Copiii din generația Alpha asimilează altfel informația: Educația prin gaming
Sfaturi de specialitate din partea lui Ioan Motronea, psiholog și psihoterapeut
Ultimii ani și mai ales pandemia care a mutat școala în mediul online au adus copiii și mai aproape de tehnologie, astfel că se intensifică în mod firesc și teama părinților legată de dependența de digital - mediul din care cei mici își iau informațiile, locul lor de joacă și divertisment. Principala îngrijorare a părinților este legată de dorința copiilor de a petrece mai mult timp în fața ecranului în detrimentul timpului de calitate petrecut în familie și a interacțiunii umane în general. Jocurile pe calculator sunt o activitate recreativă, educativă, și aduc o stare de bine atunci când nu sunt duse la extrem.
Din experiența clinică din cabinet, un program bine stabilit de către părinți (timp petrecut în fața laptop-ului - timp fără ecran) contribuie în mod semnificativ la atingerea unui echilibru, la eliminarea riscului de dependență. Mai multe despre timpul optim pe care un copil ar trebui să îl petreacă în fața PC-ului pentru o dezvoltare armonioasă și primele semne că părinții ar trebui să limiteze accesul la digital, găsești în articolul dedicat acestui subiect, realizat cu sprijinul Alienware.
Este de preferat ca părinții să fie atenți la câteva aspecte care pot sugera faptul că există o dependență de jocurile pe calculator:
Copilul nu se poate concentra la teme.
Copilul nu se dezlipește în mod voit de ecrane.
Copilul ignoră total activitățile cu familia și alți copii în detrimentul jocurilor pe calculator.
Copilul prezintă tulburări de somn și dureri de cap.
Jocurile pe calculator - Învățare, socializare, o bună capacitate de a lua decizii… și nu numai. Ce beneficii aduce gaming-ul în viața copiilor?
Dacă nu se poate dezlipi de ecrane, vino cu propuneri de activități atractive cu prietenii săi: o petrecere în pijamale, un picnic în parc sau alte activități care să îl atragă.
În continuare, o să vorbim despre principalele beneficii ale jocurilor pe calculator. Aflându-le, părinții își pot înțelege mai bine propriii copii.
Pe lângă relaxare și divertisment, jocurile aduc și alte avantaje importante - bineînțeles, dacă alături de ele în programul zilnic al copilului se regăsesc și activități sportive, plimbări în aer liber, timp petrecut cu familia și prietenii fără ecran - acces la informație, dezvoltarea inteligenței emoționale, capacitatea de a lua decizii, lucrul în echipă și învățarea unor concepte noi.
Favorizează socializarea
Din lucrul cu adolescenții a reieșit faptul că jocurile pe calculator pot fi o modalitate de a cunoaște persoane noi. Un adolescent cu care am lucrat și-a făcut prieteni din alte localități și s-au văzut în timpul vacanței de vară. Noua generație are altă cale de socializare și de a se conecta cu oameni noi, chiar dacă uneori ne este dificil să acceptăm asta.
Îi ajută să devină mai competitivi
În cazul jocurilor de echipă sunt tot felul de obstacole sau nivele de depășit. Prin atingerea unor nivele în raport cu alți jucători crește capacitatea de a se depăși și dorința de a realiza lucrurile cât mai bine, de a atinge performanța.
Învață lucruri noi într-un mod captivant
Jocurile video oferă cunoștințe despre alte culturi și lumi, dezvoltă capacitatea de a găsi soluții și inspiră dezvoltarea abilităților logice și spațiale. De exemplu, vizualizarea obiectelor și relația lor în spațiu, organizarea diferiților factori - gândirea strategică. Fiecare tip de joc video - ținând cont de vârstă, sex și nivel academic - poate fi legat de abilitățile și aptitudinile asociate învățării și educației în general.
Rezumând cele menționate anterior: jocurile de platformă, de exemplu, pot contribui la dezvoltarea abilităților de orientare psihomotorie și spațială; cele dinamice și sportive permit o mai bună coordonare psihomotorie; jocurile de rol și strategie ajută la stimularea motivației interne și a reflecției asupra standardelor jocurilor; cele de întrebări și puzzle-uri ajută la dezvoltarea capacității individului de a raționa și de a gândi logic; și, nu în ultimul rând, jocurile simulatoare ajută la dezvoltarea abilităților intelectuale.
Consolidează relația cu familia
Jocurile video sunt pentru majoritatea copiilor un prilej de bucurie și poate fi o excelentă metodă de conectare în relația părinte- copil. Prin această activitate realizată împreună o să cunoști mai bine universul copilului tău, relația poate să devină mai înțelegătoare și coezivă.
Sporește capacitatea de a lua decizii
Multe jocuri pe calculator implică rezolvarea unor situații dificile ce necesită capacitatea de a lua decizii rapide. În viața de adult, această abilitate este foarte importantă și poate fi asimilată și prin intermediul jocurilor.
Un alt aspect important identificat în comportamentul copiilor este faptul că ei discută mult la școală despre jocurile pe calculator, despre nivelul pe care au reușit să îl atingă, despre strategiile personale de joc, fac schimb de impresii, experiențe, păreri, sau chiar se joacă în rețea cu colegii, aspect ce favorizează comunicarea și interacțiunea.
Jocurile video sunt noile cărți? Pot ele co-exista?
Li se reproșează des tinerilor din ziua de azi este lipsa lecturii și în continuare vom aborda și acest subiect. Jocurile video nu înlocuiesc sistemul tradițional de învățare, ci sunt doar un nou pilon de educare și informare, într-o manieră care se pliază mai mult pe ceea ce atrage noile generații - calitatea grafică, sunetul, temele captivante, detaliile fascinante de pe ecran.
Astfel, alegerea unui laptop performant, cu specificații bune, care să răspundă tuturor nevoilor copiilor - atât legate de școală și cursurile online, cât și de alte activități precum jocurile video sau programele de editare video/audio - este importantă, pentru a nu fi nevoit/ă să îl înlocuiești după scurt timp. Este ideal ca rezoluția ecranului să fie bună, pentru o imagine cât mai detaliată, bateria să fie generoasă, iar procesorul cu care vine dotat dispozitivul să fie unul performant.
Recomandare Desprecopii.com: Laptop-ul Alienware din Gama Alienware X-Series
Laptop-urile X-Series vin dotate cu HyperEfficient Voltage Regulation, o tehnologie care le permite utilizatorilor să folosească sistemul la capacitați maxime pentru perioade îndelungate.
• Cel mai bun display oferit de Alienware pe 17”, FHD și 100% sRGB color gamut în 165hz sau 360Hz.
• X17 oferă un panel premium UHD de 120Hz cu 100% Adobe color gamut pentru o acuratețe incredibilă a culorilor.
Jocurile video ocupă un segment mare în ceea ce privește modalitatea de divertisment pentru copii și tineri. În Europa, 84% dintre elevii cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani și 74% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani joacă jocuri video.
Dacă până acum lectura, matematica sau istoria se predau exclusiv într-un mod tradițional, astăzi pot fi învățate cu succes și într-un mod captivant cu ajutorul aplicațiilor pe calculator.
Exemple concrete despre cum tehnologia contribuie la educația copiilor într-un mod captivant:
În urmă cu doi ani, am văzut într-o grădiniță faptul că s-a predat anatomia corpului uman cu ajutorul unei aplicații video, o modalitate excelentă de a stârni interesul celor mici.
Anul trecut, o profesoară de liceu a creat un club de lectură. Elevii erau invitați să citească, iar după să regizeze un film ținând cont de cartea respectivă. Se observa în reportaj un entuziasm și o dedicare care, cel mai probabil, nu s-ar fi putut ainge prin simpla lectură a cărții.
Concluzii
Jocurile video pot uni oameni din diferite colțuri ale țării sau ale lumii care au culturi și valori diferite și creează noi conexiuni și legături între oameni.
Ele contribuie la dezvoltarea competențelor cheie și asigură o mai bună integrare pe piața muncii care este într-o continuă schimbare.
Jocurile video nu sunt exclusiv dispozitive de divertisment. Sunt, de asemenea, utilizate cu succes și în scop didactic.
Aspectul cel mai important cu care vreau să închei acest articol este echilibrul între lumea reală și virtuală pentru că principala temă a părinților este alunecarea spre dependență.
Referințe:
Procopie, R., Bumbac, R., Giușcă, S. and Vasilcovschi, A., 2015. The game of innovation. Is gamification a new trendsetter? Amfiteatru Economic, 17 (Special No. 9), pp. 783-796
gaming4skills.eu