Copiii sportivi: Ce facem când apar problemele musculare și când știm că fac prea mult efort?

Diferența dintre durerea musculară și întinderea musculară

Indiferent de măsurile de precauție și siguranță pe care le iei ca părinte, în cazul în care copilul tău practică un sport, la un moment dat se va confrunta și cu lovituri, vânătăi, luxații sau diverse alte dureri musculare. Din păcate, acestea sunt inevitabile, și sunt de obicei minore. Pe de altă parte, rănile cauzate de un efort repetitiv pot fi evitate prin gestionarea adecvată a frecvenței și intensității antrenamentelor, dar și printr-un program special de întinderi pentru creșterea stabilității și flexibilității.

Să faci diferența dintre aceste două tipuri de dureri poate fi dificil dacă nu știi la ce să fii atent/ă. Durerea musculară (denumită și febră musculară) nu va fi resimțită de copil decât după o zi sau maxim două în urma unei activități mai intense. În cazul întinderii musculare însă, durerea este de obicei imediată.

Durerea de la un mușchi întins este intensă, ascuțită și localizată în locul unde s-a produs leziunea și poate fi, de asemenea, asociată cu umflături, vânătăi și dificultăți de mișcare a articulațiilor din apropiere.

Unele leziuni sunt mai frecvente și mai problematice decât altele. Deși pot fi atribuite inactivității și încălzirii necorespunzătoare, alte leziuni sunt cauzate de suprasolicitare și efort. Durerea de umăr și de spate poate fi uneori confundată cu o rănire când este de fapt doar febră musculară.

Mai jos sunt câteva zone comune ale corpului în care pot apărea răni în timpul unui antrenament sau al unei activități fizice intense la copii:

 Încordarea lombară - Aceasta este cea mai frecventă leziune, care rezultă din mușchii slăbiți ai spatelui din cauza inactivității prelungite, a ședinței sau a tehnicilor necorespunzătoare de ridicare.
 Încordarea umărului - Articulațiile umărului au o gamă largă de mișcări; mișcările repetitive, cum ar fi aruncarea sau înotul, pot duce adesea la suprasolicitare și leziuni de coafă rotatorie.
 Încordarea încheieturii mâinii - Încheietura mâinii este o articulație complexă care oferă un grad ridicat de mobilitate. Prea multă greutate sau mișcările repetitive pot crea stres neintenționat și răni.
 Durere la genunchi - Cunoscută și sub denumirea de genunchiul alergătorului (ce apare la alergători dar și la sporturi de impact), durerea apare în jurul rotulei și este posibil să auzi un scârțâit, un pocnit sau un zgomot.
 Entorsa gleznei - Răsucirea unei glezne se poate întâmpla oricând. Poate apărea în timp ce copilul merge sau aleargă.
 Întindere musculară inghinală - Aceasta este destul de comună și apare în timpul genuflexiunilor, sprinturilor sau fandărilor.

Dacă copilul pare rănit sau are dureri, caută semne de roșeață, vânătăi sau umflături. Dacă observi umflături într-o zonă concentrată, este un indicator că organismul încearcă să se vindece sau că ceva mai grav se întâmplă.

Când știi că un copil face prea mult efort?

Exercițiile fizice regulate sunt o parte importantă a unui stil de viață sănătos. Dar copiii/adolescenții se pot strădui să facă din ce în ce mai multe exerciții pentru a-și îmbunătăți performanța sportivă.

Obiectivele personale, antrenorii, colegii de echipă sau părinții pot face presiuni pe aceștia să se dezvolte prea departe. Exercițiul compulsiv (numit uneori dependență de exerciții fizice) are loc atunci când o persoană este determinată să facă prea multe exerciții. Accidentările, ieșirile cu prietenii sau vremea rea nu îi vor opri pe cei care fac exerciții fizice compulsive. De aceea, iată semnele evidente că un copil face prea mult efort:

 Oboseală sau epuizare (fizică și/sau emoțională).
 Sistem imunitar slăbit.
 Incapacitatea de a se recupera după antrenamente.
 Leziuni de suprasolicitare, cum ar fi fracturile de stres și tendinita.
 Insomnie.
 Depresie.

Cu toate acestea, de la antrenamente și până la rănile ocazionale suferite în timpul unui joc, durerile musculare la tinerii sportivi vor apărea inevitabil.

Iată opt moduri prin care îți poți ajuta copilul să-și aline durerea:

 Încălzirea. Una dintre cele mai ușoare modalități de a preveni durerile musculare este prin încălzirea corespunzătoare în prealabil. Nu contează ce sport practică copilul. Încălzirea slăbește articulațiile și tendoanele și crește temperatura și flexibilitatea musculară, pregătindu-l de lucru.
 Hidratarea. Hidratarea adecvată este crucială pentru sportivi, deoarece deshidratarea este o cauză principală a crampelor! Nu numai că ajută la ridicarea nivelului de energie, dar ajută și la lubrifierea articulațiilor sportivului.
 Gheaţa. Gheața ajută la reducerea umflăturilor și, de asemenea, amorțește țesuturile dureroase, ambele ajutând la ameliorarea durerii. Este important să nu uiți că terapia cu gheaţă este cea mai eficientă în primele 48 de ore de la rănire, așa că asigură-te că ai un pachet de gheață la îndemână. De asemenea, nu ține gheață sau nimic înghețat direct pe pielea copilului.
 Căldura. Căldura ajută la creșterea fluxului de sânge către mușchi, permițându-le să se relaxeze. Dar atenție, căldura nu trebuie folosită pentru leziuni acute/noi.
 Rola de spumă pentru masaj. Aceasta scade tensiunea musculară și crește fluxul de sânge, ajutând la ameliorarea durerii. Sunt ideale de folosit chiar și pre-antrenament/joc!
 Un gel calmant. Un tratament local cu un gel calmant, din plante, ajută la calmarea durerii și la vindecarea rapidă a zonei. Se recomandă aplicarea unui strat subțire și masarea zonei dureroase până la absorbția completă.
 Anti-inflamatoare. Uneori copilul va avea nevoie de puțin mai mult decât gheață și o rolă de spumă pentru ameliorarea durerii. Când este cazul, la recomandarea medicului, se pot oferi anti-inflamatoare.
 Odihnă. Se spune că timpul vindecă toate rănile, nu-i așa? Ei bine, asta include și mușchii! Câteva zile de relaxare vor face minuni.

Spor la competiții și cât mai puține răni!

Categorie:Sfaturi Utile