare sau au consistenta unui jeleu, poate fi vorba de o afectiune foarte grava, numita invaginatie intestinala. Intestinul este practic obstructionat si acest lucru poate genera diaree cu sange. Pe de alta parte, consistenta materiilor fecale poate indica o gastroenterita, o intoxicatie alimentara sau o boala parazitara. In toate cazurile, numai medicul poate pune un diagnostic corect.

Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid. de citit neaparat: Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.

Umflarea dureroasa a pleoapelor, asociata cu febra

Umflarea ochilor in urma intepaturii unei insecte sau a unei plante cum este urzica este absolute normala la copii. Daca insa umflatura este asociata cu febra, poate fi vorba despre celulita orbitala, o infectie a sinusurilor care se poate extinde la intreaga cavitate a ochilor. Daca pleopaele se umfla si copilul nu isi poate misca ochii, atunci este nevoie de administrarea de antibiotice si de spitalizare imediata.

Dureri abdominale prelungite

Durerile de burtica sunt destul de frecvente la copii. Totusi, daca o durere abdominala persista mai mult de doua ore si este mai accentuata atunci cand copilul se misca poate fi vorba despre apendicita. De altfel, in acest caz, se poate observa si o umflare a zonei abdominale. Durerea persista, de obicei, mai intai in jurul buricului, apoi se localizeaza in partea dreapta, spre partea inferioara a abdomenului.

Ghidul pentru durerile abdominale de citit neaparat si: Durerile abdominale - ghid de semne si simptome

Gastroenterita bebelusului

Durere puternica de coate

Atunci cand va tineti copilul de mana, incercati sa nu efectuati miscari bruste, pentru ca ii puteti disloca bratul. Desi acest lucru se poate intampla mai ales in cazul copiilor foarte mici, adesea se intampla si copiilor pana in 6 ani. Medicul pediatru poate pozitiona la loc bratul, dar este absolut necesar sa il sunati imediat, inainte ca bratul sa se umfle.

Situatii in care puteti astepta pana dimineata

Exista, desigur, si situatii in care, desi simptomele par extrem de grave, este mai bine sa va linistiti si sa asteptati pana dimineata, inainte de a va suna medicul.

Iata 4 dintre cele mai comune:

 - febra la copiii peste trei ani, retineti ca febra in sine nu este o boala, ci est un simptom. Nu este cazul sa va alarmati foarte tare, decat daca febra este foarte mare si nu cedeaza sau daca copilul devine apatic.
 - urme de sange in materiile fecale, mai ales daca un copil este constipat, acest fenomen nu indica neaparat o boala; poate fi vorba de o zgarietura in zona anusului; de altfel, astfel de sangerari sunt frecvente atunci cand este introdusa hrana solida in alimentatia bebelusilor.
 - secretiile oculare,  nu trebuie sa va ingrijoreze, mai ales daca bebelusul este racit; este bine sa consulati medicul cat de repede, insa nu este ceva extrem de urgent.
 - eruptii care dau mancarimi, pot fi cauzate de diverse afectiuni, care nu sunt insa foarte grave: urticarie (care arata ca muscaturile de tantari, cu cercuri rosii in jur), eczema (pielea este rosie, cu aspect de solzi) sau dermatite de contact (basicute pline cu lichid).

Bolile contagioase ale copilariei (cu video)

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

Va recomandam sa mai cititi: Sanatatea familiei:

Gripa porcina

Totul despre alergii

Alergenii din jurul nostru

Infectia cu e.coli

Arsurile solare, tratamente la indemana

Ai grija cu cine iti lasi copiii acasa!

Anemia pernicioasa

10 probleme jenante ale pielii si remediile lor

Formularul E112 - ghid pentru obtinerea si completarea sa

Cum se construieste un dosar medical pentru aprobare formular E112

Boala Lyme (Borelioza)

Infectiile transmise de animalele de companie (de casa)

Importanta protejarii copiilor de fumatul pasiv

Muscaturile de paianjen si scorpion

Atentie: Biberoanele pentru bebelusi pot fi periculoase

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019
referinte medicale: American Journal of Pediatrics; motherandbaby.co.uk

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Nicoleta
    Nicoletatrimis la 24/8/2017

    Buna. Nicolas are 1 luna si avem o mica problema. Vomita in jet de fiecare data si in cantitate foarte mare. Vomita chiar si in somn la cateva ore dupa ce i am dat sa manance. Am discutat cu medicul si la recomandarea dumnealui i am scimbat formula de lapte praf dar degeaba. E normal sa vomite dupa fiecare masa sau mai mereu ?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Lavinia
    Laviniatrimis la 28/4/2016

    Are 9 luni si de aproximativ trei saptamani se screme si se umfla de burtica...nu plande nu face diaree sau tare are scaunu normal ce sa fac ca sunt disperata...Se mai trezeste noaptea plangand ceea ce nu se intampla pana acum !

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII