S-a mărit familia și am nevoie de o mașină mai mare sau de încă o mașină. Credit sau leasing? Cum fac alegerea potrivită?
La fel ca în cazul hainelor sau veselei din bucătărie, mașinile sunt obiecte pe care va trebui să le înlocuiești de-a lungul vieții, în funcție de nevoile care se schimbă constant – momentul în care numărul membrilor familiei crește, de exemplu. Desigur, o mașină este o investiție importantă, pentru câțiva ani, așa că este important să o planifici din timp. Deciziile tale sunt importante nu doar pentru momentul actual, ci și pentru anii care urmează.
Ce opțiuni sunt potrivite pentru familia ta?
Așadar, dacă familia ta s-a mărit sau urmează să se mărească și ai nevoie de o mașină mai mare sau de încă o mașină, în funcție de caz, primul pas ar fi să redactezi o listă cu aspectele importante pe care să le iei în calcul. Pe lângă evaluarea costurilor de combustibil în funcție de tipul mașinii, a costurilor generale și a a celor de siguranță, vei dori să te gândești la ce opțiuni sunt potrivite pentru familia ta – spațiul din interior, mărimea portbagajului sau extra-opțiuni de siguranță precum frâna automată.
Deci, atunci când alegi o mașină de familie, setează-ți prioritățile în trei categorii: necesar, dorințe și caracteristici plăcute, care ți-ar aduce o doză în plus de confort. A distinge între elementele esențiale și cele pentru care vei fi dispus/ă să faci compromisuri îți oferă siguranța că vei face o alegere înțeleaptă.
Alegerea unei mașini încăpătoare atunci când ai un copil - Un must-have
Atunci când sunteți doar voi doi, tu și partenerul/partenera ta, o mașină compactă are sens, însă atunci când apare un copil, nevoile sunt altele. Veți avea nevoie de suficient spațiu pentru jucării, scutece, precum și articole mai mari, cum ar fi cărucioarele și țarcurile de joacă portabile. Asta înseamnă că o mașină încăpătoare devine o necesitate atunci când în mașină veți fi trei sau patru, nu doar doi.
Scaunul auto trebuie, de asemenea, să fie ușor de instalat, iar între scaune să existe suficient spațiu pentru ca cel mic să urce și să iasă ușor din scaunul auto, pe măsură ce crește. Deci, pe lângă dimensiunea mașinii, vei dori să iei în considerare design-ul interior general.
Un alt aspect important este ca noul vehicul să poată găzdui un scaun de siguranță pentru copii orientat în sens invers, în care vei aduce copilul acasă de la maternitate. Aceste scaune necesită mai mult spațiu liber decât scaunele orientate spre înainte și există mai multe lucruri de luat în considerare în ceea ce privește amplasarea acestuia - cum ar fi dacă zona cu scaunul auto are geamuri colorate pentru a reduce puterea razelor soarelui și pentru a proteja ochii copilului. De asemenea, gândește-te dacă, odată scaunul amplasat în centrul banchetei din spate, mai există suficient spațiu pentru ca un adult să stea în siguranță lângă el.
Aspecte de luat în calcul pe măsură ce copiii cresc
Pe măsură ce copilul crește, ai nevoie de un scaun auto cu un design orientat spre înainte. Copiii în creștere descoperă deliciile unor activități precum lovirea scaunului din fața lor cu piciorul :) astfel încât trebuie să te asiguri că distanța dintre scaunele din spate și cele din față este suficientă pentru ca picioarele lor mici să aibă suficient spațiu de desfășurare.
De asemenea, trebuie să ții cont de un al doilea copil - sau mai mulți - atunci când alegi o mașină de familie. Dacă te gândești la această posibilitate de acum, te poate scuti în viitor de înlocuirea mașinii, din nou, și astfel vei cheltui mai puțin.
Planificarea financiară personală și cum să-ți atingi țelurile propuse atunci când banii sunt limitați
Dacă ești într-o relație complicată cu banii, cu puțină atenție, o să poți să găsești un echilbru și să împaci veniturile cu cheltuielile. Un prim lucru pe care te sfătuim să-l faci e să urmezi cursul de Mindfulness, de unde o să înveți cum să-ți atingi țelurile propuse atunci când banii sunt limitați.
Pe cât de simple, pe atât de utile, tehnicile de mindfulness deschid calea către o înțelegere sinceră asupra propriei experiențe. Starea de mindfulness e ca un mușchi pe care îl antrenezi constant. Acesta îți permite să numești și să îmblânzești emoțiile trăite, în loc să fii copleșit/ă de ele.
Prin lecții prietenoase și exerciții pline de profunzime, cursul te va ajuta să scapi din capcanele emoționale cauzate de bani și să dobândești starea de bine necesară pentru alegeri finaciare inteligente.
Pentru înscrieri, folosește cu încredere link-ul de aici: https://www.scoaladebani.ro/mindfulness-financiar.
Atunci când îți propui lucruri concrete, este mult mai ușor să respecți pașii ce trebuie urmați pentru a le obține. În plus, păstrându-ți motivația până când îți atingi obiectivul, capeți cu atât mai multă încredere în tine și în utilitatea procesului de economisire. Este vorba până la urmă despre un obicei și, ca oricare alt obicei, și acesta se cultivă în timp și cu perseverență.
Planificarea financiară personală devine un execițiu important și obligatoriu, pentru că doar așa înțelegem de ce este bine să economisim și ce putem face pentru a ne optimiza cheltuielile recurente. Regula 20-50-30 îți spune ceva? Nu e vreun cod secret care deschide vreun seif cu bani, în schimb e o formulă care o să te ajute să pui bani deoparte lună de lună. Mai concret:
•20% din veniturile tale trebuie să meargă spre un fond de economii
•50% din venitul tău este dedicat satisfacerii nevoilor: locuință, coș zilnic de cumpărături, utilități, facturi și rate.
•30% rămân pentru dorințe: un film, o carte, un bilet la un concert. Restricțiile sanitare provocate de pandemie te țin la distanță de evenimente? Te țin acum, pe moment, însă viața o să revină la normal și e păcat să te prindă fără bani.
Mai multe informații despre această regulă de aur a educației financiare <<aici>>
Leasing versus credit - Cum să iei cea mai bună decizie?
A alege între a cumpăra și a lua în leasing o mașină este adesea o problemă dificilă. Pe de o parte, cumpărarea implică costuri lunare mai mari, dar vei deține un activ - vehiculul - în cele din urmă. Pe de altă parte, un leasing implică plăți lunare mai mici și îți permite să conduci un vehicul pe care poate nu ți-ai permite să îl cumperi.
Cumpărarea unui vehicul cu un împrumut auto convențional este destul de simplă. Împrumuți bani de la o bancă și efectuezi plăți lunare pentru un anumit număr de ani. Indiferent de situație sau de motivele pentru care îți dorești un produs de creditare, e bine să pui totul în balanță și să cântărești bine decizia.
Sfătuiește-te cu un consilier bancar care ar fi cea mai bună variantă pentru nevoile tale actuale și viitoare, calculează realist și gândește-te dacă poți să susții, pe termen mediu și lung, plata lunară a ratelor unui credit! Dacă vrei să îți iei un credit este important să urmezi niște pași simpli, dar esențiali pentru viitor. Află care sunt aceștia, de la profesorii Școlii de Bani BCR >>
Alegeri înțelepte! Credit sau leasing - indiferent de ceea ce decizi - asigură-te că viitorul financiar al familiei tale va rămâne unul stabil.
Curs pentru părinți
Cum discuți cu cei mici despre bani?
Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani. 🙌😉
Un curs recomandat de Desprecopii.com