Cum avem grijă de bugetul familiei în vremuri dificile? Sfaturi din partea specialiștilor

Cum avem grija de bugetul familiei in vremuri dificile? Sfaturi din partea specialistilor

Cum avem grijă de bugetul familiei în vremuri dificile? Sfaturi din partea specialiștilor

Trecem de mai mult de 2 ani printr-o pandemie globală. De mai bine de o lună, traversăm încă o perioadă de incertitudine, cauzată de contextul socio-politic. Inflația crește și, în mod firesc, se instalează un sentiment de nesiguranță cu privire la viitor. Al familiei, al nostru ca părinți și al copiilor noștri.

În tot acest context, ce putem face în așa fel încât să păstrăm un echilibru financiar? De unde începem?

Am realizat un sondaj de opinie în rândul părinților din comunitatea Despre copii, am centralizat întrebările cele mai frecvente care îi macină în aceste vremuri dificile și am apelat la specialiștii Școala de bani, BCR, pentru a ne oferi o serie de sfaturi financiare și recomandări utile. Te invităm să le parcurgi în rândurile de mai jos.

Sfatul 1: Nu lua decizii impulsive

Încearcă să nu iei niciodată decizii emoționale legate de bani din cauza panicii, a știrilor alarmiste sau fake news-ului. Dacă ai obiceiul de a lua decizii impulsive privind cheltuielile sau de a face achiziții mari fără nicio planificare, este posibil ca acestea să afecteze bugetul familiei și să creeze stres financiar pentru obiectivele tale, iar copiii vor prelua involuntar aceste obiceiuri și, ca adulți, se vor afla în același stres financiar în care și-au văzut părinții.

Identifică emoțiile pe care le simți acum în legătura cu banii tăi și nu te lăsa condus/ă de panică atunci când iei decizii financiare. Emoțiile sunt trăiri subiective, nu sunt fapte. Prin urmare, este important să identifici și ce mesaj au acestea pentru tine. Chiar dacă te confrunți cu tot felul de emoții și stări, încearcă să fii blând/ă cu tine și amintește-ți o situație dificilă cu care te-ai confruntat: observă ce urmări a avut această criză în viața ta, ce ai făcut diferit începând cu acel moment, ce comportamente noi ți-ai cultivat, ce lecții de viață ai dobândit.

Este important să fii atent/ă la nevoile de comunicare ale copilului, să-l asculți și să fii prezent/ă lângă el. Copilul are nevoie să știe că îi vei fi alături în orice împrejurare, să-i transmiți încredere și să-l lași să își exprime emoțiile. Doar prin disponibilitate și deschidere în fața copilului vei putea construi o relație sănătoasă și îi vei putea afla temerile, frustrările și experiențele prin care trece.

Sfatul 2: Asigură-te că ai întotdeuana la îndemână un fond de urgență

Dacă anticipezi probleme financiare, cum ar fi pierderea locului de muncă, reducerea salariului, o urgență medicală sau vrei doar să fii pregătit/ă pentru o situație neașteptată, concentrează-te pe crearea sau (dacă deja există) pe creșterea fondului de urgență (cu 5-10%) care ar trebui să fie constituit din 3-6 salarii pe care să te poți baza în situații delicate.

Sfatul 3: Optimizează lista lunară de cheltuieli

Este foarte important să economisești și să fii pregătit/ă pentru situații neprevăzute, cu ajutorul unui fond de rezervă, care să te ajute să trăiești măcar 4-5 luni, indiferent de ceea ce se întâmplă. Pentru a economisi, primul pas este să pui toate cheltuielile pe hârtie. Cu siguranță vei observa că există câteva cheltuieli inutile, pe care nici măcar nu le-ai realizat sau care nu îți aduc satisfacție. Ideal este ca pe acestea să le tai de pe listă. În plus, înainte să cumperi ceva, este recomandat să amâni achiziția cu măcar 24 de ore, pentru a-ți da seama dacă îți dorești cu adevărat lucrul respectiv.

Trebuie să începi să ai o gândire pe termen mediu spre lung când vine vorba despre economisire, iar acest lucru îți va da curaj. De asemenea, pentru un viitor sustenabil și prosper, nu neglija importanța investițiilor, deoarece stabilitatea voastră financiară - ca familie - nu ține doar de veniturile lunare obișnuite, ci și de capacitatea de a investi acești bani pentru a genera profituri viitoare.

Încearcă să economisești sau să investești în fiecare lună, indiferent de sumă - cum poți face acest lucru? Există o modalitate ideală pentru împărțirea bugetului în mod responsabil, astfel încât să poți aloca resursele potrivite tuturor necesităților tale: Regula 50/30/20.

Regula 50/30/20 - Cum se aplică?

• 50% din venit va fi alocat pentru cheltuielile uzuale (facturi, alimente, rate, combustibil),
• 30% pentru dorințe (cadouri, vacanțe) și
• 20% pentru economii și investiții.

Sfatul 4: Informarează-te doar din surse sigure

Regulile și disciplina financiare sunt importante în orice moment te-ai afla din punct de vedere socio-politic sau economic, însă situațiile mai dificile, dominate de incertitudine, te fac și mai conștient/ă de importanța lor.

Important este să îți menții calmul și să iei decizii informate din surse sigure și doar după ce te consulți cu specialiști în domeniul financiar, care se ocupă cu asta; nu te baza pe ce zice vecinul sau ce spun prietenii că au citit online.

Sfatul 5: Stabilește-ți obiectivele financiare pe termen scurt, mediu si lung

Atunci când îți stabilești obiectivele pe termen scurt, mediu sau lung, ține întotdeauna cont de banii pe care știi că îi ai la dispoziție, de veniturile pe care le vei obține și cheltuielile preconizate.

Odată ce îți înțelegi fluxul de bani, este posibil să descoperi că acesta necesită modificări pentru a-ți atinge scopul/visul. Poate că trebuie să economisești un pic mai mult în fiecare lună pentru a crea fondul de rezervă dorit sau să regândești plățile creditului pentru a-l acoperi mai rapid. Așa că stabilește-ți planul de cheltuieli ținând cont de obiective, dacă vrei ca acestea să se întâmple. Important e să fii consecvent/ă, iar la final, dacă ai un plan realist pentru a-ți transforma visurile personale în realitate, ai mai multe șanse să obții succesul, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Atunci când îți propui lucruri concrete, este mult mai ușor să respecți pașii ce trebuie urmați pentru a le obține. În plus, păstrându-ți motivația până când îți atingi obiectivul, capeți cu atât mai multă încredere în tine și în utilitatea procesului de economisire. Este vorba, până la urmă, despre un obicei și, ca orice alt obicei, și acesta se cultivă în timp și cu perseverență.

Traversăm o perioadă de incertitudine, cauzată de contextul socio-politic actual, ce impactează, indirect, și peisajul economic. Cu toate acestea, este foarte important să ne luăm un moment de pauză atunci când simțim emoții negative puternice, în care pur și simplu să respirăm și să analizăm următorii noștri pași, pentru a nu lua decizii pripite din punct de vedere financiar, care ne pot schimba întreaga viața.

Alegeri înțelepte!

autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️