Ce afecțiuni pot ascunde durerile în gât la copii?

Ce afectiuni pot ascunde durerile in gat la copii?

Ce afecțiuni pot ascunde durerile în gât la copii?

Pe scurt

  • Durerile de gât sunt frecvente la copii, iar majoritatea sunt cauzate de virusuri și nu necesită alt tratament decât unul ușor pentru amelioararea durerii.

     

    Însă, durerile în gât pot ascunde și alte afecțiuni sau boli, nu doar o simplă răceală. Citește articolul în continuare și află care ar putea fi acestea...

Cauzele durerii în gât la copii

Durerea în gât este frecventă la copii, dar cauza durerii nu este întotdeauna evidentă. În cele mai multe cazuri, este un simptom al unei infecții virale sau bacteriene. Cu toții trecem prin asta, mai ales copiii.

Cauze frecvente ale durerii în gât:

 răceli sau gripă - este posibil ca cel mic să aibă nasul congestionat, să tușească, să aibă o temperatură ridicată (febră), dureri de cap și dureri generale;
 laringită (inflamația corzilor vocale) - copilul poate avea o voce răgușită, tuse uscată și o nevoie constantă de a-și curăța gâtul;
 amigdalită (inflamația amigdalelor) - copilul poate avea amigdale roșii sau pete albe pe ele, disconfort la înghițire și febră;
 infecții cu bacterii streptococice din grupa A - o cauză mai puțin frecventă (o infecție bacteriană a gâtului), cu amigdale inflamate și disconfort la înghițire;
 febră glandulară - (virusul Epstein Barr, Boala Sărutului sau mononucleoza) poate provoca dureri în gât, mărirea glandelor la nivelul gâtului, febră și oboseală; în acest caz, copilul nu ar trebui să ia antibiotice, deoarece antibioticele nu acționează împotriva infecțiilor virale. De fapt, unele tipuri de antibiotice, în special amoxicilina, pot provoca erupții cutanate la copiii cu mononucleoză infecțioasă;
 oreionul, varicela și pojarul - au printre manifestări durerile de gât (uneori chiar intense);
 de asemenea, la cauze mai pot fi menționate infecții cu streptococ beta-hemolitic de grup A. – + mononucleoza infecțioasă (febra glandulară, sau boala sărutului) – determinată de virusul Epstein-Barr, poate provoca dureri în gât, mărirea ganglionilor de la nivelul gâtului, febră și oboseală, abcesele dentare majore, scarlatina, tetanosul, boli ale glandelor salivare, poliomielita, fibroza chistică, candida, crupul laringian, vorbitul în exces sau ingerarea accidentală a unor substanțe iritante, factori iritanți, cum ar fi fumul, boala de reflux gastro-esofagian (când conținutul gastric, care este acid, revine în esofag și chiar în cavitatea bucală), tusea iritativă din cauze pulmonare și chiar alergiile.

Cauze mai puțin frecvente ale durerii în gât

Mai rar, o durere în gât poate fi un semn al:

 abcesului parafaringian - un abces profund, o colecție dureroasă de puroi în partea din spate a gâtului; durerea poate fi severă și apar dificultăți la deschiderea gurii sau la înghițire.
 epiglotitei (inflamația și umflarea epiglotei - o clapă de țesut care se află sub limbă, în partea din spate a gâtului) - durerea poate fi severă și este posibil să apară dificultăți de respirație și la înghițire;
 herpanginei (herpangina este determinată în cele mai multe cazuri de virusul Coxsackie tip A din familia enterovirusurilor, dar poate fi provocată și de virusul Coxsackie tip B sau ecovirusuri) - se manifestă cu febă mare, dureri intense în gât, ulcerații / vezicule în partea din spate a gâtului și a cerului gurii;

Aceste afecțiuni sunt mai grave și ar trebui să fie raportate imediat unui medic.

COVID-19 poate provoca și dureri în gât?

Da. Dacă copilul are dureri în gât, adresează-te medicului pediatru. Acesta te va îndruma și îți va oferi sfaturi despre ce să faci mai departe.

Când să cauți ajutor de urgență

Foarte rar, o durere în gât poate fi un semn al unei probleme grave.

Mergi la urgențe sau sună imediat la 112 dacă:

 simptomele copilului sunt severe sau se agravează rapid;
 copilul are dificultăți de respirație;
 copilul scoate un sunet puternic în timp ce respiră (numit stridor);
 copilul are dificultăți la înghițire;
 copilul începe să saliveze.

Care este tratamentul durerii în gât?

Infecțiile cauzate de virusuri nu pot fi tratate cu antibiotice. Corpul va elimina singur virusul fără tratament.

Dacă copilul are nevoie să ia antibiotice pentru un streptococ, de exemplu, asigură-te că ia toate dozele la recomandarea medicului, chiar dacă simptomele s-au îmbunătățit sau au trecut. Copilul se poate întoarce la școală sau la grădiniță la 24 de ore după începerea administrării antibioticelor.

Ameliorarea durerii în gât îl va ajuta pe copil să mănânce și să bea. Iată cum îl poți ajuta:

 paracetamol oferit doar la recomandarea medicului; este periculos să administrezi copilului mai mult decât doza recomandată.
 

Prevenția și tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian

Durerile în gât însoțesc de cele mai multe ori infecțiile virale, fiind un simptom al unor afecțiuni ale amigdalelor, faringelui și laringelui.

În sezonul rece, când numărul răcelilor crește, dar și în cel cald, când există riscul de infecții virale contagioase, zona gurii și a nasului reprezintă principala poartă de intrare a virusurilor. De aceea, este important să protejăm mucoasa orofaringiană susținând, astfel, apărarea naturală a organismului.

Laridep® este soluția Dr. Phyto eficientă în prevenția și tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian, acum și în varianta pentru adulți - Laridep® comprimate de supt!

Spray-ul oral LARIDEP®conține o combinație de extracte standardizate din plante pentru un efect antiinflamator, antiviral și antiseptic asupra tractului orofaringian. Este eficient în calmarea durerii și a senzației de uscăciune provocate de inflamație.

În plus, este ușor de administrat și are un gust excelent, îndrăgit de copii.

LARIDEP® SPRAY ORAL: Citeste prospectul | Cumpara online

Iată ce beneficii îți oferă Laridep® spray oral:

LARIDEP® spray oral nu conține alcool, alergeni și gaz propulsor.

BENEFICII:

Reduce inflamația mucoasei orofaringiene;
Inhibă multiplicarea virusurilor prin formarea unui film protector la nivelul mucoasei;
Calmează durerea și senzația de uscăciune cauzate de inflamație;
Regenerează mucoasa orofaringiană.

Prevenția și tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian: faringite și laringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite

Cumpara LARIDEP SPRAY ORAL SOLUȚIE 30 ML | 38.30 lei

Copii 3 luni-3 ani: 1 pulverizare de 3 ori pe zi, la o oră distanță de mese

Copii peste 3 ani: 2 pulverizări de 3 ori pe zi, la o oră distanță de mese

Adulți: 4 pulverizări de 3 ori pe zi, la o oră distanță de mese

În faza acută, în primele două zile, se recomandă administrarea produsului din oră în oră.

echinacea (Echinacea angustifolia)/(8-10/1); cimbru de cultură (Thymus vulgaris)/(4:1); propolis; acerola (Malpighia punicifolia)/(2-3:1); lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), hialuronat de sodiu.

 

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII