Înțelegerea ciclului menstrual: Cheia pentru o fertilitate optimă și o sarcină sănătoasă - 4 detalii care contează

Intelegerea ciclului menstrual - cheia pentru o fertiltiate optima si o sarcina sanatoasa - 4 detalii care conteaza

Înțelegerea ciclului menstrual: Cheia pentru o fertilitate optimă și o sarcină sănătoasă - 4 detalii care contează

Pentru a intelege ciclul menstrual normal este de ajutor impartirea lui in faze menstruale: faza foliculara, faza ovulatorie si faza luteala.

Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 zile, cu variante ale normalului cuprinse intre 21 - 45 zile.

Iata detaliile: Înțelegerea ciclului menstrual: Cheia pentru o fertilitate optimă și o sarcină sănătoasă - 4 detalii care contează

Înțelegerea ciclului menstrual: o cheie a fertilității

Pentru a înțelege ciclul menstrual normal, este utilă împărțirea lui în faze menstruale: faza foliculară, faza ovulatorie și faza luteală. Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile, cu variații ale normalului cuprinse între 21 și 45 de zile. Pe parcursul unui ciclu menstrual se produc modificări hormonale, modificări la nivel ovarian și la nivel uterin.

I. Faza foliculară

Faza foliculară presupune creșterea la nivelul ovarului a unui grup de foliculi. Procesul de dezvoltare se desfășoară sub acțiunea combinată a FSH (hormon foliculo-stimulant), LH (hormon luteinizant) și a hormonilor estrogeni. Acest proces are ca rezultat selectarea unui folicul dominant.

La nivel uterin, în această primă fază, se produce o proliferare a endometrului (mucoasa uterină) sub influența hormonilor estrogeni. Astfel, endometrul va crește de la 0,5 mm până la aproximativ 6-8 mm pe parcursul fazei proliferative, pregătind locul de implantare al blastocistului (embrionul de ziua 5).

II. Faza ovulatorie

Ovulația reprezintă maturarea și eliberarea ovocitului de către foliculul dominant sub acțiunea LH (hormon luteinizant), care atinge în această perioadă un vârf al intensității. Ovocitul va fi captat de trompa uterină.

Ad-Extra3:

III. Faza luteală

Foliculul dominant rupt (rămas în urma ovulației) va forma corpul galben, o importantă sursă de progesteron. Durata de viață a corpului galben este de 14 zile.

În absența implantării embrionului la nivel endometrial (deci a unei viitoare sarcini), corpul galben suferă un proces de degenerare și va forma corpul alb (apare pe suprafața ovarului ca o cicatrice, certificând prezența ovulației în ciclul respectiv).

Dacă embrionul se implantează, acesta va emite semnale care vor păstra corpul galben în viață, acesta fiind o sursă importantă de progesteron până la formarea placentei, contribuind la menținerea sarcinii.

La nivel uterin, endometrul va fi receptiv la acțiunea combinată a hormonilor estrogeni și a progesteronului, trecând în faza secretorie. Endometrul se îngroașă și va fi pregătit pentru implantare.

Fereastra de implantare

Există un interval determinat de timp în care este posibilă fixarea embrionului, numit fereastra de implantare.

În absența implantării embrionare și ca o consecință a degenerescenței corpului galben (deci a reducerii sintezei de progesteron), endometrul se va destabiliza și va duce la apariția menstruației, cu reluarea unui nou ciclu menstrual.

4 Informații cheie pentru o fertilitate optima

- Monitorizarea ciclului menstrual:

Înțelegerea propriului ciclu menstrual și monitorizarea acestuia poate ajuta la identificarea zilelor fertile, ceea ce este esențial pentru cuplurile care încearcă să conceapă.

- Simptomele ovulației:

Semnele ovulației includ modificarea mucusului cervical, creșterea temperaturii bazale și dureri ușoare abdominale. Aceste indicii pot fi utile pentru a determina momentul optim pentru concepție.

- Importanța stilului de viață:

Un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și gestionarea stresului, poate influența pozitiv regularitatea ciclului menstrual și fertilitatea.

- Consultul medical:

Dacă întâmpinați probleme legate de ciclu menstrual sau fertilitate, este important să consultați un medic specialist pentru a exclude eventualele probleme de sănătate și pentru a primi sfaturi adecvate.

Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoasa in viata noastra !

Despre ovulatie si momentul perfect de a concepe un copil. merita sa cititi si:

3 poziții sexuale IDEALE pentru conceperea unui copil

3 poziții sexuale IDEALE pentru conceperea unui copil

Cuplurile care încearcă să conceapă un copil primesc de obicei o mulțime de sfaturi de la cuplurile mai experimentate pentru a reuși. Iar sfaturile variază de la…

Ce șanse ai de a rămane insarcinată în următoarele luni? Acest CALCULATOR iți poate spune

Ce șanse ai de a rămane insarcinată în următoarele luni? Acest CALCULATOR iți poate spune

Dacă dorești să afli șansele tale de a rămâne însărcinată, avem o formulă de calcul.⇒ Această formulă combină informații…

CALCULATOR de OVULAȚIE: te ajută să afli zilele când poți rămane însărcinată

CALCULATOR de OVULAȚIE: te ajută să afli zilele când poți rămane însărcinată

Cu ajutorul acestui calculator de ovulație, poti calcula datele lunare când ai ovulație și poti sa iti maresti șansa de a rămâne însărcinată…

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

Infertilitatea de cuplu
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Despre infertilitate
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea secundara
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
Stresul si infertilitatea

Planificarea unui copil  

Cand este momentul de a deveni parinte
Alegerea sexului copilului:  noi abordari
Sunteti facuti unul pentru altul?
Cum sa aveti cel mai sanatos copil
Riscurile maternitatii dupa 35 de ani
Alegerea sexului copilului - mituri si legende....
Ovulatia si calculul ovulatiei
Din conceptia intarziata rezulta baieti
Si ceasul biologic al barbatilor ticaie
Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil
Ghid pentru cuplurile infertile
Azoospermia
Pregatiti-va pentru a deveni parinti (cu umor)
Mai multe despre venirea celuilalt pe lume  

Vrei sa devii mamica? Vino alaturi de noi

Forum si comunitate de suport pentru femeile care isi doresc sa devina mamici: Asteptand o minune in viata noastra - haideti alaturi de noi.

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ovulatie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. marina
    marinatrimis la 21/1/2020

    Buna ziua.Ma poate ajuta cineva cu interpretare? MARKERI ENDOCRINI ANALIZE REZULTATE INTERVAL BIOLOGIC DE REFERINTA / UM 2. Estradiol -Ser 64.87 pg/mL Barbati: 0 - 62 pg/mL Faza foliculara: 18 - 147 pg/mL varf preovulator: 93 - 575 pg/mL faza luteala: 43 - 214 pg/mL menopauza: <58 pg/mL 3. FSH -Ser 4.98 mUI/ml Barbati: 1.7 - 12 mUI/ml Femei: Varf ovulator: 6.3 - 24 mUI/ml Faza foliculara: prima jumatate: 3.9 - 12 mUI/ml a doua jumatate: 2.9 - 9 mUI/ml faza luteala: 1.5 - 7 mUI/ml menopauza: 17 - 95 mUI/ml 4. LH -Ser 5.90 Barbati: 1.1-7 mUI/ml Femei: varf ovulator : 9.6 - 80 mUI/ml faza foliculara: prima jumatate: 1.5 - 8 mUI/ml a doua jumatate : 2 - 8 mUI/ml faza luteala : 0.2 - 6.5 mUI/ml menopauza: 8 - 33 mUI/ml 5. Progesteron -Ser 0.58 Barbati: 0.25-0.56 ng/ml Femei: faza foliculara: < 0.25 - 0.54 ng/ml faza luteala: 1.5 - 20 ng/ml ovulatie: < 0.25 - 6.22 ng/ml menopauza: < 0.41 ng/ml

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII