Drepturile femeilor care alăptează: alaptez, lucrez și am drepturi - sfatul avocatului
Susținem alăptarea bebelusilor insă cum anume concret? Care sunt drepturile mămicilor care alăptează? O temă extrem de importantă pentru mamele din Romania este "Alăptez, lucrez și am drepturi."
Dar care sunt drepturile femeii care alăptează? Am pregatit un material extrem de informativ cu Dr. Roxana Hristianovici si Avocat Av. Miruna Dumitru realizat cu ocazia Saptamanii Alaptarii 2021 care ne va lamuri. Iată deci, care sunt drepturile mamelor care alăpteaza dar și lucrează in același timp...
Ce drepturi au mamele? Există o legislație care reglementează drepturile mamei care alăptează atunci când se intoarce la muncă?
Cu siguranță există legislație în acest sens, iar în primul rând dorim să prezentăm cadrul normativ care stabilește drepturile mamei care alăptează. Astfel, în cazul în care este salariată și se confruntă cu o problemă, ea să știe unde să își caute drepturile și la ce mecanisme juridice să apeleze în situația în care acestea sunt încălcate. În Codul Muncii regăsim drepturi ale salariatelor gravide, ale femeilor care alăptează, iar în Ordonanța 96/2003, și mai recent în Legea 182/2021 privind alăptarea în spațiile publice, care aduce un plus și o clarificare în ceea ce privește dreptul mamelor de a alăpta în public și dreptul copiilor la hrană.
Teoretic, alaptarea in public nu a fost niciodata interzisa. Dar, ce ni se pare foarte important acum, e ca si in spatiile unde exista o zona dedicata alaptarii, mama nu este obligata sa o foloseasca, corect?
Mamele pot alapta in spatiile publice, iar operatorii economici si persoanele fizice au obligatia de a respecta acest drept. Legiuitorul a stabilit o serie de sanctiuni pecuniare pentru persoanele care interzic sau restrang dreptul mamelor de a alapta in spatiile publice. Au stabilit si competenta de a aplica aceste amenzi si pentru operatorii economici in sarcina ANPC.
Spre exemplu, daca te afli intr-o cafenea si in momentul acela trebuie sa alaptezi copilul, iar operatorul iti restrange acest drept, te poti adresa ANPC si va fi sanctionat in consecinta, si Politiei locale, deoarece si aceasta are competenta de a aplica sanctiuni in cazul in cate acest drept al mamelor este restrans. In cazul in care esti evacuata dintr-un spatiu public pe motiv ca alaptezi sau in cazul in care iti este refuzata prestarea unui serviciu pe motiv ca alaptezi - de exemplu te urci intr-un taxi si pe motiv ca alaptezi refuza sa presteze serviciul de transport - se poate depune o plangere si exista organe competente care vor sanctiona in consecinta persoanele care incalca aceste drepturi ale mamelor.
Revenind la mama care se intoarce la munca dupa concediul de crestere al copilului: este adevarat ca mamele pot beneficia de un program redus la locul de munca sau ca pot refuza sa faca ture de noapte?
Intr-adevar, legislatia prevede masuri de protectie ale mamelor care alapteaza si care vor sa se intoarca la serviciu inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, prevad obligatii in sarcina angajatorilor si o serie de drepturi pe care le vom prezenta in discutia de astazi.
Mamele nu pot fi obligate de catre angajator sa presteze munca de noapte. La cererea scrisa a salariatei, angajatorul este obligat sa respecte dreptul acesteia, respectiv de a nu presta munca noaptea. Totodata o sa insist asupra acestei forme scrise a cererilor / solicitarilor catre angajator in ipoteza in care se ajunge la un ligitiu, sau in ipoteza in care angajatorul refuza sa respecte drepturile mamei, este foarte bine sa existe un document scris prin care drepturile au fost solicitate. De obicei, din pacate angajatorii nu pun pe tapet drepturile mamei, desi una dintre obligatiile acestora este de a aduce la cunostinta mamelor salariate, gravidelor, femeilor care alapteaza sau lauzelor, drepturile pe care le au. De multe ori, in practica nu se intampla lucrul acesta, de asta insist asupra formei scrise a oricarei solicitari.
Mama care inainte de a intra in concediu sau inainte de a fi insarcinata presta de obicei munca de noapte, trebuie sa vina cu un document in plus fata de cererea de scrisa, un document de la medicul de familie in care sa fie specificat ca aceasta munca de noapte le afecteaza sanatatea.
Urmareste si tu emisiunea in format complet <<aici>>
Ad-Extra3:
Pana la ce varsta a copilului se poate face lucrul acesta?
Pana la varsta de 1 an. Legiuitorul prevede in mod expres aceasta varsta. dar vorbim strict despre salariatele care alapteaza si vom vedea in cele ce urmeaza ca acestea au dreptul la doua pauze de cate o ora in cadrul programului normal de lucru sau reducerea programului normal de lucru cu o perioada de 2 ore. In cadrul acestor 2 ore este inclus si drumul dus-intors spre locul unde se afla copilul ce trebuie alaptat. Si aici se poate acorda doar pana la implinirea varstei de 1 an a copilului.
Este, de asemenea, important de mentionat ca angajatorul trebuie sa pastreze acelasi nivel salarial brut pe care il are angajata, chiar daca se reduce programul de lucru cu 2 ore sau chiar daca aceasta are 2 pauze. Salariul trebuie sa ramana acelasi.
In privinta turelor de noapte, legiuitorul nu este foarte clar, daca la munca de noapte se aplica limitarea varstei pana la 1 an sau exclusiv in cazul pauzelor pe care angajatorul este obligat sa le acorde mamelor care alapteaza. De aceea, discutia este putin incerta iar legislatia nu ne ajuta sa transam clar acest subiect.
Dar, in momentul in care o salariata gravida constata ca munca de noapte ii afecteaza sanatatea, poate solicita in scris modificarea programului si angajatorul este obligat sa respecte acest drept. In codul muncii este scris in mod expres ca este interzisa prestarea muncii de noapte de catre salariatele gravide, de cele care alapteaza sau lauze.
Angajatorii stiu de aceste drepturi?
Teoretic si practic nimeni nu poate invoca necunoasterea legii. Cu atat mai mult, angajatorii au obligatia de a cunoaste prevederile legale si implicit de a le respecta fata de salariatii acestora. Ca stiu sau nu stiu de ele, salariatele au drepturile si pot beneficia de ele indiferent daca angajatorul va invoca necunoasterea acestora.
Am uitat totusi sa subliniem un alt drept foarte important pe care il au slariatele: de a nu lucra in conditii de munca insalubre sau greu de suportat. Legiuitorul prevede in mod expres ca pot refuza si ca nu sunt obligate in acest sens, dar mai subliniaza si care sunt aceste conditii de munca insalubre sau greu de suportat, de exemplu igienizarea spatiilor sanitare, munca care implica ridicarea unor greutati mai mari de 10 kg (implicit pentru femeia gravida, care alapteaza sau lauze). Normele metodologice la Ordonanta 96/2003 prevad in mod expres care sunt activitatile care ar avea un astfel de potential.
Ce facem cand constatam ca ne aflam intr-una dintre situatii si angajatorul nu ia masurile necesare. Ce cai legale are mama pentru a se apara?
Salariatele pot depune plangere la inspectoratele teritoriale de protectie a muncii, la ITM si se pot adresa totodata si instantelor judecatoresti. Spre exemplu, daca Codul Muncii ofera o protectie salariatelor in cazul in care acestea sunt concediate pe motiv de graviditate sau ca alpateaza, si trimit o decizie de concediere, aceasta poate fi contestata in fata instantei judecatoresti si acolo slariatele sa aiba castig de cauza.
Sau se poate face o plangere la ITM, se poate formula plangere impotriva angajatorului pentru nerespectarea drepturilor.
Mamele care alăptează nu mai pot fi discriminate: cunoaște-ți drepturile prevăzute de LEGEA ALĂPTĂRII
Pentru toate mamicile care isi alapteaza pruncii, aceasta lege - recent adoptata, este o veste buna.
Camera Deputaților, for decizional, a adoptat legea pivind alăptatul în public care stabilește sancționarea persoanelor fizice și juridice care interzic sau împiedică alăptarea în public. Amenzile, care vor fi date de Ministerul Afacerilor Interne sau de Protecția Consumatorului, sunt cuprinse între 100 și 2.000 de lei. Mai departe>>
Alaptarea ca o ploaie de stele: vedete care alapteaza
Vedetele care publica poze alaptandu-si bebelusul sunt deseori criticate. Ba ca vor sa arate cat de frumoase sunt, ba ca o fac pentru a-si creste popularitatea sau chiar sunt acuzate ca le jignesc pe femeile normale care alaptateaza. Insa, orice femeie care a alaptat stie ca alaptarea nu e usoara si merita orice efort pentru a oferi bebelusului cel mai mare dar de sanatate: laptele matern. Noi, la Desprecopii - apreciem gestul acestor vedete care au ales sa se expuna criticilor pentru a deveni ambasadoarele alaptarii. Chiar merita!
Alaptarea e iubire
Ce frumoase sunt mamicile care alapteaza si mai ales cand sunt imbracate in ie romaneasca. Alaptarea este iubire. Iar laptele matern este cel mai pretios dar de sanatate pentru bebelus. DIn nefericire, rata alaptarii exclusive in Romania este de doar 12,6%, printre cele mai mici din Europa citeste toate informatiile aici.
➡️ Aplicația de alăptare a bebelușului - o găsești aici:
🔸 În Google Play aici: | 🔸 În Apple Store aici: |
Alte informații de suport in alaptare
Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
Pe Facebook: Alaptarea de la A la Z - grup de suport oficial | Desprecopii
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Bună ziua. Pana la ce varsta sunt scutita de turele de noapte dacă alăptez? Pot alapta pana la 3 ani? Nu am găsit inlege sa specifice.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII