Sunt însărcinată! Ce cheltuieli apar și cum pot fi gestionate în mod inteligent?
Vei avea un copil. Felicitări! Probabil cu mult înainte ca burtica ta să fie vizibilă, vei experimenta un roller coaster de emoții. S-ar putea chiar să ai acel sentiment de anxietate care duce la întrebarea: “Cum vom gestiona bugetul acum că familia se va mări?”.
Pentru a te ajuta să ții la distanță aceste temeri financiare, am întocmit o listă cuprinzătoare a celor mai comune (și costisitoare) cheltuieli din perioada maternității și trucuri utile care te vor ajuta să le gestionezi mai ușor.
Ce cheltuieli apar în perioada sarcinii?
Înțelegerea costurilor asociate cu nașterea unui copil poate deveni destul de confuză - și totul începe înainte ca acesta să vină pe lume: controalele prenatale, articolele esențiale pentru perioada sarcinii și chiar o nouă garderobă pentru perioada sarcinii. Și lista nu se oprește aici. Află de mai jos care sunt cheltuielile esențiale pe care să le incluzi în buget înainte ca micuțul/micuța tău/ta să se nască.
Controale prenatale, ecografii și analize
Cel mai ridicat cost al îngrijirii în perioada sarcinii reprezintă vizitele la medic. În mod normal, femeile însărcinate vor merge la controale de câteva ori în primele două trimestre, o dată pe lună începând cu al treilea trimestru și o dată pe săptămână în ultimele patru săptămâni. Dar asta depinde de medic și de cum va decurge sarcina. Pe lângă costul acestor vizite, se adaugă cel al unui contract de celule stem, al analizelor și ecografiilor.
Vitamine prenatale și nevoi alimentare
Vitaminele prenatale sunt vitale pentru sănătatea bebelușului, deoarece are nevoie de o varietate de nutrienți pentru a se dezvolta, pentru a fi puternic și sănătos. Dar și nevoile alimentare ale viitoarei mame sunt la fel de importante. Caută fructe și legume cu frunze verzi (ce conțin mult acid folic), alimente bogate în proteine, fier, dar și o varietate de cereale integrale. Nu-ți face griji, nimic din toate acestea nu ar trebui să îți distrugă bugetul, dacă îl gestionezi corect. Unele produse alimentare de bază sunt la prețuri accesibile: ouă, nuci, fasole, iaurt grecesc, avocado, cartofi dulci și carne slabă, care este bogată în proteine
Pe www.scoaladebani.ro, la secțiunea sfaturi, găsești pașii pe care dacă-i urmezi o să ai doar de câștigat. De la cum să pui bani deoparte și ce trebuie să plătești prima dată, până la cui să te adresezi când întâmpini dificultăți cu gestionarea banilor, pe toate o să le descoperi pe site.
Gestioneză bugetul în mod intelligent cu regula 50/30/20
50% pentru cheltuieli uzuale
30% pentru dorințe
20% pentru economii și investiții
Dacă ți se pare greu să îți împarți bugetul personal astfel, nu te descuraja. Începe cu pași mici și încearcă să reduci cheltuielile inutile pentru a putea să ai un buget echilibrat care să-ți ofere stabilitate și liniștea că poți depăși situațiile mai dificile.
Descoperă și tu ce este Decalogul financiar și cum te poate ajuta.
Garderoba de maternitate
Hainele se înscriu în categoria nevoi în următoarele nouă luni, dragă mami. Iată trei modalități pentru a te simți confortabil și a fi elegantă, fără a fi nevoită să faci investiții majore:
Fă primele cumpărături din propriul dulap. Crezi sau nu, ai deja o mulțime de haine pe care le poți purta pe tot parcursul sarcinii. Rochii maxi, fuste elastice, cămăși fluide, blazere, cardigane și pulovere, toate pot fi purtate pe măsură ce burtica va crește.
Cumpără articole care nu sunt destinate maternității. Uneori, hainele sunt mai scumpe doar pentru că sunt etichetate ca îmbrăcăminte pentru gravide. Așadar, poți achiziționa articole care nu sunt destinate neapărat maternității și pe care le poți purta și după sarcină.
Împrumută. Să împrumuți garderoba de maternitate a surorii tale este perfect. Fiecare piesă vestimentară pe care o împrumuți reprezintă mai mulți bani pe care îi poți păstra în buget.
Știai că există o regulă a zgârcitului?
Regula spune să amâni o achiziție până a doua zi. Poate te răzgândești. Această regulă este foarte utilă pentru că de multe ori avem tendința să cumpărăm din impuls, în special în perioada sarcinii, când tentațiile sunt multe. Dar, dacă amâni achiziția unui lucru, ai timp să te gândești dacă este într-adevăr util pentru tine sau nu.
Te-ar interesa să afli alte secrete care te vor ajuta să fii mai responsabilă cu banii tăi?
Cu arici la buzunare sau din contră cu dare de mână? Află cât ești de cheltuitor din quiz-ul de aici: https://www.scoaladebani.ro/ce-fel-de-cheltuitor-esti.
Cheltuieli legate de naștere
Costul nașterii depinde de locul în care locuiești, de modalitatea în care vei naște copilul și dacă alegi nașterea la stat sau la privat. Nu uita că exista și costuri incidentale, cum ar fi inducerea travaliului, anestezia prelungită, monitorizarea prelungită sau șederea în Unitatea de Terapie intensivă. Toate acestea pot crește cheltuielile.
Lucruri necesare pentru bebeluș
Probabil că știi deja acest lucru, dar o vom spune oricum: ar trebui să alegi o abordare minimalistă și să cumperi doar ce ai nevoie. De exemplu: scutecele sunt o necesitate, dar genunchierele pentru bebeluși, nu.
Primul lucru la care ne gândim este pătuțul (nu uita de saltea și cearșafuri). Dar în primele luni, vei dori copilul aproape de tine - și asta înseamnă că vei avea nevoie de un bassinet. Deoarece bebe va sta în acesta doar câteva luni, nu e nevoie să investești o avere. O idee bună este să împrumuți unul de la o rudă sau o prietenă care nu îl mai folosește.
De asemenea, vei avea nevoie și de alte lucruri, cum ar fi un monitor pentru bebeluși, biberoane, haine, un aspirator nazal, termometru, o pompă de sân, un suport anatomic pentru cadă, un scaun pentru diversificare, un țarc sau un leagăn și diverse articole de igienă și îngrijire. Nu uita de cărucior și de scaunul auto, sunt esențiale!
Pot deveni costisitoare pregătirile pentru venirea pe lume a unui copil? Categoric. Însă planificarea atentă a bugetului te va ajuta să gestionezi mai bine aceste cheltuieli și să te pregătești pentru ele cu mult timp în avans.
Învață să faci alegeri financiare inteligente
Administrarea banilor poate veni la pachet cu stres și angoasă, în special când aștepți venirea pe lume a unui copil. În planificarea financiară trebuie să ții cont și de momentul în care te afli în viață. Cheltuielile tale arată într-un fel atunci când ești studentă sau la început de carieră și încă te mai poți baza pe o masă caldă acasă la părinți și altfel atunci când ai familie și copii.
Nu veniturile ne fac mai educați financiar sau mai puțin educați, ci modul în care alegem să cheltuim ceea ce producem. Dacă ne creștem veniturile, nu înseamnă neapărat că viața noastră se va îmbunătăți, ci o gestionare deficitară a banilor ne va face să cheltuim tot atât cât câștigăm sau chiar mai mult. Prin urmare, este esențial să învățăm să cheltuim mai puțin decât câștigăm, să ne planificăm bugetul lunar, să fim flexibili și să ajustăm pentru a economisi.
Cu puțină atenție, o să poți să găsești un echilbru în care să împaci veniturile cu cheltuielile. Dar un prim lucru pe care te sfătuim să-l faci e să urmezi cursul Mindfulness powered by Școala de Bani, din care o să înveți cum să-ți atingi țelurile propuse atunci când banii sunt limitați.
Pentru înscrieri, folosește cu încredere link-ul de aici: https://www.scoaladebani.ro/mindfulness-financiar.
Curs pentru părinți
Cum discuți cu cei mici despre bani?
Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani. 🙌😉
Un curs recomandat de Desprecopii.com