Cum ne dăm seama că nu ne confruntăm cu o simplă vânătaie în cazul copiilor? Semnale care pot ridica motive de îngrijorare
Ce sunt echimozele și cum le identificăm?
Echimozele sau vânătăile sunt contuzii minore care apar prin ruperea vaselor din piele și țesutul celular subcutanat, deci sunt leziuni superficiale. Le identificăm ușor prin culoarea diferită a pielii dată de extravazarea de sânge din vase. Zona este dureroasă, însă nu ar trebui să fie însoțită de impotență funcțională (copilul refuză să își miște membrul) și nici să nu fie mărită de volum (zona să fie mai umflată). Dar mai multe detalii importante ne spune doamna doctor Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru.
Echimoza se vindecă spontan în 2-3 săptămâni, timp în care culoarea pielii se modifică de la vinețiu/ albastru până la verde-galben.
Putem calma durerea prin aplicarea locală de comprese reci sau de gel calmant, însă aceste măsuri nu sunt obligatorii pentru că, de cele mai multe ori, copiii refuză ca zona să fie atinsă și le putem respecta decizia.
Se pot trata o vânătaie/echimoză sau un hematom în siguranță acasă?
În cazul în care copilul are o echimoză sau un hematom, tratamentul ar trebui să înceapă cât mai repede posibil după vătămare. Terapia de primă linie include repausul, gheața, tratamentul local și compresia. Pentru copii, recomandarea este de a folosi un tratament local sub formă de gel pe zona cutanată corespunzătoare regiunii dureroase, masând ușor până la penetrarea completă. Gelul calmant este foarte rapid de aplicat și în plus, poate facilita vindecarea zonelor afectate dacă este aplicat de 1-2 ori pe zi. Se recomandă aplicarea unui strat subțire și masarea zonei dureroase până la absorbția completă. Mai multe detalii importante despre asemănări, diferențe și măsuri de prim ajutor acasă în cazul unei vânătăi versus hematom, <<aici>>.
Știm că avem de a face cu mai mult decât o simplă vânătaie atunci când:
copilul nu își mișcă membrul pe care este vânătaia (posibil să fie asociată o luxație, entorsă)
zona este caldă, îndurerată, mărită ca volum
vânătaia a apărut spontan sau după un traumatism în urma căruia în mod normal nu rămân semne
vânătaia a apărut la distanță de locul traumatismului
Joacă și plimbări în aer liber cât mai ferite de lovituri!