Copiii și genetica: Cât de mult influențează tatăl trăsăturile fizice ale copilului?
Va semana bebe cu tati? Ce trasaturi fizice va lua de la el? Nu există un răspuns simplu la această întrebare, deoarece procesul de moștenire genetică este unul complex și implică o serie de factori care pot afecta expresia genelor.
Poate că soacra ta este convinsă că fiica ta va avea nasul familiei. Între timp, cei mai buni prieteni îți spun în continuare că fetița ta va moșteni zâmbetul tău fermecător. Poate că tatăl tău este convins că toți viitorii copii îi vor moșteni dragostea pentru sport...
Deci, care este adevărul și care sunt miturile când vine vorba de trăsături moștenite de la tați?
vei citi:
Genetica moștenirii
Gene legate de sex
Ce moștenești de la tatăl tău?
Genetica moștenirii
Ce trăsături fizice va moșteni bebe de la tati?
Majoritatea trăsăturilor genetice rezultă dintr-o combinație a codurilor genetice ale ambilor părinți. O picătură de mamă, un strop de tată, se amestecă totul, se pune la copt timp de nouă luni și voila: ai un mic ghemotoc, un mini-voi. S-ar putea să te întrebi „de unde vine gena părului” sau „ce culoare a ochilor va avea bebelușul meu?”, dar când vine vorba de anumite trăsături de la anumiți părinți, oamenii de știință au identificat un anumit tip de genă responsabilă:
Gene legate de sexul viitorului sau copil
În timp ce mamele transmit copiilor lor un cromozom X - de vreme ce femeile au doi cromozomi x - tăticii transmit fie un cromozom X, fie Y. Prezența unui cromozom Y determină dacă bebelușul tău va fi băiat sau fată. În plus, anumite trăsături genetice se găsesc exclusiv pe cromozomii X sau Y. Și întrucât tații sunt singurii care pot contribui cu un cromozom Y, trăsăturile legate de Y sunt toate datorate tatălui.
Deci, care sunt trăsăturile fizice moștenite de la tați?
Ad-Extra3:
Sexul bebelușului
Tăticii sunt responsabili pentru sexul copiilor și este una dintre trăsăturile fizice pe care tatăl le oferă 100%.
Dovezi de susținere: În timp ce mamele vor transmite întotdeauna cromozomul X (având în vedere că este singurul tip pe care îl au), tații vor transmite la întâmplare fie un cromozom X, fie Y. Diferența de sex depinde în totalitate de această distincție genetică minusculă:
Cromozomul Y conține gena SRY (masculină-determinantă), care dă startul procesului de „virilizare” (masculinizare), inclusiv dezvoltarea fetală a testiculelor - asta înseamnă că ai un băiețel!
Cromozomul X nu conține această genă masculină. Ceea ce înseamnă... că ai o fetiță!
Toate diferențele fizice dintre băieți și fete se datorează acestei mici diferențe cromozomiale. Contribuția tatălui are un impact mare și poate afecta semnificativ diferitele trăsături pe care le va avea copilul!
Detalii despre: Cum se transmit genele de la parinti
Trăsături legate de cromozomul Y (pentru băieți)
Băieții pot moșteni un cromozom Y de la tată, ceea ce înseamnă că toate trăsăturile care se regăsesc doar pe cromozomul Y provin de la tată, nu de la mamă.
Context: Toți bărbații moștenesc un cromozom Y de la tatăl lor și toți tații transmit un cromozom Y fiilor lor. Din această cauză, trăsăturile legate de Y urmează o linie clară paternă. O mutație pe cromozomul Y poate fi transmisă numai de la tată la fiu și toate mutațiile sunt considerate „dominante” prin faptul că nu există al doilea cromozom Y de la mamă care să modifice sau să atenueze efectele.
În plus față de trăsăturile masculine ale dezvoltării spermei, nivelurile hormonale și alte caracteristici fizice distincte masculine, există și alte trăsături legate de Y fără gen:
Hipertricoza - Creșterea excesivă a părului pe urechea externă.
Sindactilia - fuziunea degetelor de la picioare sau maini.
Infertilitatea cromozomială - Poate afecta producția de spermă.
Imaginea de ansamblu: rudele și prietenii i-ar putea spune fiului tău că arată identic cu tatăl său. În cea mai mare parte, nu există nicio indicație reală că băieții seamănă cu tatăl lor mai mult decât cu mama - dar trăsăturile legate de Y sunt excepția de la această regulă.
Înălțimea
Cel puțin 700 de variații genetice sunt responsabile pentru determinarea înălțimii, provenind atât din genele mamei, cât și din cele ale tatălui. Dar există dovezi care sugerează că „gena înălțimii” fiecărui părinte funcționează puțin diferit. Genele tatălui joacă un rol semnificativ în promovarea creșterii.
Dovezi care susțin: Factorul de creștere asemănător insulinei (proteina IGF) este puternic exprimat de genele paterne. Această trăsătură genetică este, de asemenea, responsabilă pentru promovarea creșterii. Cu toate acestea, genele mamei exprimă un receptor oarecum contradictoriu numit IGF2R, care în esență face contrariul prin reprimarea activă a genelor induse de înălțime ale tatălui.
Acestea sunt ambele exemple de gene imprimate genomic. Gena imprimată este ștampilată de părintele de origine de la început, marcând în mod distinct copia mamei și copia alelei tatălui. Gena ștampilată și trăsătura moștenită sunt exprimate diferit în funcție de la ce părinte au provenit sau sunt exprimate numai atunci când sunt moștenite de la un părinte, nu de la celălalt.
Nu contează dacă mama este o amazoană când vine vorba de înălțime sau dacă înălțimea tatălui este mai potrivită pentru fotbal decât pentru baschet - genele IGF ale tatălui încurajează copilul să crească, în timp ce genele IGF2R ale mamei spun "încetinește prietene".
Într-un anumit sens, se anulează reciproc, dar ambele gene joacă un rol vital în creșterea descendenților. Studiile efectuate pe șoareci ilustrează acest delicat echilibru între genele fiecărui părinte. Fără a exprima IGF2R care suprimă creșterea mamei, șoarecii au suferit o creștere excesivă severă. Fără proteina IGF care promovează creșterea tatălui, șoarecii au experimentat oprirea creștererii și au fost mai mici decât media.
Teoriile din spatele acestui motiv sunt fascinante din punct de vedere evolutiv. Aceste diferențe genetice dintre mamă și tată sunt numite „efectele părintelui de origine” și au un impact asupra creșterii și nutriției:
Influența paternă - Tata (mai exact, adaptarea evolutivă a tatălui) dorește ca fiul său să crească mare și puternic din pântece. Genele sale folosesc amprentarea pentru a emite semnale în timpul dezvoltării fetale: „ia nutrienți de la mamă, astfel încât să poți fi suficient de puternic pentru a supraviețui vieții în afara uterului”. Consumul de mai mulți nutrienți duce la creștere.
Influența maternă - A avea un copil poate fi cu siguranță o cerere nutrițională excesivă pentru mamă. Pentru a contracara această relație oarecum parazitară, genele mamei folosesc amprentarea pentru a evita fătul să aibă nevoie de atât de multă hrană, care, la rându-i, poate suprima creșterea.
Imaginea de ansamblu: Există o mulțime de variante care afectează înălțimea atât de la mamă, cât și de la tată. Genele tatălui influențează puternic dimensiunea copilului într-un anumit sens, dar dacă copiii tăi cresc până la 1.90 de exemplu, depinde clar de anumite condiții genetice ale ambilor părinți.
Culoarea ochilor:
Culoarea ochilor este determinată de mai mulți factori genetici, iar unii dintre aceștia sunt moșteniți de la tatăl. Deși este posibil ca o mamă să transmită gene pentru culoarea ochilor, culoarea ochilor tatălui poate avea o influență mai mare asupra culorii ochilor copilului.
4 Trăsături legate cromozomul X (pentru fete)
După cum am aflat, tăticii contribuie cu un cromozom Y sau X. Fetele primesc doi cromozomi X, unul de la mamă și unul de la tată. Asta înseamnă că fiica ta va moșteni gene legate de X de la tatăl ei, precum și de la mama ei.
Când fiica ta ajunge în mod inevitabil la cromozomul X, înseamnă că va moșteni toate genele și trăsăturile legate de X? Gene, da. Trăsături, nu neapărat.
Dovezi de susținere: Când vine vorba de o trăsătură transmisă de la tată la fiică, tatăl are 100% șanse să transmită orice mutație sau variație a cromozomului X. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă automat că toate aceste mutații se vor prezenta fizic.
Nu uita că fetele moștenesc doi cromozomi X - unul de la mamă, unul de la tată. Așa că, în timp ce tata transmite totul de pe cromozomul lui X, mama îi dă fiicei sale un al doilea exemplar. Iată unde intră în joc gena dominantă și recesivă:
Gena dominantă legată de X - Cu o trăsătură dominantă, este necesară doar o copie a alelei (variație sau mutație într-o genă specifică) pentru ca fiica ta să dezvolte o caracteristică. Dacă tatăl are gena dominantă X, fiica sa va prezenta fără îndoială trăsătura deoarece moștenește cromozomul X (unde există gena responsabilă de trăsătură).
Câteva exemple includ:
Sindromul X fragil - cea mai frecventă cauză de retard mental moștenit; reprezintă 30% din retardul mental legat de X.
Sindromul oro-facio-digital tip I (OFD) - sindromul Papillon-Leange-Psaume - sindroame genetice ereditare caracterizate prin anomalii multiple: orale (limbă, dinţi, maxilare), faciale (oasele feţii, ochi, nas) şi la nivelul degetelor (mână şi picior).
Incontinentia pigmenti tip 1 - sau boala Bloch-Sulzberger, o afecţiune genetică rară în lume, apare prin inactivarea unei gene dominante X-linkate, IKBKG (NEMO), responsabilă de reglarea factorului nuclear Kappa B. Ţesuturile afectate sunt cele cu origine ectodermală: dinţi, păr, ochi, sistem nervos central. Copiii de sex feminin sunt purtătorii acestei inactivări ale genei IKBKG/NEMO şi prezintă afectare multiorganică mai mare sau mai mică, în funcţie de severitatea afectării genice.
Gena recesivă legată de X - Aceste trăsături depind de genele cromozomiale ale ambilor părinți, deoarece o trăsătură recesivă va necesita două copii pentru a fi prezentate fizic. Genele tatălui sunt doar jumătate din ecuație în acest caz.
Imaginea de ansamblu: În timp ce trăsăturile recesive legate de X reprezintă un amestec între ADN-ul mamei și tatălui, trăsăturile dominante legate de X (atunci când mutația este prezentă în tată) vor face parte din viața fetelor.
În timp ce amândoi s-ar putea să ajungeți la câteva presupuneri norocoase, singura modalitate reală de a determina modul în care va arăta copilul este cu un test ADN.
SneakPeek Traits este un test ADN rapid, ușor de utilizat, care te ajută să primești răspunsuri la întrebări precum „Va avea copilul meu pistrui?”, „Cum va arăta bebelușul meu?” sau poți chiar să verifici nutriția copilului folosind un test nutrițional ADN. Poți colecta proba din confortul propriei case și, după ce ai trimis-o la SneakPeek Labs în plicul preplătit inclus, vei primi o mulțime de informații interesante despre trăsăturile bebelușului, inclusiv: înălțimea la vârsta adultă, culoarea și textura părului, culoarea ochilor, modele de somn, profil nutrițional.
S-ar putea să afli chiar dacă va deveni căpitanul echipei de baschet! Oh, așteaptă ... la asta mai ai de așteptat și de văzut...
Unele lucruri despre viitorul copilului tău sunt menite să rămână un mister :)
Despre genele bebelusului mai cititi:
Cum influenteaza genele mamei sanatatea copilului
Copilul seamana mai mult cu tati sau cu mami? Teorii si conspiratii evolutioniste
De ce ne asemanam mai mult cu tatii decat cu mamele?
Intelegand genetica: Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui?
Tatii pot transmite copiilor mai mult decat gene
Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui
Descarca aplicatia totul despre Sarcina: Odiseea Sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)
❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitate Desprecopii ❤️
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte stiintifice
Pilia G, et al. Heritability of cardiovascular and personality traits in 6,148 Sardinians. PLoS Genet. 2006 Sep;2(9):e132.
Yang J, et al. Common SNPs explain a large proportion of the heritability for human height. Nat Genet. 2010 Jul;42(7):565-9.
Liu F, et al. Genetics of skin color variation in Europeans: genome-wide association studies with functional follow-up. Hum Genet. 2015 Jan;134(1):39-50.
Zhang X, et al. Parent-of-origin-specific allelic associations among 106 genomic loci for age at menarche. Nature. 2014 Oct 2;514(7520):92-7.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII