Reflexul palmar al nou născuților - etape și rol

Reflexul palmar al nou nascutilor - etape si rol

Reflexul palmar al nou născuților - etape și rol

Bebelușul tău tocmai și-a înfășurat mâna minusculă în jurul degetului tău? Din păcate, nu încearcă să te țină de mână, DAR demonstrează un reflex numit prinderea palmară. Pe măsură ce sistemul lor nervos se dezvoltă și reflexele primitive încep să dispară, bebelușii devin mai capabili să-și deschidă mâinile și să le folosească pentru a explora mediul înconjurător.

Vei citi:
Ce este reflexul palmar?
Ce se întâmplă dacă un nou-născut nu are un reflex de apucare?
Prima saptamana acasa cu noul-nascut

Ce este reflexul palmar?

Reflexul Palmar al nou-născutului este unul dintre multele reflexe primitive, dobândite încă din timpul vieții în uterul mamei. Este un tip de mișcare involuntară cu care ne naștem cu toții.

Nu ai fi primul părinte mândru care crede că bebelușul său știe exact ce face atunci când îți prinde degetul în mâna sa mică. De fapt, acest gest este de fapt unul dintre reflexele cu care se nasc bebelușii - dar asta nu ar trebui să-l facă mai puțin remarcabil (sau adorabil).

Reflexul palmar apare încă de la naștere - și s-ar putea să fii surprins de cât de puternică este prinderea bebelușului tău. Chiar și ca nou-născut, strânsoarea bebelușului / reflexul palmar este suficient de puternic/ă pentru a fi aproape ridicat dacă își folosește ambele mâini (deși nu ar trebui să încerci să testezi acest lucru niciodată - poate să-și dea drumul și să cadă).

Reflexul palmar este provocat de presiunea asupra palmei sugarului, ceea ce duce la închiderea degetelor în jurul obiectului care a exercitat presiune, precum și prin prinderea sau ținerea acelui obiect (sau deget)! Nu uitați că este o mișcare involuntară - se întâmplă înainte ca sugarul să aibă control asupra mâinilor sale.

Un studiu din 2020 a concluzionat că reflexul palmar stă la baza capacității mișcărilor voluntare ale copilului. În plus, acest reflex creează interacțiune și legătură între sugar și adult.

În copilărie, mâinile și gura sunt conectate direct, ceea ce înseamnă că reflexul palmar este activat și atunci când sugarul suge/bea dintr-un biberon. Puteți vedea această conexiune pe măsură ce sugarul suge - mâinile se vor strânge în mod reflex în coordonare cu suptul.

Reflexul palmar apare la aproximativ 11 săptămâni de sarcină (deci din uter) și ar trebui să rămână activ doar până la vârsta de 5-6 luni. Acesta apare aproximativ în același timp în care bebelușul începe să câștige controlul asupra mâinilor sale și începe intenționat să întindă mâna spre obiecte.

Etapele dezvoltării funcției mâinii la bebeluși:

Nou-născuți (0-1 lună): Reflexul palmar este puternic, iar bebelușii își țin mâinile închise în mare parte a timpului.

1-2 luni: Încep să deschidă ocazional mâinile, mai ales când sunt relaxați.

2-3 luni: Bebelușii încep să deschidă mai frecvent pumnul și să exploreze mâinile, adesea uitându-se la ele și ducându-le la gură.

3-4 luni: Reflexul palmar dispare, iar bebelușii încep să-și deschidă complet mâinile și să apuce obiecte cu degetele.

Ce se întâmplă dacă un nou-născut nu are un reflex de apucare?

Discută orice nelămurire cu medicul pediatru dacă copilul nu pare să prezinte reflexul de prindere, palmar. La bebelușii mai mari, atingerea cu o singură mână sau dificultăți în ținerea unei căni sau a unei jucării se numără printre semnele unei posibile întârzieri a abilităților motorii fine. Reține, totuși, că un medic sau un alt specialist va trebui să evalueze toate aceste reflexe.

Între timp, bucură-te de strânsoarea drăgălașului tău bebe cât mai durează. Reflexul palmar este trecător, dar înainte de a-ți da seama, bebelușul tău se va apuca de degetul tău cu toată puterea - și de data aceasta, va fi pentru că nu vrea să-ți mai dea drumul.

► Citeste si Bebe tresare în somn? Răspunsul poate fi REFLEXUL MORO - iata ce tebuie sa știi despre acest reflex al nou născuților

Ad-Extra3:

Prima saptamana acasa cu noul-nascut

Prima saptamana a copilului nou-nascut va aduce mari schimbari atit pentru proaspata mamica cat si pentru mica fiinta.  Dumneavoastra va veti adapta la noua postura de proaspata mamica si la sarcinile pe care le implica aceasta postura, iar bebelusul se adapteaza la noua lui viata. Este o perioada cu mari bucurii dar posibil si cu imense temeri. Iata ce trebuie sa stii pentru a fi pregatita in prima saptamana cu bebe acasa.

 Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

 Despre recuperarea mamei dupa nastere, merita sa citesti si:

 Sfaturi pentru recuperare dupa cezariana
Cum si cand ne recapatam silueta
Controalele post-natale
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII