Bebelușul tău suferă de reflux gastroesofagian și nu știi ce să mai faci? Iată cu ce poți să începi
Pe scurt
Refluxul reprezintă revenirea laptelui din stomac în timpul sau la scurt timp după ce sugarul este hrănit. Regurgitarea apare uneori când laptele adus de reflux ajunge în guriță și este eventual expulzat. Refluxul poate apărea la sugarii sănătoși de mai multe ori pe zi, dar atâta timp cât copilul tău este sănătos, mulțumit și crește bine, refluxul nu este un motiv de îngrijorare.
Afecțiunea este rareori gravă și devine mai puțin frecventă pe măsură ce bebelușul crește. Este neobișnuit ca refluxul sugarului să continue după vârsta de 18 luni.
Simptomele refluxului gastroesofagian la bebeluși
Refluxul sugarului, în general, nu este un motiv de îngrijorare. Este neobișnuit ca regurgitarea conținutului stomacului să aibă suficient acid pentru a-i irita gâtul sau esofagul și pentru a provoca semne și simptome.
Rareori, refluxul sugarului poate fi însoțit de simptome îngrijorătoare, cum ar fi incapacitatea de a se dezvolta sau pierderea în greutate. Acestea pot indica o problemă medicală, cum ar fi o alergie sau o afecțiune a sistemului digestiv.
Când să mergi la medic cu bebelușul
Consultă medicul pediatru dacă bebelușul:
nu crește în greutate;
regurgitează constant cu forță, determinând conținutul stomacului să iasă din gură (vărsături cu jet);
regurgitează lichid verde sau galben;
regurgitează cu sânge sau un conținut asemănător zațului de cafea;
refuză mâncarea;
are sânge în scaun;
are dificultăți de respirație sau tuse cronică;
este neobișnuit de iritabil după masă;
Unele dintre aceste semne pot indica afecțiuni posibil grave, dar tratabile, cum ar fi boala de reflux gastroesofaian sau o afecțiune a tubului digestiv.
Cauze ale refluxului gastroesofagian la bebeluș
La sugari, inelul muscular dintre esofag și stomac - sfincterul esofagian inferior - nu este încă pe deplin matur. Acest lucru permite conținutului stomacului să curgă înapoi în sus. În cele din urmă, sfincterul esofagian inferior se va deschide doar când bebelușul tău înghite și va rămâne etanș închis în alte momente, păstrând conținutul stomacului acolo unde îi este locul.
Factorii care contribuie la refluxul sugarului sunt obișnuiți la bebeluși și adesea nu pot fi evitați. Acești factori includ:
a sta întins/culcat de cele mai multe ori;
a avea o alimentație aproape complet lichidă;
nașterea prematură.
Ocazional, refluxul sugarului poate fi cauzat de afecțiuni mai grave, cum ar fi:
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Refluxul are suficient acid pentru a irita și deteriora mucoasa esofagului.
Stenoză pilorică. O supapă între stomac și intestinul subțire este îngustată, împiedicând golirea conținutului stomacului în intestinul subțire.
Intoleranță alimentară. O proteină din laptele de vacă este cel mai frecvent declanșator.
Esofagită eozinofilică. Un anumit tip de globule albe (eozinofile) se acumulează și lezează mucoasa esofagului.
Sindromul Sandifer. Acesta cauzează înclinarea și rotația anormală a capului și mișcări asemănătoare convulsiilor. Este o consecință rar observată a BRGE.
Stil de viață și remedii pentru a minimiza refluxul bebelușului
Hrănește copilul într-o poziție verticală. De asemenea, ține copilul în poziție de șezut timp de 30 de minute după hrănire, dacă este posibil. Gravitația poate ajuta conținutul stomacului să rămână acolo unde îi este locul. Ai grijă să nu agiți sau să zgâlțâi copilul în timp ce mâncarea se așează.
Hrănește copilul mai frecvent și nu în cantități mari.
Asigură-te că după masă bebelușul eructează. Astfel se va împiedica acumularea aerului în stomac.
Pune copilul să adoarmă pe spate. Majoritatea bebelușilor ar trebui așezați pe spate pentru a dormi, chiar dacă au reflux.
Cum tratezi refluxul bebelușului
Pentru majoritatea bebelușilor, efectuarea unor ajustări în alimentație și stil de viață vor ușura simptomele refluxului - asta până când va trece de la sine.
Medicamentele pentru reflux nu sunt recomandate copiilor cu reflux necomplicat, cu toate acestea, poți opta pentru un supliment alimentar cu extracte din plante.
Fitoterapia este o opțiune terapeutică importantă în bolile gastro-intestinale. Judecând după literatura medicinală istorică, bolile gastro-intestinale au fost întotdeauna o problemă în istoria omenirii, iar preparatele pe bază de plante au fost utilizate în mod regulat pentru tratament.
Plantele medicinale utilizate în tratamentul tulburărilor digestive la copii, cum ar fi de exemplu, dispepsia funcțională acută (adesea însoțită de spasme), sunt de obicei percepute ca având un efect terapeutic rapid și fiabil.
SPASMODEP® soluție orală contribuie la ameliorarea simptomelor cauzate de dispepsia funcționă, hiperaciditatea gastrică, refluxul gastroesofagian și sindromul de colon iritabil. Sinergia fitoextractelor standardizate, bogate în flavonoide și polizaharide au efect în reglarea motilității intestinale și eliminarea gazelor.
BENEFICII SPASMODEP® soluție orală:
Este eficient în ameliorarea durerilor și crampelor abdominale.
Susține funcționarea normală a sistemului digestiv.
Diminuează refluxul gastroesofagian.
Are rol important în protecția și refacerea mucoasei gastrice.
Tratamentul dispepsiei funcționale
Tratamentul tulburărilor digestive însoțite de meteorism și flatulență
Tratamentul sindromului de intestin iritabil
6 luni – 2 ani: 0.5 ml de 3 ori pe zi
Peste 2 ani: 1.5 ml de 2 ori pe zi
Adulți: 4.5 ml de 2 ori pe zi
extract uscat din flori de mușețel (Matricaria chamomilla), cu 0,3% apigenină, extract uscat din frunze de roiniță (Melissa officinalis), cu 2% acid rozmarinic, extract uscat din fructe de fenicul (Foeniculum vulgare), cu 1% ulei volatil, extract uscat din frunze de nalbă de pădure (Malva sylvestris), cu 30% polizaharide, extract deglicirinizat din rădăcini de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), extract hidrogliceric din flori de gălbenele (Calendula officinalis), acid malic (corector de aciditate), sorbat de potasiu, benzoat de sodiu (conservanți), gumă xantan (agent de îngroșare).
Recomandare: Dr. Phyto
PHYTODEP protejeaza natural copilaria
Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.
Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.
Catalog produse
ALLERDEP sirop 150 ml, 44,00 lei
Preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.
LAXODEP sirop 150 ml, 43,20 lei
Combaterea constipatiei. Combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizat
COLIDEP soluție orala 44 ml, 65,80 lei
Tulburarile digestive. Combinatie unica de probiotice si fitoextracte standardizate
VIRODEP picaturi orale 30 ml, 29,00 lei
Prevenția și tratamentul virozelor respiratorii. Asociat cu antibiotice...
LARIDEP spray oral solutie 30 ml, 35,00 lei
Preventia si tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII