Cum să creezi oportunități de dezvoltare prin joacă pentru îmbunătățirea abilităților motrice

Cum sa creezi oportunitati de dezvoltare prin joaca pentru imbunatatirea abilitatilor motrice

Te trezești și te dai jos din pat, te speli pe dinți, pregătești micul dejun obișnuit pentru familia ta, îți pui o cană de cafea, verifici e-mailul, îți legi șireturile, închizi ușa cu cheia. Toate acestea sunt obiceiuri care necesită abilități motrice fine, dar care ne sunt atât de întipărite în comportament, încât de multe ori uităm cât sunt de vitale.

Dezvoltarea abilităților motrice fine

Abilitățile motrice fine încep să se dezvolte atunci când un copil își folosește mușchii mai mici din mâini și încheieturi. Dezvoltarea corectă a acestor mușchi este vitală deoarece asigură acțiuni complexe, complicate și de multe ori de mare finețe. Pentru copiii de vârstă mică, progresul acestora este extrem de important. Dacă un copil nu este capabil să îndeplinească aceste obiective zilnice, eșecul îi poate afecta încrederea în sine.

Unele dintre cele mai utile jucării pentru dezvoltarea abilităților motrice ale copiilor sunt seturile formate din piese de construit. Acestea îl stimulează să gândească alăturarea pieselor, formelor și culorilor pentru finalizarea proiectului. Datorită faptului că sunt adesea însoțite de imagini explicative, gândirea și coordonarea mână-ochi îi va fi foarte mult încurajată. Și ce alte seturi de construcție mai potrivite pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău decât bine-cunoscutele piese LEGO®?

Cum dezvoltă LEGO activitățile motrice?

Începând cu vârsta de un an, copilul va trece printr-o explozie, în adevăratul sens al cuvântului, din punct de vedere motric. Nu va avea nevoie de foarte multe încurajări pentru a-și îmbunătăți mișcările, ci doar de un mediu sigur și stabil pentru a face asta. Cea mai arzătoare dorință pe care o au cei mici, în jurul acestei vârste, este de a explora nemărginitele posibilități ale lumii ce îi înconjoară.

Cărămizile LEGO® DUPLO® sunt foarte potrivite pentru copil în această perioadă, deoarece cu ajutorul lor va învăța să recunoască formele și să își dezvolte coordonarea mână-ochi. Odată cu înaintarea în vârstă, va prinde mai multă încredere în el și va începe să construiască adevărate opere de artă cu aceste cuburi. Acum, după trecerea timpului, va fi mai mult decât capabil să își miște degețelele cu agilitate mai bună.

Joaca fizică este strâns legată de progresul academic, de autoreglarea corpului și de competențele sociale. Construind, adăugând roți și diverse accesorii, împrăștiind cărămizile peste tot, joaca cu cărămizile LEGO® DUPLO® ajută copiii să se antreneze pentru viitoarele activități fizice care le vor fi atât de necesare în viață. Indiferent că este vorba de a potrivi două cărămizi una lângă cealaltă, de a sta pe vârfuri pentru a pune ultima piesă în vârful unui turn sau de a goni prin casă cu o mașină de poliție, aceste seturi vor ajuta copiii să își dezvolte abilitățile fizice în cel mai distractiv mod posibil. (i)

Cărămizile colorate oferă un început mare pentru mâinile mici ale copiilor, și creează o lume a posibilităților nemărginite, unde nu există corect sau greșit, doar promovarea imaginației. Posibilitățile de joacă și dezvoltare sunt infinite.

Joaca în epoca digitală

Pentru că trăim în epoca digitală, și ecranele ne înconjoară la fiecare pas, este clar că micuții noștri vor fi adulții unei lumi plină de inovație, pe care noi abia ne-o putem imagina. Dar, din păcate, timpul petrecut în fața ecranelor este din ce în ce mai lung. Acest lucru aduce după sine, multe posibile probleme în dezvoltarea copilului, deoarece va fi susceptibil unei dezvoltări fizice și psihice întârziate. Datorită activităților fizice insuficiente pot apărea probleme în dezvoltarea și coordonarea corectă a musculaturii, capacitate redusă de concentrare și un risc mai mare de apariție a obezității, datorită adoptării unei diete nesănătoase. (ii)

Copiii care își petrec prea mult timp în fața ecranelor nu vor avea șansa la o viață sănătoasă și de a cunoaște bucuriile oferite de lucrurile mărunte din jurul lor. Tocmai de aceea, timpul petrecut în fața unor dispozitive tehnologice trebuie limitat  de către un adult, în funcție de vârsta celui mic.

Timp de calitate în fața ecranelor

Cu toate acestea, joaca digitală poate ajuta copilul să își dezvolte noi abilități și să descopere o lume pe care, poate, nici nu și-a imaginat-o până atunci. Timpul petrecut în fața dispozitivelor poate să fie favorabil, cu o simplă condiție, ca noi adulții să îl folosim într-un mod corect. Îi putem ajuta prin accesarea unor informații legate de anumite plăceri ale celui mic, pentru a-l ajuta să cunoască mai bine subiectul. Dacă noile tehnologii sunt folosite, nu doar pentru distracție, nivelul de cunoștințe aduse, pentru dezvoltare, poate fi crescut semnificativ.

Iată câteva idei pentru a te asigura că cel mic petrece timp de calitate în fața ecranelor: (iii)

Alegeți experiențe în fața ecranelor, de înaltă calitate, din surse de încredere, cum ar fi accesul la cărți online sau filmulețe educative.
Căutați aplicații și jocuri captivante, pentru ca această experiență să aibă scopul de a concentra atenția copilului înspre o activitate de învățare. Evitați jocurile cu multe sunete pentru a nu-l îndepărta pe cel mic de scopul educațional al întregii activități.
Alegeți experiențe media care solicită participarea activă a copilului, cu un conținut potrivit, nici prea familiar (poate cauza plictiseală), nici prea interactiv ( poate cauza frustrare).
Participă împreună cu cel mic la întreaga experiență în fața ecranului, deoarece poți spori semnificativ potențialul acestuia de învățare, și de asemenea să faci din acest moment unul personal.



Alegerea unor practici de calitate în momentele folosirii dispozitivelor media îți vor ajuta copilul să facă legături valoroase cu lumea reală, să își îmbunătățească limbajul prin discutarea despre tot ceea ce vede, și să își dezvolte creativitatea. (iv)

 

Idei de joacă combinată pentru o dezvoltare armonioasă

Bineînțeles că există multe momente în care te folosești de tehnologie în viața de zi cu zi, iar copiii cu un simț al observației atât de bine dezvoltat, vor fi foarte atenți la tot ceea ce faci. Răspunzi la telefon de câteva ori pe zi, poate îți mai verifici câte un e-mail din când în când, trebuie să ajungeți într-un loc nou și folosești o aplicație cu GPS sau vrei să asculți o melodie nouă, online, pe care ți-a recomandat-o prietena ta.

Poți face din toate aceste momente, metode foarte bune pentru ca cel mic să își dezvolte abilitățile de motricitate. Trebuie doar să ai puțină imaginație și să te gândești care este cea mai bună metodă prin care poți îmbina prezența tehnologiilor din viața noastră cu metodele potrivite de dezvoltare pentru cel mic.

Spre exemplu, tocmai v-ați hotărât să mergeți în excursie într-un oraș nou. Cu siguranță veți avea nevoie de o aplicație care să funcționeze în mașină și să vă îndrume pe toate străzile care vă sunt necunoscute. Poți profita de acele momente. Arată-i copilului tău cum arată orașul pe aplicația respectivă, indică-i clădirile și toate punctele de interes în realitate. Apoi, într-unul din momentele de joacă stabilite în programul vostru, scoateți cărămizile LEGO® DUPLO® din bagaj și reconstituiți tot ce ați văzut. O clădire verde cu acoperiș roșu, o alee pietonală cu mulți oameni, o doamnă ce își plimbă cățelul și așa mai departe. Este o idee excelentă de a pune în practică un exercițiu bun pentru dezvoltarea motricității celui mic.

De asemenea, după cele câteva minute pe care le are la dispoziție să urmărească anumite videoclipuri pe internet, sub stricta ta supraveghere, propune-i să construiți și voi animăluțele care s-au plimbat atât de minunat pe ecranul televizorului. Doar puțină răbdare, și cărămizile LEGO® DUPLO® vă vor ajuta să vă puneți imaginația pe covorul din cameră, formând cai, lei, girafe, rățuște, poate chiar și o căsuță pentru fiecare.

Dansați, jucați-vă, iubiți-vă și nu uitați că din joacă și cunoaștere s-au născut cei mai mari oameni care au trăit de-a lungul timpului. Oferă-i copilului tău tot ce ai mai bun, și poate odată cu el, vei putea să îți retrăiești puțin din copilărie, construind împreună cu LEGO® DUPLO®.

Referințe:

(i) LEGO. Iul 14, 2021.
(ii) Desprecopii. Iul 14, 2021.
(iii) LEGO Foundation. Iul 14, 2021.
(iv) LEGO Foundation. Iul 14, 2021. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Jucarii

Învățare prin joacă

Jocul părinte-copil înseamnă la urma urmei distracție. Dar este de asemenea extrem de benefic pentru dezvoltarea și învățarea copiilor. Copiii de până la 16 luni pot deduce informații esențiale despre o jucărie, doar observând adulții care se joacă mai întâi cu ea.

Ajută-l să se joace! Tu (chiar așa, tu!) ai șansa de a le înlesni joaca, ajutându-i să consolideze ceea ce știu deja și învățându-i lecții noi.

LEGO® DUPLO® înseamnă a oferi copilului tău oportunitatea să construiască, să creeze şi să se dezvolte, descoperind în acelaşi timp... ATÂT DE MULTE FELURI DE A SE JUCA! Află mai multe accesand Site-ul LEGO® DUPLO®!

Cumpără LEGO DUPLO online aici

Emag
Noriel