Bronșiolita și Virusul respirator sincițial (VRS) - recomandarea Academiei Americane de pediatrie cu update de 2024
Deși mulți părinți nu sunt familiarizați cu bronșiolita, au aflat probabil despre virusul respirator sincițial (VRS) care poate provoca infecții cum sunt bronșiolita și pneumonia.
• Spre deosebire de răceala comună, care este o infecție a tractului respirator superior, bronșiolita este o infecție a tractului respirator inferior. Este de obicei cauzată de VRS și alte infecții virale, apărând de obicei la sfârșitul iernii și la începutul primăverii.
Vei citi:
Simptomele copiilor cu bronșiolită
Recomandări AAP privind bronșiolita
Bronsiolita la copil
Ce este bronsiolita?
Bronșiolita este o afecțiune comună la copii, caracterizată prin inflamația bronhiilor mici, numite bronșiole. Este de obicei cauzată de o infecție virală, în special de virusul sincitial respirator (VSR), dar și de alți virusuri respiratorii precum rinovirusul sau virusul gripal.
Bronșiolita afectează în principal copiii cu vârste sub 2 ani, în special pe cei cu vârste cuprinse între 3 și 6 luni. Este mai frecventă în sezonul rece, deoarece virusurile respiratorii se răspândesc mai ușor în această perioadă.
Simptomele bronșiolitei includ tuse persistentă, dificultăți în respirație, respirație șuierătoare sau rapidă, nas înfundat sau curgător, febră ușoară, pierderea poftei de mâncare și iritabilitate. Aceste simptome pot persista timp de câteva săptămâni, iar în cazuri mai severe, copilul poate avea dificultăți în hrănire și înghițire sau poate prezenta cianoză (colorarea în albastru a buzelor sau a pielii).
Simptomele copiilor cu bronșiolită
La fel ca la o răceală, copiii cu bronșiolită pot avea nasul congestionat și tuse, dar pot avea și dificultăți de respirație și chiar respirație șuierătoare. Aceste semne și simptome ale tractului respirator inferior sunt cele care duc uneori la spitalizare, în special pentru bebelușii care au doar 1 sau 2 luni.
Deși virusul respirator sincițial (VRS) și bronșiolita sperie mulți părinți, este important să reții că în grupul cu cel mai mare risc - nou-născuți și sugari mai mici - doar 3% ajung să necesite spitalizare. Între timp, ratele de spitalizare sunt mult mai mici pentru sugarii mai mari și copii.
Recomandările Academiei Americane de Pediatrie (AAP) privind bronșiolita
Dacă copilul tău face bronșiolită, AAP are câteva recomandări care au fost publicate în revista Pediatrics. Mai jos este o prezentare generală a acestor recomandări:
Majoritatea copiilor cu bronșiolită nu au nevoie în mod obișnuit de analize de laborator sau radiografii. Bronșiolita ar trebui de obicei diagnosticată pe baza istoricului simptomelor și a examenului fizic al copilului. Testarea de rutină pentru a vedea dacă un copil are RSV nu este, de asemenea, recomandată.
Tratamentele care nu sunt recomandate includ epinefrina, ser fiziologic hiperton nebulizat (cu excepția cazului în care copilul este spitalizat), steroizi, fizioterapie toracică (CPT), oxigen (dacă saturațiile sunt peste 90%) sau utilizarea pulsioximetriei continue.
Noile recomandări - din 2022 - au schimbat și recomandările pentru utilizarea Synagis (palivizumab), injecția lunară care poate ajuta la prevenirea VRS. Acum se recomandă ca Synagis să fie utilizat numai la bebelușii care s-au născut înainte de 29 de săptămâni, cu excepția cazului în care aceștia au și boli pulmonare cronice sau boli de inimă.
Ad-Extra3:
Bronsiolita la copil
Bronsiolita este o boala frecventa a cailor respiratorii, cauzata de o infectie care afecteaza bronhiile mici, cai de transport al aerului in plamani, numite si bronsiole. Cand acestea se inflameaza, se umfla si se umplu cu mucus, ingreunand respiratia.
Bronsiolita este cauzata de obicei de o infectie virala, cel mai adesea cu virusul respirator sincitial, pe scurt VSR. Infectiile cu VSR sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din cazurile de bronsiolita si sunt cele mai raspandite iarna si la inceputul primaverii. Mai departe >>
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: redactor DC - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2024
referinte: Academia Americana de Pediatrie
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII