Cum să fim consumatori mai responsabili, atât acasă, cât și în vacanțe?
Deși este adevărat că produsele realizate în mod sustenabil costă adesea mai mult, există și moduri prin care un stil de viață responsabil și prietenos cu mediul înconjurător te poate ajuta să economisești. Unele sunt modificări sau ajustări ușoare care oferă economii imediate. Pentru altele, este posibil să trebuiască să investești puțin mai mult în avans, dar vei ieși în câstig pe termen lung. Iată mai jos o serie de sfaturi utile pentru a reuși să devii un consumator și mai responsabil, fără prea mult efort.
Este nevoie de disciplină pentru a lua cele mai bune decizii pentru tine și mediul înconjurător
Da, poate fi greu la început, dar pe măsură ce te vei obișnui cu un stil de viață mai sustenabil, vei observa că poți investi banii adunați în alte lucruri care îți pot aduce o satisfacție mai mare. Poți să faci schimbări în comportamentul tău, acasă sau la birou. De exemplu, poți reduce factura la apă dacă adopți un comportament responsabil, atât cu scopul de a face economii, cât și pentru a susține mediul înconjurător. Dușurile în locul unei băi în cadă pot salva o cantitate mare de apă, alături de stingerea robinetului de apă când te speli pe dinți. Acestea sunt exemple de gesturi și comportamente mici, dar cu schimbări mari pe termen lung. De asemenea, poți înlocui becurile vechi cu unele economice, deoarece acestea folosesc mai puțin curent și luminează la fel de bine.
Importanța adoptării de obiceiuri sustenabile este esențială. Sustenabilitatea înseamnă o viaţă mai bună pentru generația actuală dar și pentru generațiile viitoare, iar pentru un viitor mai bun este necesar să faci schimari în comportamentul și obiceiurile tale.
Și acesta este și scopul cursului "Ghid ecofinanciar: cum să consumi responsabil?" de la Școala de Bani: de a aduce un comportament sustenabil în casa ta, dar mai ales de a afla cum să duci o viață cu grijă față de mediu, dar și față de propriul buget. Descoperă cum poți fi parte din schimbare prin obiceiuri de consum mai responsabile și prietenoase cu bugetul tău.
Redu risipa de alimente
Trebuie să recunoști: cheltuiești adesea mulți bani pe mâncare dar ajungi să arunci mare parte din ea, fie pentru că ai cumpărat prea mult sau fie nu ai depozitat-o corespunzător. Pentru a evita această pierdere este util ca înainte de a pleca la cumpărături să verifici ce alimente ai deja în frigider sau cămară, și de abia apoi să faci lista de cumpărături. O altă regulă utilă este să nu mergi la cumpărături flămând și să știi cât mănânci. Planifică mesele săptămânal pentru a maximiza utilizarea ingredientelor pe care le cumperi, iar dacă se întâmplă să îți rămână resturi alimentare, refolosește-le sau congelează-le.
Un alt aspect foarte important este depozitarea corectă a alimentelor. De exemplu, utilizează raftul de jos al frigiderului pentru carne crudă, cel din mijloc pentru ouă (care trebuie menținute în ambalajul original) și cel de sus pentru lapte (unde e cel mai rece).
Știm că de multe ori lista de cumpărături sau porționarea mâncării poate fi o provocare, însă, când vei vedea rezultatele în buget și în rândul alimentelor salvate, te vei simți mai motivat să păstrezi aceste obiceiuri sustenabile. Iată alte câteva moduri simple de a reduce risipa alimentară:
Reutilizează
Articolele de unică folosință (precum paiele de plastic) scad mult în popularitate, iar tendințele pe scară largă se îndreaptă în direcția cea bună. Alternativele la acestea abundă:
• Utilizează o sticlă de apă reîncărcabilă în loc să cumperi apă îmbuteliată și instalează-ți un filtru de apă la robinet dacă este necesar.
• Păstrează gustările și resturile de mâncare în pungi de depozitare din silicon sau ambalate în folie alimentară reutilizabilă din ceară de albine. Vei plăti mai mult în avans pentru aceste articole, dar dacă nu cumperi cutie după cutie de pungi de plastic cu ziplock și folie de plastic, vei economisi bani în timp.
• Ia cu tine tacâmuri reutilizabile pentru mâncarea la pachet.
Gândește-te de două ori înainte de a-ți arunca hainele
Este evident că poți acumula în garderobă mai multe haine sau accesorii decât ai nevoie, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că surplusul este automat deșeu, întrucât poate fi donat. Dar poți alege soluții la îndemâna oricui: reciclare haine vechi, închiriere haine sau donații.
Nu arunca hainele la gunoi! Impactul asupra mediului este mult mai negativ deoarece multe dintre ele sunt fabricate din fibre sintetice, nebiodegradabile. Există și alte opțiuni:
• Încearcă să le repari. Uneori, cu puțină imaginație, poți repara sau chiar reproiecta o îmbrăcăminte ruptă. Pe scurt: o reciclezi!
• Donează hainele prietenilor, familiei, vecinilor sau unor organizații de caritate.
• Vinde-le în aplicații de haine second-hand.
• Unele magazine de haine iau înapoi hainele uzate de la propria marcă sau chiar de la alte mărci. Informează-te!
• Pune-le în coșul de reciclare a textilelor. Materialele textile pot fi reciclate pentru a crea îmbrăcăminte nouă.
Nu în ultimul rând, poți aplica regula de 24 de ore. Adică, atunci când vrei să cumperi ceva, să îți acorzi un timp de gândire de 24 de ore să vezi dacă dorința de a cumpăra acel lucru este la fel de mare. Și desigur, să te gândești dacă ai cel puțin 3 ținute la care poți combina piesa respectivă.
Unul dintre principiile economisirii este acela de a nu cumpăra lucruri de care nu ai neapărată nevoie. Acest principiu te poate ajuta atât pe tine, cât și mediul înconjurător. De ce? Află de la Claudia Oprescu, unul dintre profesorii Școlii de Bani care a împărtășit cu noi câteva sfaturi de care să ținem cont pentru a diminua acest tip de cheltuieli. Iată ce ne-a spus Claudia>>
Cu mașina, mijloacele de transport, cu bicicleta sau pe jos?
Dacă ai fost nevoit/ă să umpli un rezervor de benzină sau motorină în ultima vreme, atunci ești familiarizat/ă cu prețurile mari la pompă cauzate de factori precum dezechilibrele dintre cerere și ofertă și războiul Rusiei în Ucraina. Ei bine, odată cu apariția temperaturilor mai ridicate care te invită afară, este un moment minunat să te gândești cum poți ajunge la destinația dorită: cu mașina, pe jos, cu bicicleta, trotineta sau cu transportul public, deoarece reducerea numărului de călătorii cu mașina este una dintre cele mai bune modalități de a reduce direct emisiile de carbon.
Problema traficului e una care deranjează foarte tare, tocmai de aceea ai putea apela cu încredere la transportul în comun sau la alternativele menționate deja. Știm că e mai comod să mergi cu mașina personală, însă de multe ori pierzi mult timp în trafic și astfel ajungi să poluezi excesiv. Dar, dacă alegi totuși să mergi cu mașina personală, poți să mai iei un coleg sau doi pentru a fi mai eficient. Amprenta de carbon depinde de mijloacele de transport cu care alegem să ne deplasăm. Orașele în care locuim pot deveni mai curate dacă punem în aplicare aceste soluții.
De asemenea, atunci când mergi în vacanță mai aproape de casă, există multe oportunități de a înlocui călătoriile aeriene cu moduri de transport mai durabile. Ca regulă generală, autobuzele și trenurile charter tind să fie opțiunile cele mai ecologice. Ce zici de condus? Unul dintre marii factori de luat în considerare aici este numărul de pasageri care vor fi în vehicul. Dacă călătorești singur, atunci condusul poate avea de fapt o amprentă de carbon mai mare decât zborul. Dar dacă călătorești cu întreaga familie, atunci o călătorie de modă veche este probabil cea mai bună alegere.
Sunt multe domenii în care poți face schimbări sustenabile
În vacanță, de exemplu, fiindcă tot discutam de acest subiect, poți fi mai atent/ă cu resursele. Dacă ai o ofertă all inlcusive, cel mai probabil tinzi să îți umpli farfuria peste măsură și să lași multe alimente în farfurie, iar acestea sunt ulterior aruncate. Sau poți să fii mai atent/ă cu prosoapele de la hotel/pensiune, să vezi pe care le poți refolosi. De asemenea, să nu uiți să stingi lumina și să oprești aerul condiționat când ieși din camera de hotel.
Impactul pe care turismul și vacanțele îl au asupra mediului e clar și trebuie să facem ceva pentru a reduce acest impact devastator.
Nu uita să ai grijă la consumul de plastic și să iei în vacanțe plase reutilizabile pentru a reduce amprenta asupra mediului. Mergi mai mult pe jos! Deși e mult mai tentant să închiriezi o mașină, mersul pe jos este mai sănătos, ecologic și un lucru mai important: poți descoperi astfel un oraș sau alte locuri minunate. Un alt lucru pe care îl poți face este să consumi alimente și produse locale, așa ajuți comunitatea pe care o vizitezi și aprovizionarea de alimente de la mare distanță nu va fi necesară.
Schimbarea începe cu fiecare dintre noi și prin exemplul personal pe care îl dăm. Dacă le arătăm și prietenilor noștri ce schimbări putem face în comportamentele noastre, putem face lumea un loc mai bun pentru noi și copiii noștri.
Alegeri înțelepte!
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Curs pentru părinți
Cum discuți cu cei mici despre bani?
Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani. 🙌😉
Un curs recomandat de Desprecopii.com