Frumuseti care au scris istoria – printesele de Monaco
- De-a lungul istoriei, femeile au fost adesea cele care au atras atentia asupra unor evenimente, rasturand situatii politice, rezolvand conflicte sau iscand razboaie. Se pare ca unele tari au fost intotdeauna privilegiate in acest sens, purtand mereu amprenta femeilor care le-au scris, sub o forma sau alta, istoria.
De-a lungul istoriei, femeile au fost adesea cele care au atras atentia
asupra unor evenimente, rasturand situatii politice, rezolvand conflicte sau
iscand razboaie. Se pare ca unele tari au fost intotdeauna privilegiate in acest
sens, purtand mereu amprenta femeilor care le-au scris, sub o forma sau alta,
istoria.
Este si cazul micului principat de Monaco, a carui
celebritate a fost marcata, din Evul Mediu pana astazi de printese care au scris
pagini de istorie: Pomelline, Charlotte, Marie, Louise-Hippolyte, Caroline,
Marie-Catherine, Florestine, Antoinette, Mary Victoria, Alice ou Grace. E drept
ca notorietatea multora dintre aceste femei celebre, care au mentinut mereu vie
imaginea minusculului Monaco, vine si din faptul ca numele lor s-a aflat adesea
pe prima pagina a ziarelor vremii, din diverse motive, mai mult sau mai putin
pozitive. Cert este ca istoria nu le-a trecut deloc cu
vederea.
Pomelline, vaduva neagra
Prima, din punct de vedere cronologic, care si-a intiparit adanc numele in linia Garimaldi este, in mod cert, Pomelline Frégoso, la sfarsitul secolului al XIV-lea, care a stiut sa apere teritoriul sotului sau, Jean I. Evenimentele istorice dure o vor transforma intr-o femeie necrutatoare, devorata de ambitie si mai ales de patima puterii, asa cum scriu istoricii. Pomelline guverneaza cu abilitate in Rocher, fara a ceda nici macar atunci cand sotul sau si fiul lor sunt luati ostatici de catre milanezi. Se spune ca tot ea este cea care a asigurat continuitatea familiei Grimaldi, determinandu-l pe Jean I sa semneze, in 1454, regulile de succesiune care permit femeilor sa urce pe tronul monegasc daca sotul lor este un Grimaldi sau daca acesta ia numele si armele familiei Grimaldi. Fiul ei, Catalan, nu reuseste sa reziste acestei mame extrem de dure, poreclita si Agripina de Monaco, care isi va manifesta de asemenea ura si gelozia fata de fiica sa, Claudine. Aceasta din urma se va casatori cu varul ei, Lambert Grimaldi, care va rezista intrigantei vaduve negre, Pomelline.
Charlotte-Catherine, libertina care l-a sedus pe Ludovic al XIV-lea
Cateva generatii mai tarziu, o alta printesa va da savoare cronicilor. La 21 de ani, o femeie seducatoare, cu parul blond si ochii negri, cu gura voluptoasa si cu un spirit ascutit, a scris istoria la Monaco. Fiica a maresalului duce de Gramont, Charlotte-Catherine de Gramont a devenit logodnica tanarului Louis Grimaldi, nepotul printului Honoré al II-lea de Monaco, la randul sau fin al tanarului rege Ludovic al XIV-lea. Drama se naste odata cu pasiunea frumoasei mostenitoare pentru un cadet din Gascogne, viitorul duce de Lauzun, si marturisirea faptului ca nu isi iubeste sotul, pe atunci duce de Valentinois, pentru ca nu este la moda. Intrata in serviciul Henriettei de Anglia, ducesa de Valentinois straluceste la curtea regala a Frantei, unde isi castiga reputatia de femeie libertina. Se spune ca atunci cand sotul i-a cerut sa vina la Monaco, amantul (viitorul duce de Lauzun) a insotit-o, deghizat, in postalion.
Devenita printesa mostenitoare, Charlotte si-a facut pe deplin datoria, dotand palatul cu celebra scara care impodobeste curtea de onoare. Intoarcerea ei la curtea regala a Frantei va fi insa insotita de rumoare si de intrigi, devenind protectoare directa a cumnatei Regelui Soare care, se spune, si-a incercat norocul in seducerea printesei de Monaco. Evident, zvonul a starnit gelozia amantului dooamnei de Monaco, acesta din urma incuindu-l pe rege in cabinetul unde o astepta si silindu-l sa-i vorbeasca de dupa zidurile cabinetului. Doamna de Sévigné a supranumit-o pe Charlotte „Torentul”. La randul sau, Alexandre Dumas, a pus multe pe seama printesei de Monaco, transformand-o in eroina de roman in 1854. |
Printesa care a infruntat Revolutia franceza
Louise Félicité Victoire d’Aumont, ducesa de Mazarin, se casatoreste cu viitorul print Honoré al IV-lea, insa cuplul se separa in 1793 si tanara femeie va fi inchisa in inchisorile revolutionare, impreuna cu fiul sau, Florestan. Eliberata, ea va profita din plin de libertate, recasatorindu-se de alte patru ori, pana la moarte, in 1826. In schimb, cumnata sa, Françoise-Thérèse de Choiseul, dupa ce a emigrat un timp impreuna cu sotul sau Joseph Grimaldi, isi intalneste fiicele la Paris si apare in fata tribunalului revolutionar care o condamna la moarte prin ghilotinare, fiind executata cu o zi inainte de caderea lui Robespierre si dand dovada de un curaj demn de admiratie.
Printesa care a deschis portile turistilor la Monaco
Printul Florestan, care a fost mai intai solist de opera, a trebuit sa succeada fratelui sau mai mare, Honoré al V-lea, in lipsa unui alt mostenitor, in 1841. dupa ce luptase ca simplu soldat, el se casatoreste in 1816 cu Marie Caroline Gilbert de Lametz, o tanara ce provenea dintr-o familie burgheza extrem de bogata. Caroline isi va pune in slujba familiei regale toata priceperea economica si politica de care a dat dovada. Printesa isi va spune, de asemenea, cuvantul, in privinta problemei legate de suveranitatea monegasca ce trecea prin momente critice. De altfel, Caroline a fost cea care a condus din umbra, punandu-si in aplicare toate planurile. In timp ce fiul sau, Charles al III-lea domneste la Monaco, Caroline nu viseaza decat sa gaseasca banii necesari pentru a deschide un cazinou. Ea este practic cea care pune bazele unei noi prosperitati ce va trage turistii in locul care va deveni celebrul Monte-Carlo.
O printesa care a incurajat arta Fiul printului Charles al III-lea, Albert I, nu pare prea interesat de femei, desi se casatoreste de doua ori. Prima casatorie esuata este cu printesa Maria Victoria Douglas-Hamilton, urmata de un al doilea mariaj, cu nepoata poetului german Heinrich Heine, Alice Heine. Aceasta din urma este tanara vaduva a ducelui Richelieu. Figura emblematica a vietii pariziene, printesa Alice, o roscata seducatoare, ii va servi de model lui Marcel Proust pentru printesa sa de Louxembourg din romanul In cautarea timpului pierdut. Atragand la Monaco pe toti suveranii Europei, printesa Alice domneste peste o curte plina de spirite inalte si de muzicieni. Sub influenta sa, sala Garnier din Monte-Carlo devine un templu al operei. Absentele prelungite ale printului Albert I, cauzate de pasiunea sa pentru expeditiile maritime, aduc insa cuplul intr-un impas. |
Gurile rele spun ca printesa s-ar fi consolat in bratele compozitorului Isidore de Lara. Acest zvon a dat nastere unui joc de cuvinte („Ici dort De Lara” – „Aici doarme De Lara”) care a fost scrijelit pe un perete al Palatului si care l-a infuriat pe print atat de tare, incat in momentul in care De Lara a venit sa o felicite pe Alice dupa un spectacol de succes, Albert I si-a palmuit sotia in public. Divortul a surevenit dupa acest incident.
Printesa care a eclipsat galeria femeilor
de Monaco In timp ce printul construieste un stat modern, pe care il imbogateste cu institutii ce corespund cerintelor epocii, Grace se ocupa de imaginea tarii, initiind numeroase activitati cu caracter social, caritabil si umanitar. |
Grace este steaua a carei stralucire la Monaco se prelungeste chiar si dupa moartea sa tragica, din 14 septembrie 1982. Printelese Caroline si Stéphanie ii vor continua actiunile culturale, sociale si umanitare, in asteptarea venirii unei noi printese alaturi de printul Albert, urcat pe tron in 2005.
Cea mai noua printesa de
Monaco De altfel, pasiunea sa pentru sport se imbina deja cu activitatile sociale, Charlene indreptandu-si deja atentia spre copiii cu handicap, fiind deja ambasadoare a Jocurilor Olimpice pentru persoanele cu handicap. Nu exista indoieli in ceea ce priveste capacitatea viitoarei printese de a continua traditia femeilor celebre care au scris istoria la Monaco. |
Cine ii va urma? Este inca prematur sa se faca alte speculatii. Cert este ca oricare noua printesa de Monaco va avea de infruntat celebritatea coplesitoare a unor figuri impresionante figuri feminine care formeaza galeria femeilor de Monaco..
Forum recomandat
Zona Artelor: Carti, filme,
televiziune ... si alte genuri de
arta.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII