Contuziile produc durere copilului și pot afecta mușchii sau organele: 4 remedii naturale în tratarea contuziilor
Ce sunt contuziile?
Majoritatea părintilor consideră o vânătaie ca fiind o pată neagră - albastruie, vizibilă la nivelul pielii. Însă, în urma unei contuzii (traumatism provocat în urma lovirii), pot fi afectate și oasele, mușchii sau organele, nu doar pielea, provocând astfel leziuni care nu se pot observa cu ochiul liber.
Contuzia este termenul medical pentru rezultatul unei lovituri directe sau al unui impact puternic, precum o căzătură. Contuziile sunt leziuni foarte frecvente, atât la adulți, cât și la copii. Acestea pot provoca durere și umflături, de aceea este indicat să mergi cu copilul la medic pentru un consult. Însă, dacă nu există daune grave, contuziile pot fi ameliorate adesea în câteva săptămâni cu tratament acasă.
Accelerează procesul de vindecare
Vânătăile apărute în urma contuziilor pot fi dureroase și inestetice. Iată ce poți face pentru a reduce durerea copilului și pentru a încuraja o estompare mai rapidă.
Aplică gheață cât mai curând posibil. Prin răcirea vaselor de sânge din jurul zonei lezate, se va scurge mai puțin sânge în țesutul din jur. Dacă nu ai gheață la îndemână, este suficient și un material (prosop) îmbibat în apă foarte rece, pe care îl poți pune peste vânătaie timp de 10 minute. Sau folosește o pungă de legume congelate învelite într-un prosop. După 10 minute, fă o pauză de aproximativ 20 de minute înainte de a aplica din nou pachetul de gheață, astfel încât să nu înghețe pielea de dedesubt.
În cazul în care copilul are brațul sau piciorul învinețite, înfășoară imediat un bandaj elastic în jurul zonei lovite. Bandajul ajută la prevenirea scurgerii vaselor de sânge, prin compresie. Vânătaia nu va mai fi la fel de gravă.
Redu fluxul de sânge către contuzie pentru a minimiza decolorarea ridicând piciorul sau brațul pe o pernă, deasupra nivelului inimii. Dacă brațul copilului este învinețit, încearcă să-l ții susținut deasupra nivelului inimii sale ori de câte ori stă așezat.
După 24h în care ai aplicat gheață, apelează la comprese calde. După ce ai răcit vânătaia timp de 24 de ore (cu întreruperi), aplică comprese calde pentru a readuce mai multă circulație în zonă și pentru a ajuta la îndepărtarea sângelui acumulat.
4 Remedii naturale pentru a trata contuziile
Ia o mână de frunze de pătrunjel verde proaspăt, zdrobește-le și întinde-le peste vânătaie. Înfășoară zona cu un bandaj elastic. Unii experți susțin că pătrunjelul scade inflamația, reduce durerea și poate face ca vânătaia să dispară mai repede.
Arnica este o plantă care este de multă vreme recomandată pentru vânătăi. Conține un compus care reduce inflamația și riscul de umflare a zonei. Aplică zilnic un tratament local pe vânătaie - de exemplu un gel pe bază de arnică, foarte rapid de aplicat, masând zona dureroasă până la absorbția completă, de una/două ori pe zi.
Masează puțin ulei de sunătoare pe vânătaie. Acesta aste bogat în taninuri, astringenți care ajută la micșorarea țesuturilor și la controlul sângerării capilare. Pentru cel mai bun efect, începe acest tratament imediat după apariția vânătăii și repetă-l de trei ori pe zi.
Caută o cremă cu vitamina K la farmacie. Corpul are nevoie de vitamina K pentru a ajuta la coagularea sângelui. Masează crema pe vânătaie de două ori pe zi pentru a preveni sângerarea ulterioară.
Când ar trebui să mergi cu copilul la medic?
Mergi cu copilul la medic sau solicită imediat asistență medicală dacă:
• Durerea se înrăutățește.
• Copilul are o nouă umflătură care este mai gravă.
• Copilul are furnicături, slăbiciune sau amorțeală în zona din apropierea contuziei.
• Zona din apropierea contuziei este rece sau palidă.