A crescut familia! Cum ne gestionăm mai atent banii și de unde începem?
Nu mai este un secret faptul că atunci când devii părinte una dintre principalele tale priorități este să acorzi o atenție și mai mare felului în care gestionezi bugetul familiei. Nevoile și cheltuielile cresc, iar tu vrei să te asiguri că începi cu dreptul această nouă etapă din viața ta, și din punct de vedere financiar.
Ce presupune planificarea eficientă a banilor?
De unde și cum începi gestionarea bugetului? Care sunt cele mai bune sfaturi financiare pe care trebuie să le cunoști, ca proaspăt părinte? Găsești răspunsurile la aceste întrebări și nu numai în acest articol, realizat cu sprijinul Școala de bani, programuld de educație financiară al BCR.
Planificarea bugetului nu se referă doar la acoperirea cheltuielilor zilnice ale familiei, ci și la gestionarea cheltuielilor neprevăzute, economisirea pentru viitor și eventualele investiții. Un element cheie în gestionarea corectă a bugetului familiei este comunicarea, care joacă un rol esențial. Conversațiile sincere cu partenerul/partenera pot ajuta la evitarea conflictelor legate de bani, iar implicarea copiilor în planificarea financiară îi ajută pe aceștia să devină mai responsabili și mai înțelegători.
Planificarea unui buget de familie: De ce este o idee bună?
Un buget al familiei este esențial pentru gestionarea banilor, deoarece te ajută:
• să cheltuiești banii într-un mod mai responsabil, pe lucrurile cu adevărat necesare – de care ai nevoie;
• să economisești bani pentru lucrurile care îți plac, dar fără de care poți trăi - acestea sunt dorințele tale;
• să pui bani deoparte pentru cheltuieli neprevăzute – de exemplu, dacă mașina se strică și necesită reparații;
• să spui STOP cheltuielilor excesive accidentale.
A înțelege de câți bani ai nevoie pentru lucruri esențiale de zi cu zi (alimente, îmbrăcăminte, utilități - gaz, electricitate, telefon și apă, transport și servicii medicale) te poate ajuta să te asiguri că îți rămân suficienți bani și pentru cheltuieli neașteptate și urgențe - și să recunoaștem, mereu apar cheltuieli neașteptate atunci când ai un copil – o nouă pasiune pe care o descoperă și pe care vrei să faci tot posibilul să îl ajuți să o dezvolte sau o tabără cu colegii de la școală sunt doar câteva exemple.
Bugetul te poate ajuta pe tine și familia ta să faceți primul pas către un real control asupra banilor voștri. De asemenea, te poate ajuta să eviți datoriile și să te bucuri de viața de familie, mai degrabă decât să-ți petreci prea mult timp îngrijorându-te cu privire la finanțele tale.
Școala de bani pentru părinți
Ca părinte sigur te vei găsi, mai devreme sau mai târziu, în situația în care să vorbești cu cei mici despre bani. Te-ai ferit de acest subiect până acum, pentru că "acestea sunt discuții de oameni mari"? Tocmai de aceea, BCR a lansat site-ul www.scoaladebani.ro, de unde atât părinții, cât și copiii, pot învăța cum să-și gestioneze cu cap economiile. Înscrie-te și tu la cursul Școala de Bani pentru părinți și află cum poți purta discuții sincere cu copiii despre bani dar și cum să-i implici în deciziile financiare pe care le iei.
Este cel mai amplu program de educație financiară din România. Site-ul e plin de sfaturi și programe interactive care îți propun să guști din plin independența financiară. Majoritatea românilor nu cunosc noțiuni de bază privind administrarea bugetului, tocmai de asta Școala de bani își propune să învețe atât despre gestionare, cât și despre economie. Mulți dintre cei care s-au înscris la aceste cursuri consideră informațiile din cursuri foarte utile și practice, recunoscând că din același salariu de care se plângeau că nu le ajunge de la o lună la alta, au ajuns chiar să și pună deoparte.
Pași mărunți, dar bine făcuți
Pe www.scoaladebani.ro, la secțiunea sfaturi, găsești pașii pe care dacă-i urmezi, o să ai doar de câștigat. De la cum să pui bani deoparte și ce trebuie să plătești prima dată, până la cui să te adresezi când întâmpini dificultăți cu gestionarea banilor, pe toate o să le descoperi pe site.
De ce este importantă planificarea banilor atunci când familia ta se mărește?
Fără planificarea banilor, finanțele sunt un mister. Acest lucru poate duce la cheltuieli excesive și la traiul de la un salariu la altul. Gestionarea banilor te poate ajuta să inventariezi mai bine veniturile și cheltuielile, astfel încât să poți lua decizii care să îmbunătățească situația financiară a familiei.
Secretul este să respecți o regulă de bază: Cheltuiește mai puțin decât câștigi
O modalitate de a începe să îți organizezi bugetul în mod responsabil este să îți notezi suma pe care o câștigi, suma pe care o cheltuiești lunar și cât datorezi (dacă se aplică). După ce ai luat în considerare elementele esențiale și urgențele, scopul tău este să îți rămână bani de cheltuit pentru lucrurile pe care ți le dorești – o piesă de teatru, o ieșire la cinema sau o cină la restaurantul preferat în weekend.
Cum și cât să economisești: O parte importantă a gestionării banilor
Bugetul îți va arăta dacă în prezent cheltuiești mai mult sau mai puțin decât câștigi. Dacă în prezent cheltuiești mai mult, discută cu partenerul/partenera și vedeți ce puteți face pentru a economisi bani.
Iar dacă deja cheltuiești mai puțin decât câștigi, atunci puteți analiza cum să economisiți și cum să vă folosiți economiile inteligent, ca familie. Dacă ești la primul copil, poate fi tentant să investești în cel mai scump cărucior, de exemplu, dar nu uita, dragostea pentru copilul tău, nu suma pe care o cheltuiești pentru el, contează mai mult. Având în vedere acest lucru, ai putea lua în considerare să renunți la unele articole neesențiale pentru bebeluși dacă ai un buget restrâns. Până la urmă, copiii cresc repede, așa că multe articole vor fi adesea folosite pentru o perioadă foarte scurtă, mai ales hainele.
Ești într-o relație complicată cu banii?
Nu ai de ce. Cu puțină atenție, o să poți să găsești un echilibru si să împaci veniturile cu cheltuielile. Un prim lucru pe care te sfătuiesc să-l faci e să urmezi cursul de mai jos de Mindfulness de unde o să înveți cum să-ți atingi țelurile propuse atunci când banii sunt limitați.
Pentru înscrieri, folosește cu încredere link-ul de aici: https://www.scoaladebani.ro/mindfulness-financiar.
Iată câteva sfaturi pentru a face un plan de economii:
• Examinează-ți cheltuielile. Află dacă economisești cât de mult poți. Ai putea cheltui mai puțin pe anumite articole? Ai carduri de credit cu dobândă mare sau alte împrumuturi? Ai putea să le plătești cât mai curând posibil și să cauți opțiuni de credit sau de împrumut mai potrivite? Este o idee bună să faci acest lucru în mod regulat.
• Construiește un tampon de economii. Înainte de a începe să economisești pentru dorințele tale, este foarte important să păstrezi economii suplimentare pentru urgențe financiare. De exemplu, poți păstra niște bani într-un cont de economii separat pentru situații de urgență.
• Decide pentru ce economisești. Care sunt obiectivele tale? Cât de mult trebuie să economisești pentru a le realiza?
• Stabilește un termen limită pentru obiectivul tău. Acordă-ți timp – economisirea poate dura. Dar fii realist și vei evita să simți presiune.
• Alege un produs de economisire sau investiții. Orice ban pus deoparte conetază.
• Alege alte opțiuni, cum ar fi să ceri angajatorului să împartă plata salariului, astfel încât o parte din acesta să intre în contul de economii separat.
• Discută cu banca, instituția financiară sau consilierul financiar dacă vrei mai multe sfaturi.
• Odată ce ai venit cu un plan de economii, este o idee bună să analizezi argumentele pro și contra înainte de a începe. În acest fel, vei ști cum îți va fi afectată viața de familie. Dacă există părți ale planului de care nu ești sigur, cere sfaturi.
Învață și tu să faci alegeri financiare inteligente!
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Curs pentru părinți
Cum discuți cu cei mici despre bani?
Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani. 🙌😉
Un curs recomandat de Desprecopii.com