Banii de buzunar - Cum îți poți învăța copilul să își câștige banii de la o vârstă fragedă, prin activități responsabile și plăcute?

Banii de buzunar - Cum iti poti invata copilul sa isi castige banii de la o varsta frageda, prin activitati responsabile si placute?

Banii de buzunar - Cum îți poți învăța copilul să își câștige banii de la o vârstă fragedă, prin activități responsabile și plăcute?

Ca părinte, îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău. Acest lucru nu înseamnă neapărat că vrei să aibă cele mai scumpe haine sau cele mai tari gadget-uri. Îți dorești să fie în siguranță, să aibă o viață liniștită, iar pentru ca aceste lucruri să se împlinească, trebuie să pui o bază pe care să se poată construi, să îi inveți o lecție importantă care va avea un impact pozitiv asupra viitorului lor. Acea lecție este despre bani și implicit, despre responsabilitatea financiară.

Cum să fii sincer/ă și deschis/ă cu cei mici în discuțiile despre bani

Niciodată nu este prea devreme pentru a începe să-ți înveți copiii despre bani. Dar să faci asta nu este atât de simplu. Unii părinți nu se simt destul de încrezători în propriile cunoștințe despre subiectele financiare pentru a-și învăța copiii despre bani. Iar alții cred că este nepotrivit să împovărezi copiii mici cu discuții despre bani sau cred, în mod eronat, crezând că sunt prea mici pentru a înțelege conceptele financiare.

De fapt, cele mai multe dintre obiceiurile noastre le deprindem de mici, în familie. Studiile (1) arată că toate atitudinile referitoare la bani își au originea în copilărie și în adoptarea modelelor parentale până la vârsta adultă, iar deciziile pe care le luăm legate de bani sunt doar în proporție de 5% raționale, restul fiind emoționale.

De aceea, este esențial să porți discuții sincere cu copilul tău despre bani și să-l implici în deciziile financiare pe care le luați ca familie. La Școala de Bani, eforturile profesorilor au dat roade! Aici vei descoperi o resursă online foarte utilă, cu soluții legate de organizarea veniturilor. Dar mai important decât atât, vei învăța cum să fii sincer/ă și deschis/ă cu cei mici în discuțiile despre bani, ce ar trebui să știe copiii despre bani în funcție de vârsta pe care o au, cum să le explici ce este responsabilitatea financiară sau care este diferența dintre nevoie și dorință. Toate acestea, înscriindu-te la cursul gratuit Școala de Bani pentru părinți.

Cursurile care te așteaptă pe www.scoaladebani.ro o să-ți arate cum să pui problema, mai mult o să te facă să înțelegi cu dovezi, cu cazuri concrete, că educația financiară poate începe încă din grădiniță.

Când ar trebui să înceapă copiii să câștige bani de buzunar?

Acest tip de activități (de exemplu, implicarea în activitățile casnice) pot începe de la o vârstă fragedă. Atenție! Această responsabilizare nu trebuie să implice întotdeauna banii, în special la vârstele mai mici de 2-4 ani, perioadă în care poți opta pentru acordarea unor steluțe pe un grafic, de exemplu, drept recompensă.

Oportunități de a câștiga bani de buzunar

Copiii trebuie să aibă proprii bani, pentru a putea învăța cum să ia decizii cu privire la utilizarea acestora. O alocație săptămânală, de exemplu. Așadar, copiii ar trebui să facă anumite treburi pentru a-și câștiga alocația. De ce? Pentru că trebuie să învețe să prețuiască mai mult banii pe care îi câștigă decât banii pe care îi primesc.

Evident, există unele lucruri pe care copiii le fac fără a fi plătiți și este normal, fac parte din familie și fiecare membru are datoria de a contribui la sarcinile din gospodărie. Însă, dacă vor să primească și bani, trebuie să îndeplinească anumite sarcini suplimentare.

Lista sarcinilor plătite, în funcţie de vârstă

Aceasta este o întrebare foarte des întâlnită pe forumul DespreCopii: "Ce sarcini trebuie să îndeplinească copilul în funcție de vârstă, pentru a primi bani de buzunar?". Răspunsurile pot fi destul de variate, pentru că există copii care fac de toate, de la udarea plantelor până la spălatul vaselor. De aceea, am adunat pentru voi cele mai comune activități, în funcție de vârstă:

Treburi casnice adecvate pentru copiii de 4-5 ani

 Aranjarea jucăriilor.
 Așezarea hainelor murdare în coșul de rufe.
 Aranjarea patului.

Treburi casnice adecvate pentru copiii de 6-7 ani

 Aranjarea/curățarea mesei.
 Udatul plantelor.
 Sortarea șosetelor/hainelor curate.
 Îngrijirea/hrănirea animalelor de companie.

Treburi casnice adecvate pentru copiii de 8-9 ani

 Aranjarea vaselor murdare în mașina de spălat.
 Golirea mașinii de spălat vase.
 Implicarea în pregătirea cinei (de exemplu, curățarea morcovilor).
 Folosirea aspiratorului.
 Greblarea frunzelor uscate.

Treburi casnice adecvate pentru copiii de 10-11 ani

 Dusul gunoiului la pubelă.
 Folosirea mopului.
 Curățarea bucatăriei.
 Curățarea băii.
 Plimbările cu câinele familiei.

Treburi casnice adecvate pentru copiii de 12+ ani

 Implicare în pregătirea cinei.
 Călcatul propriilor haine.
 Întreținerea gazonului.
 Spălatul geamurilor.
 Spălatul mașinii.
 Curățarea aleilor din curte de zăpadă.

Atenție! Asigură-te că le reții sau reduci banii de buzunar dacă sarcinile nu sunt îndeplinite sau nu sunt făcute corect. Acest lucru îi ajută să învețe că sunt plătiți DOAR atunci când munca a fost făcută la un anumit standard. Le explici că banii se câștigă prin muncă, iar tu mergi la serviciu sau ai o afacere din care câștigi bani doar dacă muncești.

Cum putem transforma treburile casnice în activități distractive pentru copii?

Fiindcă știm cu toții cât de repede pot să se plictisească copiii, câteva mămici din comunitatea Desprecopii ne-au împărtășit ideile lor de a face toate aceste activități mult mai distractive pentru copii. Încearcă-le și tu apoi spune-ne dacă au funcționat:

 Ascunde bănuți în diverse locuri prin casă, apoi cere-i copilului să șteargă praful pentru a-i găsi.
 Fă o lista cu lucruri care trebuie găsite în 5 minute, denumită "Vânătoarea de comori". Apoi, ca la un concurs, copilul care găsește cele mai multe lucruri de pe listă, câștigă. Lista poate include ziare, creioane, ambalaje, șosete aruncate, șervețele etc.
 Rangul de Dr. în Curățenie. Desemnează copilului sarcini menite unui specialist în curățenie și ordine :). Înarmat cu un coș de rufe, va trece prin fiecare camera (inclusiv a părinților) și toate hainele care nu sunt la locul lor vor ajunge la Închisoarea din sticlă (mașina de spălat haine). Cel care termină primul de aranjat hainele sau de făcut ordine în cameră are dreptul de a alege filmul la care se va uita întreaga faimilie în weekend!
 Tragere la sorți! Pune într-un bol bilețele cu diverse treburi casnice care trebuie îndeplinite dar și activități distractive, cum ar fi sortarea șosetelor, o porție dublă de înghețată după strânsul farfuriilor sau jumătate de oră în plus de joacă la un prieten.

Încurajează-ți copiii să economisească și să stabilească obiective de bani

A învăța să economisești este o lecție vitală. De asemenea, ajută-ți copiii să evite achizițiile impulsive, învățându-i să își stabilească obiective și să-și seteze anumite priorități.

Când copilul tău dorește să cheltuiască bani pentru o achiziție din impuls, amintește-i obiectivul. Pentru că avem nevoie de bani pentru foarte multe lucruri este important să îi împărțim cum trebuie și să îi folosim pentru nevoi, în cea mai mare parte. Explică-i că nevoile sunt lucruri fără de care nu putem trăi, iar dorințele sunt lucruri pe care ni le-am dori, ne-ar bucura, dar nu ne sunt neapărat necesare. Cu toate acestea, dorințele nu sunt neapărat lucruri rele, putem să ne dorim lucruri mai scumpe sau experiențe plăcute, însă pentru acest lucru trebuie să punem bani deoparte și să economisim.

Educația financiară a copilului/copiilor tău/tăi

Dacă îți dorești pentru copiii tăi să dezvolte obiceiuri financiare inteligente, trebuie să te vadă că faci alegeri inteligente în privința cheltuielilor și economiilor. Pe scurt, exersează ceea ce predici. Și predică cu consecvență. Cu siguranță că discuțiile despre bani și explicarea conceptelor financiare la vârste fragede nu sunt deloc lucruri ușoare, însă sunt necesare.

Ca în orice alt domeniu, putem să îi învățăm pe cei mici lucruri pe care întâi noi înșine trebuie să ne demonstrăm că suntem stăpâni. Fie că vrem sau nu, copiii învață despre bani de la părinți, iar obiceiurile financiare se vor transmite implicit și vor forma pe viitor un stil de viață. Așa că trebuie să fim atenți ce mesaje le transmitem copiilor în privința banilor.

Educația financiară poate fi chiar distractivă dacă reușim să găsim moduri simpatice și amuzante prin care să le captăm atenția. BCR a lansat site-ul www.scoaladebani.ro, de unde atât părinții, cât și copiii, pot învăța cum să-și gestioneze cu cap economiile. Descoperă și tu secretele!

Referințe:
(1)
https://www.scoaladebani.ro/cursuri/scoala-de-bani-parinti

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️