Începerea creșei sau a grădiniței nu trebuie să te sperie - consolidează în schimb sistemului imunitar al copilului
Pe scurt
Deși nu putem controla fiecare răceală care apare o dată cu începerea creșei/grădiniței, putem ajuta la prevenirea și combaterea bolilor, ajutând copiii mici să-și consolideze sistemul imunitar - o rețea de celule, țesuturi și organe care lucrează împreună pentru a proteja corpul și care luptă împotriva bacteriilor infecțioase, a virușilor și a paraziților care ne îmbolnăvesc.
Consolidarea imunității este un proces holistic care implică nutriție, exerciții fizice, reducerea stresului și alți factori. Iată câteva modalități de a construi imunitatea de la început și de a influența starea de bine a copilului mic pe tot parcursul vieții.
Consolidarea imunității copiilor între 0-1 an
Modul în care se naște un bebeluș poate avea un impact pe tot parcursul vieții asupra imunității. Studiile arată că bebelușii născuți prin cezariană nu sunt expuși anumitor bacterii de protecție și prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli precum astmul, boala celiacă și diabetul de tip 1. Cu toate acestea, indiferent de tipul nașterii, bebelușii alăptați tind să aibă sisteme imune mai puternice. Alăptarea chiar și pentru câteva săptămâni ajută la protejarea copiilor de boli, influențând dezvoltarea sistemului imunitar pe viață. Pentru a obține beneficii complete nutriționale și de creștere a imunității, Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea pe tot parcursul primului an de viață al bebelușului.
Consolidarea imunității copiilor între 1-3 ani
Continuarea alăptării oferă beneficii continue pentru consolidarea imunității copilului. Servirea multor legume și fructe, mișcarea, protejarea împotriva expunerii la toxine precum fumatul pasiv și asigurarea orelor de somn, sunt toate modalități de a ajuta copiii mici să rămână sănătoși. Dacă copilul se îmbolnăvește, reține că utilizarea antibioticelor atunci când nu sunt necesare - așa cum este cazul majorității răcelilor cauzate de viruși - poate afecta imunitatea. Din cauza utilizării frecvente și recurente a antibioticelor, au apărut bacterii rezistente la antibiotice și sunt mai dificil de tratat. Discută cu medicul pediatru despre alte opțiuni pentru a ajuta copilul să se simtă mai bine, cum ar fi susținerea sistemul imunitar cu ajutorul unui complex unic de fitoextracte standardizate și nutraceutice precum VIRODEP® picături orale.
Consolidarea imunității copiilor între 3-5 ani
Copilul mic trebuie învățat să se spele frecvent pe mâini cu săpun pentru a opri răspândirea germenilor. De asemenea, consolidează sistemul imunitar cu o alimentație echilibrată care include probiotice, cum ar fi iaurtul sau chefirul. Nucile, fructele și legumele care conțin vitamina C (de exemplu, broccoli și citricele) și carnea slabă (care conține zinc) sunt utile în special pentru construirea sistemelor imune. Practicarea tehnicilor de auto-calmare, precum respirația profundă sau yoga, ajută, de asemenea, la consolidarea imunității.
Ce poți face pentru a-ți proteja copilul de gama nesfârșită de germeni și viruși la care este expus în fiecare zi?
Din păcate, în anumite privințe, îmbolnăvirea este pur și simplu parte din fișa postului. Intrăm cu toții în această lume cu un sistem imunitar fără experiență. Încet, copiii își dobândesc imunitatea luptându-se cu o serie continuă de germeni, viruși și alte organisme - motiv pentru care mulți pediatri consideră normale șase până la opt răceli, crize de gripă sau infecții ale urechii pe an. Există însă obiceiuri sănătoase pe care le poți adopta și care vor consolida sistemul imunitar al copilului:
1. Oferă-i multe fructe și legume - Morcovi, fasole verde, portocale, căpșuni (toate conțin carotenoizi, care sunt fitonutrienți ce consolidează imunitatea).
2. Atenție la orele de somn - lipsa de somn ne face mai susceptibili la boli, deoarece produce mai puține citochine, un tip de proteine protectoare care în mod normal cresc atunci când ai o infecție sau inflamație. Același lucru este valabil și pentru copii. La grădiniță sau creșă, copiii sunt în mod special expuși riscului lipsei de somn, deoarece toată activitatea le poate îngreuna somnul. Cât de mult somn au nevoie copiii? Un sugar poate avea nevoie de până la 16 ore de somn pe zi, copiii mici de 11 până la 14 ore, iar preșcolarii au nevoie de 10 până la 13 ore de somn.
3. Alăptează - Laptele matern conține anticorpi ce duc la creșterea imunității și la reducerea riscului de infecții acute, alergii, diaree, pneumonie, meningită, infecții ale tractului urinar și sindromului de moarte subită a sugarului (SIDS).
4. Sportul în familie - Activitatea fizică regulată poate aduce beneficii copiilor în același mod ca și adulților. Pentru a le forma copiilor un obicei bun pe tot parcursul vieții, fii un bun model pentru ei.
5. Oprește răspândirea germenilor - Combaterea germenilor nu consolidează din punct de vedere tehnic imunitatea, dar este o modalitate excelentă de a reduce stresul asupra sistemului imunitar al copilului. O altă strategie de oprire a răspândirii germenilor: dacă copilul tău se îmbolnăvește, aruncă-i imediat periuța de dinți. Un copil nu poate contracta același virus de răceală sau de gripă de două ori, dar virusul se poate transmite de la acea periuță de dinți, infectând alți membri ai familiei. În acest caz, aruncarea periuței de dinți va proteja atât copilul, cât și restul familiei.
6. Protejează-l de fumatul pasiv - Fumul de țigară conține peste 7.000 de substanțe chimice dăunătoare, dintre care multe pot irita sau distruge celulele din corp și crește riscul unui copil de SIDS, bronșită, infecții ale urechii și astm. De asemenea, poate afecta inteligența și dezvoltarea neurologică. Copiii sunt mult mai sensibili decât adulții la efectele nocive ale fumatului pasiv, deoarece respiră într-un ritm mai rapid; sistemul natural de detoxifiere al unui copil este, de asemenea, mai puțin dezvoltat.
7. Nu presa medicul pediatru - Solicitarea unei rețete pentru antibiotice ori de câte ori copilul răcește, are gripă sau o durere în gât este o idee greșită. Antibioticele tratează numai bolile cauzate de bacterii, dar majoritatea bolilor din copilărie sunt cauzate de viruși.
Prevenirea complicațiilor bacteriene și susținerea sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate
Fitoterapia și-a dovedit în mod repetat eficiența, inclusiv capacitatea sa de a face față bolilor infecțioase.
Virozele respiratorii fac parte din infecțiile cailor respiratorii inferioare și sunt mai frecvente la copiii cu vârste sub 2 ani, incidența maximă fiind la vârsta de 6 luni.
Suplimentele alimentare cu extracte din plante sunt utilizate pe scară largă și popularitatea lor continuă să crească, inclusiv în tratamentele pentru copii. De obicei, aceste produse sunt bine tolerate și se consideră sigure. 85% din populația lumii folosește fitoterapia în scop curativ, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar 45% din medicamentele moderne au la bază extracte vegetale active.
Studiile clinice ne demonstrează că efectul terapeutic al produselor din plante de calitate sunt similare celor de sinteză, dar fără efectele secundare ale acestora.
Păstrând standardele înalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilăria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate și nutraceutice, create și dezvoltate prin tehnologii de ultimă generație.
Soluțiile fitoterapeutice ale gamei Phytodep reprezintă o alternativă de primă intenție, blândă și delicată, dar eficientă, în abordarea tulburărilor funcționale și a patologiei sugarilor și copiilor.
În mod tradițional, echinacea era folosită de popoarele indigene pentru tratarea multor boli (răceli și alte boli respiratorii, vindecarea rănilor, etc.). În zilele noastre, extractele de Echinacea sunt utilizate în principal pentru tratarea și prevenirea infecțiilor tractului respirator, în special răceala obișnuită.
Multe studii clinice cu diferite preparate din Echinacea au fost efectuate și au avut rezultate variabile privind reducerea, durata și severitatea simptomelor asociate cu infecția respiratorie. Unele studii au raportat chiar scăderea frecvenței, duratei și severității infecțiilor tractului respirator, iar altele spun că tratamentul cu extract de Echinacea, vitamina C și propolis au redus semnificativ numărul și durata episoadelor de boală la copii în comparație cu grupul tratat cu placebo (Cohen și colab., 2004).
Au fost efectuate mai multe meta-analize cu o mare eterogenitate a studiilor și rezultatele sugerează că extractele de Echinacea au fost eficiente în prevenirea răcelii după inocularea clinică (Schoop și colab., 2006).
Echinacea, propolisul, măceșul, muștarul sălbatic, eucaliptul, grindelia și cimbrul de cultură formează un complex unic de fitoextracte standardizate și nutraceutice care fac parte din compoziția VIRODEP® picături orale - indicat în profilaxia și terapia infecțiilor respiratorii de origine virală sau bacteriană, asociat cu antibiotice și simptomatice și în consolidarea sistemului imunitar.
VIRODEP® picături orale nu conține zahăr și gluten.
VIRODEP® picături orale - De primă intenție la primul semn de viroză respiratorie
VIRODEP® picături orale - Asociat cu antibiotice și simptomatice, scade durata și severitatea infecției, grăbind vindecarea
Beneficii:
Scurtează durata infecțiilor respiratorii;
Reduce numărul și severitatea infecțiilor respiratorii;
Previne complicațiile bacteriene;
Susține sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate imunologică.
Prevenția și tratamentul infecțiilor respiratorii (virale și bacteriene)
Sugari 6 luni-1 an: 1 picătură/kg o dată pe zi, înainte de masă
Copii 1-3 ani: 1 picătură/kg de două ori pe zi, înainte de masă
Copii 3-6 ani: 10 picături de trei ori pe zi, înainte de masă
Copii 6-12 ani: 15 picături de trei ori pe zi, înainte de masă
Adulți: 25 picături de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, ca atare sau dizolvate în puțină apă
Recomandări de administrare Prevenție: 10 zile/lună timp de 3 luni. Faza acută: 7-10 zile. Perioada de vulnerabilitate imunologică: 10-14 zile
propolis, măceș (Rosa canina)/(7-9:1), echinacea (Echinacea angustifolia)/(8-10:1), muștar sălbatic (Sisymbrium officinale)/(4:1), grindelia (Grindelia robusta)/(4:1), cimbru de cultură (Thymus vulgaris)/(4:1), eucalipt (Eucalyptus globulus)/(4:1).
* extracte standardizate
VIRODEP® picături orale nu conține zahăr și gluten.
Măceșul
Bogat în vitamina C, are acțiune imunomodulatoare, fiind util în prevenția și tratamentul afecțiunilor sistemului respirator. Este bogat și în carotenoide și flavonoide – acțiunea sinergică cu acidul ascorbic potențând proprietățile antioxidante
Echinacea
Polizaharidele conținute cresc capacitatea de apărare a organismului împotriva virusurilor și bacteriilor, prin stimularea nespecifică a sistemului imunitar (activarea fagocitozei și stimularea fibroblastelor). Proprietățile antibacteriene sunt datorate prezenței echinacosidelor, care au acțiune bacteriostatică și antifungică dovedită. Efectele antivirale și antibacteriene se explică și prin inhibarea hialuronidazei, reducând astfel caracterul invaziv al microorganismelor patogene
Propolisul
Acțiunea sa antiinflamatoare se explică prin inhibarea sintezei de prostaglandine și leucotriene realizate de macrofage și a eliberării histaminei ca răspuns la stimulii inflamatori. Are acțiune antivirală demonstrată împotriva gripei, herpes simplex și adenovirus, precum și acțiune bacteriostatică și bactericidă împotriva unor stafilococi și streptococi: efectul antibacterian se datorează, în principal, prezenței galanginei, un flavonoid capabil să stimuleze agregarea bacteriilor distrugând astfel membrana lor citoplasmatică. Crește rezistența organismului împotriva virusurilor și bacteriilor prin stimularea sintezei de anticorpi și activității leucocitelor și macrofagelor
Muștarul sălbatic
Are proprietăți antiinflamatoare și protectoare la nivelul mucoasei căilor respiratorii.
Grindelia si cimbrul de cultură
Bogate în flavonoide, au acțiune antibacteriană și spasmolitică.
Eucaliptul
Are acțiune antibacteriană și mucoreglatoare. Este eficient împotriva bacteriilor Gram-negative (Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa etc.)
Recomandare: Dr. Phyto
PHYTODEP protejeaza natural copilaria
Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.
Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.
Catalog produse
ALLERDEP sirop 150 ml, 44,00 lei
Preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.
LAXODEP sirop 150 ml, 43,20 lei
Combaterea constipatiei. Combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizat
COLIDEP soluție orala 44 ml, 65,80 lei
Tulburarile digestive. Combinatie unica de probiotice si fitoextracte standardizate
VIRODEP picaturi orale 30 ml, 29,00 lei
Prevenția și tratamentul virozelor respiratorii. Asociat cu antibiotice...
LARIDEP spray oral solutie 30 ml, 35,00 lei
Preventia si tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII