Mami de bebe te simți obosită și deprimată? Tiroidita postpartum ar putea fi cauza: simptome și tratament

Mami de bebe te simti obosita si deprimata? Tiroidita postpartum ar putea fi cauza -  simptome si tratament

Mami de bebe te simți obosită și deprimată? Tiroidita postpartum ar putea fi cauza: simptome și tratament

Mami de bebe te simti obosita si deprimata? Tiroidita postpartum ar putea fi cauza: simptome si tratament

Esti mami de bebe si te simti mereu obosita? Poate trista? Deprimata?

Aproape toate femeile care au născut de curand se simt obosite şi cu bateriile descarcate...Asa cum se spune, dupa 9 luni de sarcina - femeia are nevoie de alte 9  luni ca sa revina la cea de dinaintea sarcinii...

Iar motivele sunt diverse insa comune. Unele mamici se simt deprimate pentru ca nu reuşesc să slăbească. Multe se simt triste o parte din timp şi aproape tuturor le cade părul. Poate că nu este o imagine frumoasă, dar pentru majoritatea e una absolut norma - după naştere — şi care treptat, pe măsurâ ce trece timpul - trece, lucrurile incep sa arate din ce în ce mai bine. Aceasta stare se numeste in termeni medicali tiroidita postpartum.

Dupa nastere: tiroidita postpartum

Totuşi, un procent estimat la 8-10% dintre femei care sufera de tiroidita postpartum, e probabil ca această imagine să nu se îmbunătăţească în timp. Şi, întrucât simptomele de tiroidită postpartum sunt atât de asemănătoare cu cele resimţite de majoritatea proaspetelor mamici, afecţiunea poate să râmână nediagnosticată şi netratată.

Tiroidita postpartum poate să apară într-un interval de 1-4 luni după naştere, cu un episod scurt de hipertiroidie (prea multi hormoni tiroidieni). Această perioadă caracterizată prin hormoni tiroidieni în exces care circulă prin sânge poate să dureze între douâ şi opt săptămâni.

In acest interval de hipertiroidie, femeia e obosită, iritabilă şi nervoasă, simte că este foarte cald, transpiră excesiv şi are insomnii — toate astea sunt comune în perioada imediat după naştere, si de aceea face mai dificil de pus diagnosticul. In aceasta faza insa nu este o probleme pentru ca nu este necesar nici un tratament.  

In cazul a circa 25% dintre femeile cu tiroiditita postpartum insa - aceasta perioada este urmata de o perioda de hipotiroidie (prea putini hormoni) care durează intre doua si sase luni. In cazul hipotiroidei continua starile de oboseala. Alaturi de depresie, dureri musculare, caderea parului, piele uscata, intolerantala la frig, probleme de memorie şi imposibilitate de a slabi.

Si aceste simptome insa sunt destul de apropiate de cele tipice ale unei proaspete mămici, încât pot fi considerate, pur şi simplu, normale postpartum. Unele femei care au tiroidita postpartiun suferă doar de hipertiroidie, în timp ce altele suferă doar de hipotiroidie, care se declanşează la 2-6 luni după naştere.

Dar...

Dacă simptomele tale postpartum par să fie mai pronuntate si mai persistente decât te aşteptai şi, mai ales, dacă-ţi afectează capacitatea de a functiona si de a te bucura de copilul tâu, consultă medicul.

O analiză de sânge poate să stabilească rapid dacă tiroidita postpartum este cauza simptomelor tale. Nu uita să mentionezi orice istoric personal sau familial de probleme tiroidiene (în special din familia pe linie materna, căci există o legătură genetică foarte puternică).

Ad-Extra3:

Cat timp durează tiroidita postpartum:

Majoritatea femeilor îşi revin, în urma tiroiditei postpartum, în decurs de un an de la naştcre. Insa, tratamencul cu suplimente de hormoni tiroidieni poate sa ajute ca femeia să se simtă mult mai bine mult mai repede. Totuşi, circa 25% dintre femeile care fac boala râmân cu hipotiroidie, necesitând tratament (care este uşor şi presupune să iei zilnic o pastilâ şi să-ţi faci anual analizele).

Chiar şi în cazul celor care-şi revin spontan e probabil ca tiroidita să revină în timpul unor sarcini ulterioare sau oricând dupâ. Din acest moriv, se recomanda ca femeile care au avut tiroidită postparcum sâ-şi facă anual analizele pentru hormoni tiroidieni şi, dacă au de gând să mai facă un copil, să-şi facă analizele înainte de concepţie şi în timpul sarcinii (câci o afecţiune tiroidianâ netratată poate să influenteze concepţia şi să provoace probleme în timpul sarcinii).

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2024
revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII