Vânătaie versus hematom cutanat în cazul copiilor - Asemănări, diferențe și măsuri de prim ajutor acasă

Diferența dintre o vânătaie și un hematom

Vânătăile (cunoscute și sub denumirea de echimoze) sunt o reacție naturală a unei traume fizice (apar în urma loviturilor sau căzăturilor), iar astfel de semne sunt inevitabile de-a lungul vieții, indiferent de vârstă. Copiii sunt la fel de predispuși (ba chiar mai predispuși) la vânătăi decât adulții - și nu e de mirare, ținând cont de activitățile fizice și de joacă intense.

Pe de altă parte însă, hematoamele, deși se prezintă în mod similar vânătăilor și apar tot în urma unei traume fizice, necesită o atenție mai specială. Care sunt, așadar, diferențele și asemănările dintre cele două tipuri de afecțiuni și care sunt măsurile de prim ajutor de care trebuie să ții cont, ca părinte, în astfel de situații?

O vânătaie apare de obicei pe piele după o traumă - atunci când ne lovim de un obiect dur sau atunci când avem parte de o căzătură - momente în care venele mici și capilarele de sub piele se sparg. Aceasta poate avea o culoare albastră, neagră sau violacee. În mod normal, o vânătaie ușoară dispare în 1-2 săptămâni.

Un hematom este o colecție (sau o acumulare) de sânge (coagulat) în afara vasului de sânge. Acesta este frecvent cauzat de leziuni sau traume. Hematoamele sunt clasificate ca subdurale, spinale, subungueale sau hepatice. Însă, cel mai des întâlnit la copii este hematomul subcutanat, care apare chiar sub piele, de obicei în vene superficiale, aproape de suprafața pielii. Un hematom este mai voluminos și mai proeminent decât o vânătaie și se estompează în câteva săptămâni.

Vânătăile la copii: cauze, simptome și când să ceri sfatul medicului:

În cazul în care copilul are o vânătaie severă, care tot nu dispare, discută cu medicul. De asemenea, dacă are foarte frecvent vânătăi, medicul va solicita probabil un test de sânge pentru a verifica existența unei tulburări de sângerare.

Cauzele unei vânătăi:

 Accidente sau lovituri
 Rupturi microscopice în vasele de sânge de sub piele (adesea la sportivi)
 Tulburări de sângerare - sângerare inexplicabilă care apare fără motiv

Simptomele unei vânătăi:

 Pielea are o culoare violet sau roșu închis, dar poate fi și neagră sau albastră (culoare ce apare în câteva ore după rănire)
 Sensibilitate pe sau în jurul zonei afectate

Hematoamele cutanate la copii: cauze, simptome și când să ceri sfatul medicului

Trauma este cauza principală a unui hematom și poate fi rezultatul unui accident de mașină, a unei căzături, fracturi sau răni la cap.

Dacă simptomele hematomului sunt severe sau dacă continuă să se extindă în decurs de câteva zile, ar trebui să mergi imediat la medic. Un medic primar poate diagnostica un hematom de țesut moale la un simplu examen fizic. Dacă cel mic are simptome mai grave, medicul va solicita probabil o radiografie (pentru a diagnostica fracturile osoase), un CT (pentru a diagnostica leziunile capului) sau o ecografie.

Hematoamele pot fi cauzate și de:

 Anevrism
 Anumite medicamente
 Infecții virale precum rubeola, oreion, varicela, HIV sau hepatita C
 Leziuni ortopedice, cum ar fi fracturi

Simptomele unui hematom:

 Inflamaţie
 Roşeaţă
 Sensibilitate
 Senzația de căldură în zona afectată
 Durere
 Umflătură

Se pot trata o vânătaie/echimoză sau un hematom în siguranță acasă?

În cazul în care copilul are o echimoză sau un hematom, tratamentul ar trebui să înceapă cât mai repede posibil după vătămare. Terapia de primă linie include repausul, gheața, tratamentul local și compresia. Pentru copii, recomandarea este de a folosi un tratament local sub formă de gel pe zona cutanată corespunzătoare regiunii dureroase, masând ușor până la penetrarea completă. Gelul calmant este foarte rapid de aplicat și în plus, poate facilita vindecarea zonelor afectate dacă este aplicat de 1-2 ori pe zi. Se recomandă aplicarea unui strat subțire și masarea zonei dureroase până la absorbția completă.

Semne care îți arată că este nevoie să mergi cu copilul la medic

Hematoamele simptomatice sau cele localizate în anumite zone pot necesita tratament medical urgent până la chirurgical. Dacă apeși pe un punct roșu minuscul sau un grup de puncte roșii minuscule pe pielea copilului, care este mai mic decât vânătaia obișnuită și nu se albește, atunci cel mai probabil este un vas de sânge spart. Dacă observi vase de sânge sparte în mai multe puncte de pe corp în contextul unei mulțimi de vânătăi, ar trebui să consulți un medic. Acest lucru ar putea indica o problemă de coagulare, cum ar fi trombocitele scăzute. Alți indicatori ai posibilelor probleme de coagulare pot fi sângerarea nazală și oboseala, însoțite de multe vânătăi, precum și vânătăi în locuri neobișnuite (de exemplu: pe mijlocul abdomenului sau obrajilor, spre deosebire de zonele care de obicei sunt lovite, cum ar fi coatele și genunchii).

De asemenea, vânătăile la sugarii care nu se târăsc sau nu merg de-a bușilea încă nu sunt normale. Ar trebui să soliciți o evaluare medicală și în acest caz.

Chiar dacă vânătăile sunt dureroase - fără îndoială - în cazul în care durerea pare ieșită din comun, ar putea fi un indiciu că există o leziune subiacentă. De exemplu, dacă copilul are o vânătaie la genunchi și nu poate merge pentru că-l doare atât de tare, ar trebui să consulți un medic. Dacă un micuț care nu poate încă să comunice bine primește o lovitură mare în zona capului sau a ochilor, de asemenea, solicită părerea unui medic pentru a te asigura că nu este ceva mai grav, cum ar fi o comoție cerebrală.

Nu uita doar că vânătăile la copii (odată ce se pot târî) sunt complet normale; aproape fiecare copil le are. Dacă nu sunt însoțite de vase de sânge sparte sau situate în locuri neobișnuite și copilul nu pare să sufere din cauza durerii, atunci probabil că nu ai motive de îngrijorare.

Așadar, în caz de traumatisme ușoare, tratamentul cu geluri calmante, din plante, este cel care ajută la calmarea durerii și la vindecarea rapidă a zonei. În cazul complicațiilor sau a durerilor puternice, recomandarea este să soliciți sfatul medicului, pentru a evita eventualele complicații.

Joacă și plimbări în aer liber cât mai ferite de lovituri!

 

Categorie:Sfaturi Utile