Importanța protejării antigripale a întregii familii - sfatul medicului
Gripa este o infecție respiratorie care poate provoca complicații grave, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și cele cu anumite afecțiuni medicale - poate afecta pe oricine, tânăr sau bătrân, în orice moment, chiar și pe cei sănătoși.
Tocmai de aceea, vaccinarea antigripală este cea mai bună modalitate de a preveni contractarea gripei și a complicațiilor acesteia. Vaccinul gripal este recomandat tuturor personelor cu vârsta peste 6 luni anual.
• Dar despre acest subiect ne povestește mai multe domnul Dr. Gindrovel Dumitra, Vicepreședinte SNMF, Medic Primar Medicină de Familie.
Dezmințirea mitului: vaccinul gripal provoacă gripa?
Nu, deoarece el conține componente neinfecțioase ale virusului, care declanșează reacțiile de aparare a organismului pentru combaterea virusului gripal. Vaccinul gripal induce dezvoltarea anticorpilor în aproximativ două săptămâni, de aceea, dacă cineva este expus la virusul gripal în acest timp, se poate îmbolnăvi în continuare, dar vaccinul NU provoacă gripa. De aceea, cel mai bine este să te vaccinezi înainte ca virusurile gripale să înceapă să se răspândească în comunitatea ta.
De asemenea, vaccinul gripal nu oferă protecție împotriva altor viroze respiratorii. Astfel, te poți îmbolnăvi în continuare de alte boli si care, de multe ori, sunt confundate cu gripa.
De ce ar trebui să ne vaccinăm împotriva gripei?
Există multe motive pentru a face anual vaccinul gripal. Vaccinarea antigripală este cea mai bună modalitate de a te proteja pe tine și pe cei dragi de gripă și de complicațiile acesteia.
Gripa este o amenințare serioasă la nivel global care poate duce la spitalizare și uneori chiar la deces. Fiecare sezon de gripă este diferit, iar gripa poate afecta oamenii în mod diferit, determinând anual 1 miliard de cazuri de îmbolnăviri, 3 până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese (6). Gripa se poate manifesta cu starea generală alterată pentru câteva zile sau poate duce la apariția complicațiilor grave.
Complicațiile gripei pot include pneumonie bacteriană, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor și agravarea afecțiunilor medicale cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astmul sau diabetul. Un vaccin anual împotriva gripei sezoniere este cea mai bună modalitate de a ajuta la protejarea împotriva gripei. S-a demonstrat că vaccinarea are multe beneficii, inclusiv reducerea riscului de îmbolnăviri cu gripă, spitalizări și chiar riscul de deces cauzat de gripă la copii, deoarece copiii mai mici de 5 ani prezintă risc crescut de a dezvolta complicații, afecțiunile cele mai severe survenind la copiii sub 2 ani (5). Cea mai frecvent întâlnită complicație la copii este pneumonia, dar mai pot apărea bronho-pneumonii, insuficiență respiratorie acută (prin pneumonie sau bronho-pneumonie), criză de astm (sau acutizarea acesteia), sinuzită.
Care sunt beneficiile vaccinării împotriva gripei?
Vaccinarea împotriva gripei te protejează de contractarea virusurilor gripale.
Vaccinarea antigripală s-a demonstrat în mai multe studii (1) (2) că reduce severitatea bolii la persoanele care se vaccinează, dar totuși se îmbolnăvesc.
Vaccinarea antigripală poate reduce riscul de spitalizare asociat gripei. În România, în sezonul gripal 2018-2019, 1 din 3 adulți care au contractat gripa, a avut nevoie de spitalizare(3).
Vaccinarea antigripală este un instrument de prevenire a imbolnavirii, important pentru persoanele cu anumite afecțiuni cronice de sănătate. Gripa poate declanșa complicații cardiovasculare la adulții cu vârsta de peste 40 de ani și fără istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral (4).
Vaccinarea împotriva gripei ajută la protejarea gravidelor, în plus, vaccinul gripal administrat în timpul sarcinii protejează și bebelușul împotriva gripei, timp de câteva luni după naștere.
Vaccinul gripal poate salva viețile copiilor.
Vaccinarea personală poate proteja și oamenii din jurul tău, inclusiv cei care sunt mai vulnerabili, cum ar fi bebelușii și copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu anumite afecțiuni cronice de sănătate.
Cum funcționează vaccinurile împotriva gripei?
Vaccinurile gripale determină dezvoltarea de anticorpi în organism la aproximativ două săptămâni după injectare. Acești anticorpi oferă protecție împotriva infecției cu virusurile gripale circulante.
Vaccinurile gripale sezoniere sunt concepute pentru a proteja împotriva virusurilor gripale despre care cercetările arată că vor fi cele mai comune în sezonul următor.
Vaccinul gripal tetravalent are o eficacitate și profil de siguranță demonstrate începând cu vârsta de 6 luni și conferă protecție pasivă (prin vaccinarea gravidei) nou-născuților și sugarilor sub 6 luni. El este indicat pentru prevenirea bolii gripale provocată de două subtipuri de virus gripal de tip A și de două linii genetice de virus gripal de tip B, conținute în vaccin.
În mod normal, schema de vaccinare antigripală este următoarea:
• Pacienții adulți, adolescenții și copiii cu vârsta de minim 6 luni: o doză de 0,5 ml suspensie injectabilă
• La copiii cu vârsta sub 9 ani, care nu au fost vaccinați anterior: 2 doze de 0,5 ml suspensie injectabilă la un interval de cel puțin 4 săptămâni
De ce trebuie să te vaccinezi în fiecare an?
Deoarece virusurile gripale evoluează atât de repede, este posibil ca vaccinul de anul trecut să nu te protejeze de virusurile de anul acesta. Noi vaccinuri gripale sunt produse în fiecare an pentru a ține pasul cu virusurile gripale circulante care se adaptează rapid.
Când te vaccinezi, sistemul tău imunitar produce anticorpi pentru a te proteja de virusurile incluse în vaccin. Dar nivelurile de anticorpi pot scădea în timp - un alt motiv pentru a te vaccina împotriva gripei în fiecare an.
Măsuri preventive zilnice pentru a opri răspândirea virusurilor gripale
Evită contactul strâns cu persoanele bolnave.
Dacă ești bolnav, limitează contactul cu alții cât mai mult posibil pentru a nu-i infecta.
Acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel când tușești sau strănuți, apoi aruncă șervețelul la gunoi.
Spală-te des pe mâini cu apă și săpun. Dacă nu sunt disponibile apa și săpunul, utilizează un gel dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.
Evită atingerea ochilor, nasului și gurii. Germenii se răspândesc în acest fel.
Curăță și dezinfectează suprafețele și obiectele care pot fi contaminate cu virusuri gripale.
În România, vaccinarea antigripală pentru categoriile de populație la risc este acoperită prin intermediul campaniei de vaccinare antigripală gratuită, desfășurată de către Ministerul Sănătății prin cabinetele medicilor de familie. Pentru populația care nu se încadrează în categoriile la risc vizate prin Programul Național de Vaccinare, vaccinul gripal poate fi achiziționat în baza prescripției medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.
Referințe:
(1) sciencedirect.com
(2) sciencedirect.com
(3) Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Disponibil la: cnscbt.ro - analiză sezon gripal 2018-2019.
(4) Informație preluată dintr-o serie de studii de caz efectuate pe baza datelor existente într-o bază de date pentru adulți cu vârsta de min. 40 ani, din care aproximativ 90% din cei incluși în aceste studii au vârsta de min. 50 de ani. Warren-Gash, C. et al. Eur. Respir. J. 51(3). pii: 1701794 (2018). D
(5) Organizația Mondială a Sănătății. Manual pentru estimarea bolilor asociate gripei sezoniere. Disponibil la: apps.who.int
(6) www.who.int