Cum abordăm subiectul banilor cu copiii, pe înțelesul lor? Iată sfatul specialistului financiar
Iată-ne cu un nou articol, în urma unei super emisiuni marca Desprecopii.com, realizată cu sprijinul BCR, Școala de bani și ClubulBebelușilor.ro (site partener)! Alături de Elena Zagaican, redactor Desprecopii.com și realizator al emisiunii LifeStyle la BucurestiFM, am fost LIVE pe Desprecopii.com, Youtube Desprecopii și pe pagina de Facebook Desprecopii, platforme pe care am așteptat și preluat întrebările voastre adresate invitaților.
Cum abordăm subiectul banilor cu copiii, pe înțelesul lor?
În această emisiune am discutat despre un subiect de super interes, deseori abordat în comunitate și pe Social Media și anume “Cum abordăm subiectul banilor cu copiii, pe înțelesul lor?”. Ne dăm seama cu toții că este util un astfel de subiect în momentul în care le spunem copiilor că nu avem bani pentru a cumpăra un anumit produs dar ei ne îndeamnă să folosim cardul, așa cum povestește Elena Zagaican, din propria experiență de mămică... Astfel observăm că cei mici au impresia că acel card este nelimitat și atunci când nu mai avem bani fizici, putem folosi fără probleme cardul (nu că nu sună bine această variantă, dar știm că este ireală). Cum le explicăm, așadar, celor mici, că resursele sunt limitate și că este important să știm să fim responsabili cu felul în care cheltuim banii?
În timpul emisiunii s-a răspuns la această întrebare și nu numai, pentru că am avut-o alături de noi în prima parte a emisiunii pe Claudia Oprescu - Coordonator Școala de bani BCR, iar în a doua parte pe Gabriela Maalouf - Psiholog Clinician, Psihoterapeut și Specialist parenting. Am aflat, astfel, când este momentul potrivit pentru prima discuție referitoare la bani cu cei mici, de ce să le vorbim copiilor despre bani, dar și ce obiceiuri sănătoase legate de partea financiară le putem insufla acasă.
Am deschis discuția cu prima invitată - Claudia Oprescu, coordonatorul acestui proiect - care ne-a împărtășit din experiența sa și din ce se întâmplă la cursurile de educație financiară pentru copii, oferite de Școala de bani BCR.
Care crezi că este primul lucru pe care ar trebui să îl explicăm copiilor legat de bani? De unde începem?
Primul pas este să găsim instrumentele necesare pentru a le vorbi copiilor despre bani, iar instrumente mai bune decât joaca și poveștile greu vom găsi.
În primul rând, este esențial să le explicăm că banii sunt limitați, că întotdeauna avem o sumă lunară de bani, cum este salariul, și va trebui să ne încadrăm în aceasta. Iar pentru ca ei să înțeleagă acest lucru, este important să-i implicăm în deciziile pe care le luăm. De exemplu, când facem lista de cumpărături pentru supermarket, este bine să le spunem ce urmează să cumpărăm și de ce alegem un anumit produs la un anumit preț. Apoi să facem o evaluare a produsului cumpărat printr-o comparație, de exemplu: cu bănuții de pe acest iaurt vom cumpăra atâtea banane. Dacă decidem să cumpărăm doar jucării și înghețată nu ne vor mai ajunge banii să plătim factura la internet, drept urmare nu ne vom mai putea uita la fime pe Netflix.
În plus, în afară de discuția despre limitarea banilor, este foarte important să avem o discuție - tot prin intermediul jocurilor - și despre cum alegem ce să ne cumpărăm, ce este important pentru noi, pentru familia noastră. Pe scoaladebani.ro există o secțiune de resurse pentru profesori și părinți, unde veți găsi joculețe scurte, cu ajutorul cărora cei mici pot înțelege mai ușor discuția despre bani, fără să o simtă ca pe o corvoadă.
La fel de important este și momentul pe care îl alegem să vorbim despre bani. Discuția despre bani trebuie să fie una naturală, să nu o perceapă ca pe o lecție de la școală. Dar mai ales, aceasta nu trebuie să aibă loc la cumpărături, atunci când copilul vrea deja a cincea jucărie, ci înainte, atunci când atmosfera este una relaxată.
Care este rolul pușculiței? Ei își strâng banii pe care îi primesc, însă nu se gândesc neapărat să cheltuiască din ei când au nevoie de un anumit lucru. Cum ar trebui să procedăm, așadar, cu pușculita? O considerăm plan de economisire?
Este important să îi învățăm pe copii de mici să pună bani deoparte și să nu cheltuiască tot ceea ce au. Pușculița devine astfel un prieten care îi ajută să pună bani deoparte pentru visuri. Unii părinți aleg să aibă mai multe pușculițe (una să fie pentru nevoi, alta pentru dorințe și alta pentru donații), dar depinde de dinamica fiecărei familii în parte. Alți părinți aleg să fie doar o singură pușculiță pentru economii. De exemplu, ei le acoperă toate cheltuielile necesare, iar în situația în care copiii își doresc ceva mai scump, atunci vor pune pentru o perioadă bani în pușculiță, care vor fi folosiți pentru acel obiectiv.
Ce este important însă este să accentuăm acest comportament de economisire și să îi învățăm pe copii că este esențial să nu cheltuim tot ce avem, deoarece asta îi va ajuta cu siguranță când vor fi adulți.
Copiii trebuie să realizeze că, în momentul în care își doresc ceva, trebuie să depună un efort pentru a cumpăra lucrul respectiv - dacă nu este ceva de neapărată necesitate. Dar asta fără să îi frustăm, ci explicându-le care este rolul pusculiței și cum poate fi prietenul nostru dacă suntem suficient de organizați și disciplinați.
Ce se întâmplă cu alocația? Cum este bine să o gestionăm?
În educația financiară există niște principii pe care le poți aplica, însă nu există niște reguli care sunt 100% valabile pentru toată lumea. Există mai multe variante, iar una dintre acestea e să pui banii deoparte atunci când copilul este mic, iar când va mai crește să îi dai banii pentru a-și cumpăra ceva mai scump, pentru a merge într-o tabără, la un curs etc. Dar, înainte de a-i oferi acces la suma respectivă, este important să-i explicăm ce înseamnă un plan, cum putem să ne folosim banii respectivi astfel încât să nu existe tendința de a cheltui toată suma deodată și apoi să urmeze regretele. De aceea, este important să îl pregătim, indiferent că are 11 sau 14 ani.
Cum le explicăm celor mici diferențele dintre nevoi și dorințe?
Pe scoaladebani.ro există destul de multe exerciții și joculețe atunci când vorbim despre nevoi și dorințe. Înainte de toate, trebuie să le explicăm copiilor că dorințele nu sunt lucruri rele, deoarece se întâmplă deseori să punem accent pe nevoi, astfel încât copiii să simtă – poate – că dorințele ar fi niște lucruri rele, iar noi trebuie să ne concentrăm doar pentru a ne satisface nevoile, a cumpăra strictul necesar și atât.
Nevoile sunt lucrurile fără de care viața noastră ar fi foarte grea sau imposibil de trăit (avem nevoie de mâncare, de haine, de un acoperiș deasupra capului), iar dorințele sunt lucrurile care ne fac bucuroși, însă fără de care am putea să trăim, adică viața noastră ar putea să continue și fără îndeplinirea lor, dar dacă se îndeplinesc ne simțim (ce-i drept) un pic mai bine. Și atunci, nu trebuie să demonizăm în niciun fel dorințele, ci trebuie să facem această delimitare: în primul rând, din banii pe care îi avem, ne acoperim nevoile, iar apoi, o sumă de bani poate să meargă spre zona de dorințe, iar cu cât dorința este mai mare sau mai scumpă, cu atât va fi nevoie să economisim pentru o perioadă mai lungă de timp. De aceea, este important să facem această delimitare între lucrurile neapărat necesare și lucrurile pe care ni le dorim.
Cum funcționează regula pașilor mici, abordată și pe blog-ul Școala de bani? Cum o punem în aplicare?
Depinde foarte mult de fiecare dintre noi. În general, trebuie să pornim de la cel mai mic lucru. Să zicem că mai întâi îi învățăm pe copii să pună bani în pușculiță. Apoi, când vor fi un pic mai mari, o să îi învățăm că banii respectivi pot să fie direcționați spre un obiectiv mai mare - de exemplu o tabără -, iar apoi, când vor fi la facultate, banii să fie folosiți pentru anumite cursuri sau chiar pentru o mașină. E bine să începem de la obiective foarte mici până când ajungem la obiective un pic mai mari. Evident, pe măsură ce copilul crește și obiectivele devin mai importante, și costurile lor devin mai mari.
Care ar fi cele mai importante 3 obiceiuri sănătoase cu care cei mici ar trebui să rămână din educația financiară de acasă?
Primul și cel mai important este să nu cheltuiască tot ceea ce au, pentru că există această tendință: în momentul în care primeșți niște bani cadou, te duci repede să îți cumperi ceea ce îți dorești. Deci primul lucru ar fi să îi ajutăm să amâne un pic momentul în care își cumpără ceva și să pună deoparte măcar 10% sau 20% din suma respectivă.
După ce învățăm să dezvoltăm acest comportament de a amâna achizițiile și de a pune bani deoparte, este important să le explicăm diferența dintre nevoie și dorință, pentru că un copil care înțelege această diferență devine un adult un pic mai responsabil în momentul în care se confruntă cu foarte multe decizii financiare și își dorește să cumpere foarte multe lucruri. Va avea această capacitate de analiză și va lua decizii un pic mai bune.
Și nu în ultimul rând, este important să îi învățăm să fie darnici și să îi ajute pe cei din jurul lor. Poate nu neapărat prin bani, cu donații, dar poate cu timpul lor și cu disponibilitatea de a face ceva bun pentru comunitate și pentru cei de lângă ei.
Pe tot parcursul emisiunii, membrii cumunității Desprecopii au avut ocazia de a-i adresa întrebări Claudiei Oprescu, întrebări la care au primit și răspunsuri. De exemplu:
Ce le răspundem copiilor atunci când ne întreabă ce salariu avem?
Cu ce frecvență dăm bani de buzunar unui copil de 12 ani? Zilnic, săptămânal? Cum este mai bine?
Cum abordăm situația în care copilul de 13 ani face deja bănuții lui și nu vrea să îi economisească, ci să își cumpere mereu ce își dorește?
Pentru a afla răspunsurile și la aceste întrebări, îți recomandăm să urmăreșți emisiunea integral pe canalul nostru de YouTube <<aici>>. Decizii financiare înțelepte și accesați <<acest link>> pentru continuarea articolului, în care povestim mai multe despre discuția interesantă pe care am avut-o în timpul emisiunii cu Gabriela Malaaouf - Psiholog Clinician, Psihoterapeut, Specialist parenting.
Mulțumim invitaților care ne-au fost alături și vouă pentru că ați urmărit cu interes emisiunea și citit articolul!
ÎMulțumim sponsorului acestei emisiuni - Școala de bani, BCR - și partenerului nostru media ClubulBebelușilor.ro!
Curs pentru părinți
Cum discuți cu cei mici despre bani?
Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani. 🙌😉
Un curs recomandat de Desprecopii.com