Au nevoie copiii de suplimente alimentare cu vitamine? De ce și când sunt indicate?
Pe scurt
Pe măsură ce copiii cresc, este important pentru ei să obțină suficiente vitamine și minerale pentru o sănătate optimă.
Majoritatea copiilor obțin cantități adecvate de nutrienți dintr-o alimentație echilibrată, dar în anumite circumstanțe, copiii ar putea avea nevoie de suplimente alimentare cu vitamine. Iată de ce și când sunt indicate acestea:
În mod ideal, copiii ar trebui să-și obțină vitaminele dintr-o alimentație echilibrată și sănătoasă, care să includă:
Lapte și produse lactate precum brânza și iaurtul.
Multe fructe și legume proaspete, cu frunze verzi.
Proteine precum carnea, peștele și ouăle.
Cerealele integrale precum ovăzul și orezul brun.
Ce copii au nevoie de suplimente alimentare cu vitamine?
Având în vedere realitatea părinților care au nevoie de timp, acele mese perfect echilibrate nu sunt întotdeauna posibile. De aceea, medicii pediatri pot recomanda un supliment de multivitamine pentru:
copiii care nu mănâncă mese regulate, bine echilibrate, cu alimente proaspete;
copiii mofturoși la mâncare, cei care pur și simplu nu mănâncă suficient;
copiii cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi astmul sau problemele digestive, mai ales dacă iau medicamente (asigură-te că discuți cu medicul copilului înainte de a-i oferi copilul orice supliment);
copiii care consumă mult fast-food, mâncăruri semipreparate și alimente procesate;
copiii care urmează o alimentație vegetariană sau vegană (s-ar putea să aibă nevoie de un supliment de fier), o alimentație fără lactate (s-ar putea să aibă nevoie de un supliment de calciu) sau altă dietă restrictivă;
copiii care beau multe sucuri carbogazoase, care pot absorbi mare parte din vitaminele și minerale din corpul lor.
Top 6 vitamine pentru copii
În "supa" alfabetică de vitamine, câteva ies mereu în evidență, ca fiind esențiale pentru copiii în creștere. Iată care sunt acestea:
Vitamina A promovează creșterea și dezvoltarea normală; repararea țesuturilor, pielii și a oaselor; ideală pentru ochi și pentru un răspuns imun sănătos. Sursele bune de vitamina A includ laptele, brânza, ouăle și legumele galben - portocalii, cum ar fi morcovii și dovlecii.
Vitaminele B. Complexul de vitamine B - B1, B2, B3, B5, B6 și B12 - ajută metabolismul, ajută la producerea de energie și la un sistem circulator și nervos sănătos. Sursele bune includ carnea, peștele, nucile, ouăle, laptele, brânza, fasolea și boabele de soia.
Vitamina C promovează sănătatea mușchilor, țesutului conjunctiv și pielii. Sursele bune de vitamina C includ citricele, căpșunile, kiwi, roșiile și legumele verzi precum broccoli.
Vitamina D și vitamina K susțin formarea oaselor, a dinților și ajută organismul să absoarbă calciul. Sursele bune de vitamina D includ laptele, peștele gras precum somonul, macroul dar și lumina soarelui. Cele mai obișnuite alimente cu un conținut ridicat de vitamina K sunt legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, verdeața, broccoli, spanacul, varza și salata verde.
Vitamina E este o vitamină importantă care acționează și ca un antioxidant puternic, ce ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Se crede că acești radicali liberi pot provoca cancer, boli de inimă și cataractă. Pentru majoritatea copiilor, consumul de nuci, cereale fortificate, semințe de floarea soarelui, migdale, alune de pădure, pastă/sos de roșii, suc de morcovi, broccoli, cartofi dulci, spanac, verdețuri, germeni de grâu, avocado și kiwi va oferi doza necesară de vitamina E de care au nevoie. Pentru copiii care nu primesc suficientă vitamina E, poate fi necesară o suplimentare.
Un start sănătos începe cu ceea ce pui în căruciorul de cumpărături
O alimentație bună începe prin a servi cât mai mult posibil o mare varietate de alimente integrale, proaspete. Este mult mai bine decât a servi mâncare de tip fast-food sau semipreparate --ca apoi să speri că administrarea unei vitamine pentru copii va anula orice refuz nutrițional. Vei găsi cele mai multe vitamine și minerale în alimentele bogate în carbohidrați și proteine (mai degrabă decât grăsimi). De departe, cele mai bogate în vitamine dintre toate alimentele sunt fructele și legumele proaspete.
Pentru a oferi copilului mai multe vitamine, oferă-i mai multă varietate, nu pur și simplu mai multe alimente. Apoi, distribuie varietatea de alimente în mai multe mese mici și gustări pe parcursul zilei. Dacă copilul nu va consuma un anumit aliment timp de câteva zile -- cum ar fi legumele - nu te supăra pe el. Dar reintrodu-i acel aliment o zi sau două mai târziu, poate pregătit într-un mod diferit.
Când alimentația copilului nu este suficient de variată pentru a corespunde nevoilor nutriționale (mai ales în timpul iernii când fructele și legumele nu sunt atât de variate ca în sezonul cald) este important să discuți cu medicul pediatru și să îi dai copilului un supliment alimentar.
De primă intenție în prevenirea deficiențelor de vitamine în cazurile de carențe nutriționale mari sau aport nutrițional insuficient este VITADEP® PICĂTURI ORALE, indicat de asemenea, în perioadele de creștere când aportul suficient de vitamine este esențial pentru o dezvoltare armonioasă.
BENEFICII:
Vitaminele D și K contribuie la menținerea oaselor sănătoase;
Vitaminele A și C contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. Vitamina C contribuie la reducerea slăbiciunii și oboselii;
Vitaminele B contribuie la metabolismul energetic normal.
Perioadele de creștere când aportul suficient de vitamine este esențial pentru o dezvoltare armonioasă.
Copii sub 1 an – cu recomandarea medicului
Copii 1-3 ani – 1ml o data/zi
Copii peste 3 ani – 2ml o data/zi
Soluția se poate dizolva într-o cantitate mică de apă.
apă demineralizată, fructoză (îndulcitor), glicerol vegetal, Vitamina C (acid ascorbic), polisorbat 80 (emulgator), Vitamina B3 (Niacinamidă), Vitamina E (Tocoferil acetat), benzoat de sodiu, sorbat de potasiu (conservanți), gumă de xantan (agent de îngroșare), Vitamina B5 (acid pantotenic), Fluor, Vitamina B2 (Riboflavină), Vitamina B6 (Piridoxină), Vitamina B1 (Tiamină), Vitamina A acetat, Acid Folic, Vitamina K1, Vitamina D3 (Colecalciferol), glicozid de steviol (îndulcitor), Vitamina H (Biotină), Vitamina B12(Cianocobalamină).
Recomandare: Dr. Phyto
PHYTODEP protejeaza natural copilaria
Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.
Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.
Catalog produse
ALLERDEP sirop 150 ml, 44,00 lei
Preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.
LAXODEP sirop 150 ml, 43,20 lei
Combaterea constipatiei. Combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizat
COLIDEP soluție orala 44 ml, 65,80 lei
Tulburarile digestive. Combinatie unica de probiotice si fitoextracte standardizate
VIRODEP picaturi orale 30 ml, 29,00 lei
Prevenția și tratamentul virozelor respiratorii. Asociat cu antibiotice...
LARIDEP spray oral solutie 30 ml, 35,00 lei
Preventia si tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII