Educația financiară a copilului: cum punem deoparte bani pentru școala în străinătate?
Pentru majoritatea familiilor din România, acesta pare un proiect imposibil. Totuși, pe măsură ce crește gradul de educație financiară a adulților din familie, nu numai că visul devine tot mai realizabil, dar părinții reușesc să implice și copilul în planurile de construire a educației sale. Asta dacă și viitorul student împărtășește aceste dorințe, desigur.
Adevărata destinație a banilor puși deoparte va trebui stabilită împreună cu copilul
Ideea de a trimite copilul să studieze peste hotare este, în egală măsură, însoțită de entuziasm, mândrie, dar și presiune, emoții pe care părinții le resimt și le transmit, involuntar, copilului, denaturându-i dorințele proprii. De fapt, la momentul la care părinții ar trebui să se apuce de economisit, este foarte posibil ca cel mic să nu aibă nici cea mai mică idee despre ce va dori „să se facă atunci când va fi mare”. Sau își dorește să fie Greuceanu ori vreun luptător din „Stăpânul Inelelor”, ceea ce complică un pic orice planuri de economisire...
Serios acum: orice părinte ar trebui să-și asume posibilitatea ca banii strânși pentru studii în străinătate să aibă o cu totul altă destinație, în acord cu dorințele adolescentului căruia aceste economii i-au fost destinate.
Poate va dori să urmeze cursurile unei facultăți în țară și, în paralel, să pună pe picioare o afacere cu banii strânși. Poate va dori să-și ia un an sabatic pentru călătorii și explorare de sine după terminarea liceului. Poate va dori să-și ajute chiar părinții care au renunțat la atât de multe lucruri de-a lungul anilor pentru a construi acel fond de economii.
OK, obiectivul procesului de economisire este stabilit, iar banii se adună în vederea atingerii lui conform planului. Dar adevărata destinație a acestor bani puși deoparte va fi stabilită împreună cu copilul, atunci când viziunea acestuia despre viață începe să prindă contur.
Până la acel punct, însă, părinții trebuie să aibă grijă ca planurile mărețe pe care și le fac pentru copil să nu-i dăuneze tocmai acestuia, prin încărcătura de stres pe care aceste planuri o aruncă asupra familiei.
Deci să ne calmăm și să ne bucurăm de vestea că putem atinge acest obiectiv cu o strategie financiară potrivită, bazată pe multă documentare și planificare.
Este absolut necesar ca voi, părinții, să vă creșteți gradul de educație financiară și să descoperiți metodele de economisire și investiții potrivite stilului vostru de viață pentru a transforma în realitate visul studiilor în străinătate. Cursurile de pe www.scoaladebani.ro sunt fix ce vă trebuie pentru a vă schimba perspectiva asupra banilor și a vă crește abilitatea în gestionarea lor.
În primul rând, este foarte posibil ca aceste planuri de viitor să fie însoțite de un sentiment de vinovăție generat de restricțiile pe care le-ați instituit în familie pentru a reuși să puneți ceva bani deoparte: ieșiri și călătorii mai puține, achiziții mai puțin necesare făcute mai rar, mai puține dorințe împlinite, mai puține cadouri. Da, e normal să vă simțiți așa, dar, de asemenea, este la fel de normal să vă doriți un viitor mai luminos pentru copil. Priviți acest proiect ca pe o investiție în nivelul de trai al adultului de peste câțiva ani. Este cel mai frumos cadou pe care îl puteți face copilului vostru: educația la nivel înalt.
Faceți o echipă: toată lumea din familie economisește
Primul pas - și cel mai important - este că v-ați decis să mergeți pe acest drum, către acest obiectiv important. Urmează adunarea tuturor forțelor pentru a face pași semnificativi în direcția dorită, în intervalul de timp pe care îl aveți la dispoziție. Asta presupune, obligatoriu, și implicarea copilului în realizarea proiectului, fie că va fi vorba despre pus deoparte ceva din economiile sale pentru studiile în străinătate, fie despre documentarea pe care o va face asupra instituțiilor de învățământ pentru a o face un top al celor mai potrivite pentru aspirațiile sale profesionale.
Această implicare îi va crește stima de sine, îl va responsabiliza și-l va obișnui cu ideea că, de la un anumit moment în viitor, va trebui să se descurce singur, departe de casă, și-i va da siguranța că va reuși.
Pentru a vă angaja într-un proiect atât de amplu precum construirea bugetului pentru studii în străinătate este absolut necesar să fiți, înainte de toate, responsabili din punct de vedere financiar. Este un alt lucru despre care specialiștii BCR vă vor învăța la Școala de Bani, într-un curs dedicat: www.scoaladebani.ro/cum-sa-fii-responsabil-financiar.
Sfaturi pentru implicarea copilului în proiectul financiar
1. Stați de vorbă cu copilul și prezentați-i ideea. E adevărat, dacă vorbim despre un preșcolar, va fi greu să înțeleagă cât de important ar fi, pentru educația lui, să studieze în străinătate în viitor. Dar dacă voi cochetați, deja, cu ideea, începeți să puneți un ban deoparte pentru acest obiectiv, urmând să îi oferiți explicațiile pe subiect peste câțiva ani.
Copilul care a parcurs câțiva ani de școală va înțelege, cu siguranță, avantajele studiului în străinătate dacă îi veți prezenta ideea în contextul succesului său profesional și, de ce nu, personal (va fi parte dintr-o societate mai civilizată, va fi mai apreciat ca cetățean etc.). Așa că este obligatoriu să organizați această discuție, pentru a-i planta copilului sămânța dorinței față de acest proiect. Doar așa îl veți putea avea ca aliat în atingerea obiectivului propus.
2. Odată acceptată ideea, faceți planul. Copilul trebuie să înțeleagă că acest proiect, deși dorit de toată lumea, este, totuși, un efort financiar considerabil, la care va trebui și el să participe, după puterile lui, alături de părinți. Cel mai important este să reușiți să îl faceți se înscrie pe acest drum cu bucurie, nu să-l vadă ca pe o corvoadă, un motiv frecvent de deprivare de dorințe. Expuneți-i avantajele pe termen lung care cântăresc mult mai mult decât lipsa unor bucurii punctuale, precum o petrecere costisitoare de ziua lui cu toți colegii clasei.
Faceți planul de economisire împreună cu copilul: atitudinea voastră transparentă îi va da încrederea că obiectivul poate fi atins și că toată lumea implicată face pași concreți în direcția aceasta - cât din veniturile voastre sunt direcționate către studiile în străinătate, cât din alocația copilului (este posibil să-și dorească s-o cedeze pe toată) și cât ar trebui să aloce din economiile pe care le mai strânge făcând diverse sarcini prin gospodărie sau din cadourile în bani primite de la bunici sau alte rude.
3. Căutați soluții alternative de finanțare a proiectului. Desigur, aici voi, părinții, veți avea cel mai important rol pentru a descoperi cu ce vă poate ajuta piața de instrumente de economisire, finanțare și investiții în atingerea obiectivului vostru: un depozit, un credit, achiziții de acțiuni, obligațiuni sau bonuri de Tezaur, trebuie să analizați bine ofertele de pe piață.
Iar viitorul student în străinătate se poate ocupa să cerceteze soluțiile de finanțare propuse de instituțiile de învățământ către care aspiră: burse sau granturi ce pot acoperi total sau parțial costurile studiilor, cazării, ale deplasărilor până în țara respectivă etc.
Specialiștii Școlii de Bani vă stau la dispoziție pe secțiunea Blog a www.scoaladebani.ro cu sfaturi despre cele mai bune soluții de finanțare pentru astfel de proiecte de amploare și de lungă durată.
Planificarea nu se termină odată cu plecarea în străinătate
Aveți un adolescent care se pregătește să plece la studii în străinătate? Are nevoie de multă îndrumare pentru a reuși să se descurce departe de casă și să se bucure, totodată, de această experiență unică. Astfel, pe lângă sfaturile de stil de viață și siguranță, cele despre gestionarea banilor sunt extrem de utile.
Comportamentele copiilor le mimează pe cele ale părinților, inclusiv în plan financiar, de aceea este indicat să le oferiți, în mod explicit, informații clare despre cum trebuie făcută o administrare sănătoasă a bugetului. Iar viitorul student, aflat în țări străine pe picioarele lui, nu va repeta greșelile din tinerețe ale părinților neinformați pe atunci.
Pentru sfaturi aplicate despre cum să economisești în perioada studenției, oriunde se desfășoară ea, citește acest articol elaborat de specialiștii BCR de la Școala de Bani: www.scoaladebani.ro/blog/cum-sa-iti-organizezi-bugetul-pe-perioada-studentiei.
autor: Georgiana Idriceanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Curs pentru părinți
Cum discuți cu cei mici despre bani?
Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani. 🙌😉
Un curs recomandat de Desprecopii.com