Cum alegi un laptop de gaming performant? Sfaturi utile pentru părinți
Alegerea și achiziționarea unui laptop de gaming sunt decizii importante, pentru că vrei să te asiguri că dispozitivul este suficient de performant pentru a face față atât activităților educative, de divertisment, cât și celor de joc - despre care știm cu toții că necesită specificații de ultimă oră pentru o experiență fluidă.
Deci, cum alegi laptop-ul de gaming potrivit pentru pentru copii? De la placa video, memoria RAM sau procesorul necesar, în acest articol îți povestim despre specificațiile cărora ar trebui să le acorzi atenție atunci când începi să faci un research pe site-urile de specialitate.
Alegerea unui laptop bun de gaming - Ce specificații trebuie să fie nelipsite?
Cele mai importante aspecte tehnice sunt placa video, procesorul, memoria RAM, capacitatea de stocare, tipul de stocare, dimensiunea ecranului, tastatura și materialele periferice utilizate.
Pe scurt, dacă nu vrei să citești mai departe, iată o serie de specificații minime:
placă video NVIDIA GeForce sau o placă video AMD Radeon RX (exemplu RTX 2070 / 3060 sau AMD RX 5600M);
un procesor minim Intel Core i5 (de preferat i710875H) sau un procesor AMD Ryzen 5;
16 GB RAM (sau chiar 32GB daca bugetul permite);
un disc de tip SSD si o capacitate de stocare de minim 500GB (de preferat 1000GB).
SFAT: Nu doar pentru gaming! Nu uita că astăzi majoritatea copiilor și tinerilor sunt creatori de conținut. Pe lângă activitățile de gaming, ei produc din fața ecranelor materiale video, procesează poze, mulți postează constant pe TikTok, Instagram Reels sau au chiar și un canal de YouTube.
În cele mai multe cazuri, laptop-urile pentru gaming oferă, de asemenea, flexibilitatea și puterea necesare de a utiliza dispozitivul și pentru alte sarcini, precum editarea video și/sau photo. Desprecopii.com le recomandă părinților să îi stimuleze pe copii și pe tineri să producă conținut, în paralel cu joaca - această activitate îi ajută să își dezvolte creativitatea și totodată este un bun start pentru a începe o carieră în IT, Marketing, Videografie și... de ce nu, să devină chiar gameri sau influenceri.
Placa video
Nu vrei să citești despre plăcile VIDEO? Recomandare rapidă: pentru setări grafice înalte, recomandăm plăci video de ultimă generație, de preferat RTX de la Nvidia. RTX 2070/3060 este o placă grafică decentă, care ar fi suficientă pentru a rula majoritatea jocurilor cu setări înalte. RX 5600M de la AMD nu este la fel de puternică precum RTX 2060, dar ar putea în continuare să ruleze majoritatea titlurilor la setări ridicate.
Pentru gaming, placa video este poate cea mai importantă componentă. Jocurile video au nevoie de putere de procesare a imaginii, iar o placă video dedicată și performantă oferă această putere. Ca părinte, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să achiziționezi un laptop pentru copilul tău și să te trezești că nu poate să joace jocul preferat. Recomandare: optează pentru o placă video dedicată, de cea mai nouă generație, de la AMD sau nVIDIA - ambele sunt performante. Cerința minimă este o placă nVIDIA GeForce din seria GTX.
Copilul tău este un gamer modest, nu este interesat sa facă performanță, nu vrea să fie neapărat cel mai bun și înțelege că nu are nevoie de cea mai bună grafică? Atunci ai putea să încerci un model cu o placă video din seria GTX (care nu are suport pentru ray tracing). Pentru o experiență de gaming la o calitate a imaginii cel puțin Full HD și 60 de cadre pe secundă, alege o placă AMD Radeon GTX 1660 sau mai puternică.
Pentru cele mai avansate experiențe de gaming, plăcile video NVIDIA GeForce RTX seria 3000, cu ray tracing, sunt ideale
Plăcile video din seria RTX 3000 sunt cele mai puternice. Implementarea Ampere, arhitectura RTX de a doua generație, plus mai multe nuclee Raytracing și nuclee Tensor asigură o grafică realistă. Cele mai puternice plăci sunt versiunile seriei RTX 3000 (RTX 3060/70/80/90 fiind printre cele mai puternice). Cu nu mai puțin de 24 GB de memorie video, aceste plăci suportă fără efort cele mai recente jocuri la setări înalte și în calitate 4K
Ce este ray tracing?
Pe scurt, este o tehnologie nouă care permite afișarea mult mai realistă a reflexiilor, refracțiilor și dispersiilor în jocuri. Exemple: Reflexiile din geamurile clădirilor sunt acum mult mai realiste și nu simple poze. De asemenea, suprafețele sunt mult mai realiste. Cu ajutorul inteligenței artificiale, jocul știe dacă o suprafață este din lemn, sticlă, metal sau beton, și astfel poate calcula cum să afișeze reflexiile.
(!) ATENȚIE: Laptop-urile au în general procesoare grafice care nu pot fi actualizate, așa că alegerea celui mai potrivit model este foarte importantă. Recomandăm, așadar, alegerea unui laptop cu plăci video din ultima generație, care să asigure o utilizare cât mai îndelungată a laptop-ului, înainte să fie necesar să cumperi unul nou.
Procesorul
Nu vrei să citești despre PROCESOR? Recomandare rapidă: Dacă bugetul vă permite, orientați-vă către un procesor din seria Intel Core i7 sau Ryzen 7. Acestea sunt foarte utile și pentru procesarea materialelor video pe laptop. Pentru a rula majoritatea jocurilor moderne, mai ales dacă aveți o placă video bună, un procesor de serie Intel Core i5 sau Ryzen 5 este suficient. Dacă aveți un buget decent, puteți alege un procesor precum Intel i7-10750H care are 6 core/12 fire de performanță sau AMD Ryzen 7 4800H care este un procesor cu 8 core/12 fire de performanță.
Dacă placa video se ocupă de toate sarcinile grafice, procesorul (CPU) se ocupă de controlul jocului. De exemplu, în cazul unui joc de fotbal, gândește-te la echipa adversă, controlată de computer, și momentul în care vei reuși să înscrii un gol. CPU calculează că mingea are traiectoria potrivită pentru a ajunge în poartă, după care placa video arată momentul în care aceasta atinge plasa. Deși procesorul este important, placa grafică rămâne partea care are cea mai mare influență asupra jocurilor preferate ale copilului. Limita inferioară atunci când vine vorba despre gaming este un procesor Intel Core i5 sau AMD Ryzen 5.
Din punctul de vedere al specificațiilor, un procesor 4core-8thread ar putea rula majoritatea jocurilor cu condiția să existe o placă grafică bună în laptop, cum ar fi GTX 1650. Dacă îți dorești un laptop de gaming ieftin, poți alege un procesor precum Intel i5-9300H care este un procesor cu 4 nuclee/8 fire de performanță.
Dacă dispui de un buget decent, poți alege un procesor precum Intel i7-10750H care are 6 nuclee/12 fire de performanță sau AMD Ryzen 7 4800H care este un procesor cu 8 nuclee/16 fire de performanță.
Când vine vorba despre CPU, procesoarele AMD sunt mai ieftine decât cele Intel și au performanțe foarte bune.
Recomandare: Alege un laptop care oferă o metodă eficientă de reglare și control al tensiunii care permite plăcilor grafice și/sau procesoarelor să funcționeze la cele mai înalte niveluri de performanță pentru perioade lungi de timp. De exemplu, gama de laptop-uri Alienware X-Series vine dotată cu HyperEfficient Voltage Regulation (REGLAREA TENSIUNII HYPEREFFICIENT). Mai multe detalii, aici.
Memoria de lucru (RAM)
Aici avem o recomandare scurtă, dar utilă: pentru un computer de gaming, un minim de 8 GB RAM este suficient, însă noi îți recomandăm cel puțin 16 GB RAM. Acest lucru te va asigura că nu vă veți confrunta cu problema memoriei atunci când laptop-ul este folosit intens, chiar și de mai mulți membri ai familiei (multe jocuri sau procesare video). Prin urmare, în perspectiva viitorului, e nevoie de cel puțin 16 GB de RAM.
Descoperă laptop-ul pentru gaming Alienware AREA-51M R2
Cel mai puternic laptop din lume tocmai a primit un upgrade. Cu o putere extraordinară de procesare, similară cu cea pentru desktop-uri, sistem avansat de răcire și un design premium, revoluționar, Alienware Area-51m R2 este o adevărată experiență de joc de pe desktop, sub forma unui laptop.
Este primul laptop Alienware cu procesoare supratactabile Intel® Core™ i9K de a 10-a generație, care acceptă până la 125 W de
alimentare și opțiuni de procesor de tip desktop cu 10 nuclee, oferindu-i un nivel cu totul nou de putere de calcul față de alte laptopuri pentru jocuri.
Area-51m R2 este și primul laptop pentru jocuri de la Alienware care acceptă până la 64 GB de memorie DDR4 la 2.933 MHz sau 32 GB de memorie DDR4 XMP la 3.200 MHz. Acest lucru asigură suficientă memorie RAM chiar și pentru cele mai solicitante sarcini de lucru și activități, ceea ce îl face ideal pentru dezvoltatorii de jocuri, pentru creatorii de conținut și pentru pasionații de streaming. Acum te poți aștepta la cel mai lin joc cu ritm rapid și la cea mai bună experiență imaginabilă în fața unui ecran de 17”. Mai multe aici >>
Hard disk-ul
Nu vrei să citești despre MEMORIE? Recomandare rapidă: Vă recomandăm un laptop cu SSD de 512 GB fără HDD. Neavând HDD, laptop-ul va fi mai ușor și va procesa mai puțină căldură. Acest lucru va face și laptop-ul mai portabil.
Trebuie înțeles că jocurile moderne ocupă mult spațiu pe disc. Dacă intenționați să instalați mai multe jocuri, asigurați-vă că aveți și mult spațiu.
Toată lumea urăște timpii lungi de încărcare. Din fericire, cu ajutorul unui disc rapid de tip SSD, se reduc timpii de pornire și de încărcare la jumătate! Vă sugerăm să căutați un laptop de gaming care să ofere capacitate de stocare numai de tip SSD și să alegeți o capacitate a discului de minim 512GB (de preferat 1000GB).
Gamerii profesioniști aleg o combinatie între mai multe SSD-uri, într-o configurație RAID. Cu RAID, fiecare SSD face jumătate din muncă... De exemplu, laptop-ul de gaming ALIENWARE AREA-51M R2 poate accepta până la 4 unități SSD pentru opțiuni de stocare și redundanță masive, cu capacități RAID5, oferind un plus de performanță și securitate pentru a fi sigur/ă că fișierele tale sunt întotdeauna în siguranță și disponibile.
Laptop-urile cu stocare SSD mare vor fi mai scumpe în comparație cu laptop-urile cu stocare HDD. Deci, dacă aveți un buget redus, luați în considerare un laptop cu SSD mic de 128 GB și HDD mare de 1 TB. Gamerii profesioniști optează pentru configurații mai complexe de stocare, mai multe discuri SSD in configurații de tip RAID.
Ecranul
După cum știm cu toții, laptop-urile vin cu propriile lor ecrane, așa că asigurați-vă că luați în considerare acest lucru atunci când cumpărați unul. Punctele cheie sunt:
Mărimea ecranului: În timp ce laptop-urile sunt practic portabile, majoritatea dispozitivelor pentru jocuri vin cu ecran de afișare de 15,6" sau 17,3". Cu cât ecranul este mai mare, laptop-ul este mai greu și oferă portabilitate mai redusă, dar și o experiență de gaming mai captivantă.
Rezoluția ecranului: Pentru rezoluția ecranului, mai mare nu înseamnă întotdeauna mai bun. Atunci când alegi rezoluția ecranului, ar trebui să iei în considerare capacitatea plăcii video (GPU-ului). De exemplu, rularea unui ecran cu rezoluție 4K pe o placă grafică GTX 1650 nu este o idee bună. Acest lucru va face ca performanța sistemului să scadă, deoarece GPU-ul pur și simplu nu poate gestiona bine jocurile 4K. Pentru rezoluție, îți recomandăm rezoluția standard Full-HD de 1920x1080, deoarece majoritatea plăcilor grafice o pot procesa foarte bine. Pentru rezoluție superioară QHD, alege un laptop cu placă video RTX 3080. Recomandare: Asigură-te că rezoluția ecranului se potrivește cu rezoluția optimă pe care o poate gestiona placa grafică.
Rata de reîmprospătare a ecranului: Rata de reîmprospătare mai mare înseamnă o experiență generală de joc mai fluidă, deoarece cadrele tranzitează mai rapid (Frames per Second – FPS), cu mai puțin lag. Pentru laptop-urile obișnuite, rata de reîmprospătare a afișajului este de obicei de 60 Hz/75 Hz. Acest lucru nu este suficient pentru jocuri, mai ales pentru cele care necesită grafică cu răspuns rapid. Laptop-urile pentru jocuri vin cu afișaje cu o rată de reîmprospătare mai mare, începând de la 120 Hz și până la 360 Hz. Cele mai multe laptop-uri standard pentru jocuri – mai ales cele cu buget redus - sunt dotate cu un afișaj cu rată de reîmprospătare de 120 Hz sau 144 Hz.
Recomandare: Pentru jocuri moderne precum Counter Strike, Fortnite și Valorant, este ideală o placă grafică RTX 3060 pentru 144+ Frames per Second (FPS) cu cele mai înalte setări grafice.
Alte elemente importante:
Tastatura: Ideal este să iei în calcul un laptop cu tastaturi iluminate și de preferat cât mai calitative.
Numărul de porturi pentru accesorii: Asigură-te că laptop-ul are un port de ieșire HDMI care vă va permite să vă conectați la un monitor sau televizor extern dacă doriți să jucați jocul pe un ecran mai mare sau pe mai multe ecrane. De asemenea, numărul de porturi USB (sau USB-C) este util. Cu cât sunt mai multe, cu atât puteți conecta mai multe periferice. Și, nu în ultimul rând, dacă vrei o viteză mare de conectare la internet (mai ales pentru jocurile online), o conexiune prin cablu către router poate să fie superioară. Un port de tip RJ45 – LAN Port este mai rapid decât o conexiune wireless.
Greutatea: Dacă vrei un laptop cât mai portabil (mai ales în cazul în care copilul, adolescentul sau tânărul îl folosește și la școală/liceu/facultate), alege un laptop ușor.
Capacitatea bateriei: Jocurile sunt mari consumatoare de energie și consumă bateria foarte repede. Un laptop care rezistă peste 6 ore în condiții normale de utilizare nu va funcționa mai mult de 3-4 ore în timpul unui joc. Dacă folosiți des laptop-ul în locuri în care nu aveți sursă de alimentare, o baterie performantă este de luat în calcul (spre exemplu de 81 W-h).
Recomandare Desprecopii.com: Laptop-ul Alienware din Gama Alienware X-Series
Laptop-urile X-Series vin dotate cu:
cel mai bun display oferit de Alienware pe 17”, FHD și 100% sRGB color gamut în 165hz sau 360Hz;
tastatură mecanică dezvoltată de Cherry - același tip de tastatură se regăsește și pe m15 R5/R6;
iluminare AlienFX RGB LED cu 10 zone unice de lumină și 100 de micro LEDs;
două porturi Type-C Thunderbolt 4 și două porturi Two Type-A USB 3.2 Gen 2 oferind conectivitate excepțională;
Wi-FI 6E, Mini Display Port și Micro-SD.
Astfel, iată pe scurt o listă de recomandări pentru alegerea unui laptop potrivit pentru iubitorii de gaming:
Un ecran mare de 17” - copilul poate beneficia de rezoluțiile superioare ale ecranelor mari (pentru jocuri sau procesare video).
Placă video cât mai performantă, care poate suporta cele mai noi jocuri și care oferă puterea necesară în procesarea video (exemplu NVIDIA GeForce RTX 30-series graphics).
Un procesor puternic (ex. Intel din generația 11) care să ofere putere și pentru activitățile creative, și pentru jocuri.
Un laptop care permite un upgrade facil al memoriei - foarte important pentru a putea folosi laptop-ul o perioadă mai îndelungată, mai mulți ani.
Și, de ce nu, un laptop cu componente și materiale plastice sustenabile. Ambalajele din seria X includ, de asemenea, componente sustenabile care includ materiale plastice din ocean și materiale reciclabile, o premieră pentru Alienware.