Puterea exemplului de a economisi se învață acasă
Dezvoltarea abilităților financiare este importantă pentru a ne ajuta să ne bucurăm de stabilitate, fără grija investițiilor inutile sau a gesturilor de a achiziționa din impuls lucruri de nu avem cu adevărat nevoie. Astfel, pentru a ne bucura de această stabilitate financiară, trebuie să învățăm cum să economisim și cum să investim. Cu toate acestea, școlile noastre nu îi învață pe copii cum să gestioneze cel mai bine banii. Prin urmare, trebuie să ne învățăm singuri copiii cum să stăpânească aceste abilități.
Este responsabilitatea noastră, ca părinți, să ne asigurăm că cei mici vor deprinde un obicei bun de a economisi bani. Dar mai exact, de ce este important și cum putem face asta?
Este mult mai ușor să înveți un copil decât un adult
Chiar și copiii de până la trei ani sunt capabili să înțeleagă concepte financiare precum economisirea și cheltuielile. Așadar, nu aștepta până va crește pentru a începe să-l înveți aceste abilități. Cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine, deoarece va putea începe să ia decizii inteligente de la o vârstă fragedă. În plus, învățarea acestor abilități îl va face imun la presiunile sociale ale cheltuielilor.
În primul rând, predarea copilului obiceiuri de economisire îi va oferi instrumentele necesare pentru a deveni liber financiar. Ca părinte, nu vrei niciodată să-ți vezi copilul muncind pe brânci doar pentru a câștiga salariul minim, iar apoi să-l cheltuiască pe o pereche de pantofi scumpi.
Când vine vorba despre educație financiară, studiile recente arată că România este pe ultimul loc în UE. Lipsa unor cunoștințe de bază în acest sens poate reprezenta o problemă pentru orice persoană, indiferent de vârstă, categorie socială sau meserie. Tocmai pentru că banii fac parte din viața noastră, felul în care îi gestionăm are un impact extrem de important pentru viitorul fiecăruia.
BCR, în colaborare cu Ministerul Educației, a realizat un prim pas în direcția creării acesteia prin introducerea mai multor noțiuni financiare educative în curricula de studiu. Vorbim despre fișele educative multidisciplinare adresate profesorilor din România, prin care aceștia pot îngloba în cursurile predate informații utile și practice din sfera financiară. Iată câteva dintre subiectele ce se regăsesc în fișele de educație financiară, pentru mai multe materii >>
Cum îi putem învăța pe copii să facă economii
A-ți învăța copilul cum să economisească bani este o lecție importantă care va avea un impact mare asupra sa - pentru tot restul vieții sale - iar în acest articol vei găsi idei despre cum să-l responsabilizezi din punct de vedere financiar și cum să-i oferi încrederea că poate începe deja să își gestioneze propriul buget.
Dar, ca în orice alt domeniu, poți să îl înveți pe cel mic lucruri pe care întâi tu trebuie să-ți demonstrezi că ești stăpân/ă - așa că este bine să fii atent/ă ce mesaje le transmiți copiilor în privința banilor.
Cursurile care te așteaptă pe www.scoaladebani.ro o să-ți arate cum să pui problema. Mai mult, o să te facă să înțelegi cu dovezi, cu cazuri concrete, că educația financiară poate începe încă din grădiniță.
Începe de când e mic
Ai putea crede că nu poți să-ți înveți copilul cum să economisească pentru că veniturile voastre lunare nu sunt unele ridicate. Nu e așa! Există multe alternative când vine vorba despre economisire. Trebuie să începi de undeva, fie că este vorba despre un leu, fie că este vorba despre o sută de lei.
Începe cu o pușculiță
Pentru a-i însuși copilului obiceiul de a economisi, o idee bună ar fi să începi cu o pușculiță sau un borcan de economii. Pe măsură ce copilul crește, deschide-i un cont bancar, apoi înscrie-l pentru internet banking sau mobile banking, astfel încât să își poată monitoriza contul. Acest lucru îl va ajuta să-și păstreze entuziasmul pentru contribuțiile sale.
Pușculițele sunt instrumente utile pentru a ajuta copilul să învețe elementele de bază ale cheltuielilor și economisirii. Iată cum să-i insufli obiceiuri responsabile și să promovezi un spirit caritabil în același timp.
Oferă-i copilului tău trei pușculițe: Explică-i că una este alocată pentru cheltuieli, a doua pentru economii și a treia pentru a oferi/acte de caritate. Împreună, decideți ce procent din fondurile primite vor fi alocate fiecărei pușculițe. Cea pentru cheltuieli va cuprinde bani pe care copilul îi poate cheltui pentru lucruri distractive, achiziții minore, cum ar fi gustări sau jucării mici. Pușculița de economii finanțează achiziții mari, cum ar fi un set Lego de lux, o bicicletă sau jocuri video, iar fondurile ultimei pușculițe îi ajută pe alții și poate fi folosită pentru acte caritabile, cum ar fi sprijinirea unui adăpost de animale sau a oferi cărți cadou unor copii care au nevoie.
Contribuie și tu cu 50-60% din bani la "banca" de cheltuieli, 10-25% la banca de economii și 10-25% la banca de caritate. De asemenea, dacă acorzi copilului o alocație, fă-o în bancnote și monede mici, astfel încât să fie mai ușor de împărțit.
BCR a lansat site-ul www.scoaladebani.ro, de unde atât părinții, cât și copiii, pot învăța cum să-și gestioneze cu cap economiile.
Stabiliți împreună obiective pe termen scurt
Obiceiul de a economisi este încurajat cu ușurință prin satisfacția pe termen scurt. Copiii ar putea să înțeleagă greu de ce vor avea nevoie de bani pentru o casă. Ajutându-l să economisească pentru ceva atât de abstract poate reprezenta o provocare prea mare și își va pierde interesul în scurt timp. Prin urmare, începe prin a-i spune să economisească pentru jucăria pe care și-a dorit-o. Acest obiectiv pe termen scurt îi va ușura tranziția către obiectivele pe termen lung.
Satisfacția întârziată este mai gravă la copii decât la adulți. Prin urmare, găsește provocări la care copiii pot adera sau oferă recompense dacă obțin rezultatul dorit. Acest lucru va reduce plictiseala.
Gestionarea banilor, foarte importantă încă din copilărie
Gestionarea banilor este una dintre abilitățile obligatorii în epoca actuală. Mulți oameni nu au disciplina de a-și gestiona propriile cheltuieli și, prin urmare, ajung să nu economisească. Poți folosi cu ușurință modalități de a ajuta copilul să înțeleagă diferența dintre nevoi și dorințe. Apoi arată-i cum să-și prioritizeze nevoile.
Acest lucru poate reprezenta o mică provocare la început, dar cu timpul, va ajunge să înțeleagă conceptul. De câte ori ți-ai propus să economisești și, deși ți s-a părut că ai cheltuit sume minime pe lucrurile cumpărate, la final de zi ți-ai dat seama că nu ai pus deoparte mai deloc? Dacă te întrebi cum se explică acest fenomen, află că există o linie foarte fină între a fi zgârcit și a face economii. Profesorii Școlii de Bani ne explică care sunt cele 3 lucruri care fac diferența și care te pot ajuta să ai parte de o viață financiară echilibrată - ca la rândul tău să îți poți educa copilul.
Fii un bun exemplu
A fi un model financiar este cel mai simplu mod de a-i arăta copilului importanța economisirii. Dacă ai bune practici financiare, sunt șanse ca și copilul tău să adopte aceleași abilități. De asemenea, asigură-te că îl implici în practicile de bugetare, planificare și economisire ale familiei.
Pune deoparte propria pusculiță în care adaugi fonduri în mod regulat. Când mergeți la cumpărături, arată-i copilului cum să discearnă între diferite prețuri și explică-i de ce este mai logic să cumpere un articol decât altul. De asemenea, repetă mesajul că, de fiecare dată când primești salariul, economisești o parte din bani.
Fiecare părinte folosește abordări diferite atunci când vine vorba despre economisire. Există o mulțime de metode bune de pus în practică pentru a ajuta copilul să economisească, dar nu există o procedură care să funcționeze pentru toți. Prin urmare, nu ezita să fii creativ/ă și să personalizezi planul – pentru că tu îți cunoști cel mai bine copilul. Dacă nu știi totuși de unde să pornești, un curs Școala de bani poate fi o idee bună.
Cursurile care te așteaptă pe www.scoaladebani.ro o să-ți arate cum să pui problema. Mai mult, o să te facă să înțelegi cu dovezi, cu cazuri concrete, că educația financiară poate începe încă din grădiniță.
Curs pentru părinți
Cum discuți cu cei mici despre bani?
Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani. 🙌😉
Un curs recomandat de Desprecopii.com