Cum păstram curățenia când vine bebelușul nou-nascut acasă - reguli și GHID

Cum pastram curatenia cand vine bebelusul nou-nascut acasa - reguli si GHID

Cum păstram curățenia când vine bebelușul nou-nascut acasă - reguli și GHID

De îndată ce venim acasă cu bebelușul nou născut de la maternitate, începem o luptă asiduă împotriva microbilor, pentru că ne dorim să ne protejăm cât mai bine copilul de orice boală. Adesea, eforturile noastre, deși foarte mari, sunt zadarnice.

→ Iată ce trebuie să știi despre microbii din casa ta și ce eforturi putem face pentru a ne proteja bebelușul de bacteriile și virusurile care lenevesc în casa noastră.

VETI CITI
Cum ne protejam bebelusul de microbi?
Unde se ascund microbii?
De ce este necesar sa sterilizam biberoanele si obiectele cu care intra in contact direct bebelusul?
Care sunt microbii de care trebuie feriti cel mai mult bebelusii?
Unde se ascund germenii?
Echilibrul este cuvantul cheie in privinta curateniei
Pentru a evita acest lucru, urmati cateva reguli:

Cum ne protejam bebelusul de microbi?

De indata ce venim acasa cu bebelusul de la maternitate incepem o lupta asidua impotriva microbilor, pentru ca ne dorim sa ne protejam cat mai bine copilul de orice boala. Adesea eforturile noastre, desi foarte mari, sunt zadarnice. Si asta pentru ca oricum nu putem controla in totalitate felul in care microbii actioneaza. Cat de drastici trebuie sa fim in privinta igienei si a curateniei atunci cand avem un bebelus si cat de mult timp si efort trebuie sa consumam in acest scop? Iata intrebari pe care, poate, vi le-ati pus, daca nu chiar de la inceputul misiunii de parinte, macar in momente in care ati simtit ca nu mai faceti fata dorintei de a mentine totul intr-o perfecta stare de curatenie.

In primul rand, ar trebui sa constientizam faptul ca, oricat de mult ne-am stradui, nu vom reusi sa indepartam in totalitate riscul ca bebelusul nostru sa intre in contact cu microbii. Prin urmare, ar trebui sa ne concentram atentia doar asupra diminuarii acestui risc si nu sa ne propunem sa devenim un fel de ucigatori de microbi. Lucrurile asupra carora ar trebui sa ne focalizam sunt: unde se ascund cei mai multi microbi si care sunt cele mai bune arme de lupta impotriva lor. Asadar, mai intai, relaxati-va! Vestea buna este ca nu are rost sa intrati in panica.

Unde se ascund microbii?

Bacteriile, virusurile, parazitii si fungii, cele 4 tipuri mari denumite generic germeni, abunda peste tot, insa majoritatea mor imediat daca nu sunt hranite de mediul inconjurator. Prin urmare, mentinerea exagerata a curateniei din casa nu are un rol extrem de important in indepartarea pericolului imbolnavirii copiilor.

Doar virusurile ce determina raceala rezista cateva ore in aer. De aceea raceala este o boala atat de comuna. Singurul mod cu adevarat eficient de a proteja copiii de infectii grave nu este sa exageram in privinta curateniei, ci sa-i imunizam prin vaccinuri impotriva anumitor microbi care genereaza boli mai ales in copilarie. Asta nu inseamna, desigur, ca trebuie sa nu mai facem deloc curatenie in casa.

De ce este necesar sa sterilizam biberoanele si obiectele cu care intra in contact direct bebelusul?

Fiecare fiinta umana isi imparte mediul de viata cu cel putin 400 de specii de microorganisme care traiesc fie in intestinele sale, fie in organele de reproducere sau pe suprafata pielii. Aceste microorganisme inofensive sunt inrudite cu altele, inamice, care cauzeaza boli precum pneumonia, meningita etc. Cand ne nastem, interiorul abdomenului nostru este in intregime steril. Altfel spus, bebelusul se naste fara aceste microorganisme cohabitante si de aceea are nevoie de un anumit interval de timp pentru a-si obisnui sistemul imunitar cu ele. Acest interval este variabil, insa dureaza in medie aproximativ 6 luni.

De aceea este important ca in primele 6 luni de viata ale bebelusului sa  sterilizam biberoanele, suzetele, pompele pentru san etc.

Ele trebuie spalate foarte bine dupa fiecare utilizare, apoi fie le fierbem timp de 10 minute, fie le sterilizam intr-un aparat cu abur. Apa utilizata pentru ceai sau pentru prepararea formulei de lapte praf, indiferent daca este imbuteliata sau nu, trebuie fiarta lent timp de 5 minute, apoi racita. Dupa 6 luni, odata cu introducerea treptata a alimentelor solide, sterilizarea nu mai este foarte stricta. Puteti steriliza recipientele folosite pentru hranirea bebelusului mai rar, dar trebuie sa le mentineti curate prin spalare corecta dupa fiecare utilizare.

Ad-Extra3:

Care sunt microbii de care trebuie feriti cel mai mult bebelusii?

Asa cum spuneam, o protectie totala este imposibila. Totusi stim ca exista microbi periculosi, de care insa ne putem proteja prin igiena si prin adoptarea unui anumit stil de viata. E drept ca infectiile cu acesti microbi periculosi nu sunt foarte dese, insa preventia este necesara. Cele mai frecvente boli produse de germeni sunt cele digestive si cele respiratorii

Bolile digestive - unele alimente contin bacterii care produc voma si diaree. Aceste simptome pot fi insa usor prevenite, intrucat ele apar atunci cand bacteriile sunt introduse in corp prin ingerarea de alimente care nu sunt spalate sau nu au fost gatite corespunzator. In cazul copiilor, aceste bacterii se pot raspandi usor si in momentul in care se schimba scutecele sau copilul este dus la toaleta. De aceea este absolut necesar sa va spalati pe maini atunci cand schimbati un scutec sau cand ajutati copilul sa meargaa la toaleta. De asemenea, obisnuiti-l si pe el sa faca acest lucru. Desi, in aparenta, nu par a fi grave, voma si diareea la copii pot avea urmari extrem de periculoase, intrucat deshidratarea se produce mult mai usor in cazul copiilor decat in cazul adultilor.

Bolile respiratorii - racelile sunt bolile cele mai comune generate de microbi care intra in sistemul respirator. Atunci cand cineva tuseste sau stranuta langa noi este foarte posibil sa inhalam microbi si totusi faptul ca respiram acelasi aer cu persoane bolnave de raceala nu este factorul cu cel mai mare risc de imbolnavire. Se pare ca modul cel mai sigur de infectare cu virusuri care produc raceala este prin intermediul mainilor. Si asta pentru ca mainile ating nasul si gura, fiind astfel un mijloc rapid de transmitere a microbilor. Asadar, spalati-va mainile cat mai des!

Unde se ascund germenii?

In loc sa va stresati inutil din cauza faptului ca nu reusiti sa mentineti o curatenie perfecta, incercati sa va focalizati atentia asupra zonelor in care este cel mai probabil sa se ascunda germenii. Aceste sunt: bucataria, locul in care schimbati scutecele, locul in care sta cel mai mult animalul de casa (in caz ca aveti asa ceva). In rest, este suficient sa va mentineti obiceiurile curente de curatenie.

Microbii din bucatarie

Locul in care gatiti este si cel mai susceptibil sa fie preferat de microbi. De aceea, este absolut necesar sa mentineti zona curata, cu atat mai mult cu cat in bucatarie tineti, probabil, biberoanele si ustensilele folosite pentru hranirea bebelusului. Iata cateva reguli de urmat:

- tineti cont de faptul ca alimentele sunt pline de microorganisme si tratati acest lucru ca atare; folositi multa apa atunci cand gatiti pentru a le curata;
- folositi un tocator separat pentru carne si spalati bine orice ustensila intre folosiri;
- atunci cand gatiti pentru copii, alegeti alimente care pot fi decojite sau fierte / coapte;
- atunci cand trebuie sa raspundeti la telefon sau sa atingeti copilul in timp ce gatiti, spalati-va pe maini inainte, daca nu e ceva extrem de urgent.
- folositi prosoape de hartie, deoarece prosoapele din material textil pot retine bacteriile; Citeste pe larg Microbii din bucatarie – unde se ascund si cum ii indepartam

Microbii de pe masa de schimbat

Daca e vorba de masa de schimbat de la cresa, atunci puteti fi siguri ca acesta este locul cu cel mai mare risc de raspandire a microbilor.

Acasa riscul este cu siguranta mai mic, insa nu este in totalitate indepartat, asa ca urmati cateva reguli simple:

- lasati la indemana scutece curate si hainute de schimb, astfel incat atunci cand schimbati bebelusul sa atingeti cat mai putine lucruri;
- puneti sub funduletul bebelusului un prosop de hartie sau din mateiral textil, pentru a proteja raspandirea germenilor pe masuta de schimbat;
- depozitati scutecele murdare intr-un cos de gunoi cu capac;
- spalati-va pe maini imediat dupa schimbarea scutecului si spalati si bebelusul daca a atins cu mainile scutecul sau si-a atins zona genitala. Atentie, stergerea mainilor cu un servetel umed nu inlocuieste eficient spalatul pe maini!

Nu va stresati insa prea mult in privinta masutei pentru schimbat scutece, deoarece oricat de mult v-ati stradui, germenii tot vor supravietui in zona respectiva.

In perioada in care va antrenati bebelusul pentru statul pe olita, acordati o atentie deosebita curateniei din baie. Este ideal ca antrenamentul pe olita sa se faca in baie si de aceea este important ca suprafete cu care poate intra in contact copilul sa fie curate. Dezinfectati baia o data sau de doua ori pe saptamana si schimbati prosoapele dupa doua, trei folosiri.

Microbii de pe animalele de companie

Se stie ca un animal de companie poate fi extrem de util pentru evolutia psihologica a copilului, insa, din pacate, prezenta sa in preajma poate mari riscul de infestare cu anumiti germeni.

Citeste Poate cainele sau pisica sa ne transmita virusuri sau boli? Intrebari si raspunsuri

 Pentru a evita acest lucru, urmati cateva reguli:

- asigurati-va ca animalul este vaccinat si ca este dus regulat la un veterinar;

- curatati coliviile si locurile in care se cuibareste animalul des;

- nu tineti niciodata o colivie in bucatarie;

- nu permiteti copilului sa se joace cu animalul in timp ce mananca;

- educati copilul astfel incat sa nu permita animalului sa il linga in zone unde are bubite, zgarieturi etc.;

- nu permiteti copilului sa-si imparta jucariile cu animalul de casa;

O atentie speciala trebuie acordata reptilelor, care sunt adesea purtatoare de salmonella. Este contraindicat sa cresteti o testoasa, o soparla etc. daca aveti un copil mic. Iar daca copilul are o varsta mai mare, educati-l sa se spele pe maini de fiecare data cand intra in contact cu reptila.

Citeste Cum facem cunostință pisicii cu nou-născutul și cum ne asigurăm că știe regulile

Echilibrul este cuvantul cheie in privinta curateniei

Moderatia este cea mai buna solutie in ceea ce priveste curatenia. Ce e prea putin poate fi daunator, dar si ce e prea mult strica. Nu trebuie sa uitam ca adesea substantele pe care le folosim pentru combaterea germenilor sunt, la randul lor, toxice, mai ales pentru copii. Dezinfectantele si sapunurile antibacteriene ne creeaza adesea falsa impresie ca ne protejam mai bine copiii daca le folosim. Sa nu uitam ca, la randul lor, acestea contin substante chimice si, in plus, nu putem anticipa cat timp dureaza efectul antibacterian. Asa incat ele devin la un moment dat inutile.

Nu uitati, de asemenea, sa aveti grija si de propria sanatate, mai ales in momentul in care copilul intra in contact cu alti copii . Multi germeni pot fi transmisi de la copii la adulti, fara ca primii sa fie afectati imediat.

Dincolo de orice masura de precautie, nu uitati insa ca un copil are nevoie de spatiu, de libertate de actiune atunci cand se joaca , are nevoie sa experimenteze tot ce e in jur pentru a cunoaste. Asa incat nu va transformati in parinti hiperstresati de curatenie si nu faceti o tragedie atunci cand copilul se joaca in nisip sau cand baga in gura un obiect pentru a-i testa gustul. Ati fost candva copil si ati trecut in mod sigur prin aceleasi experiente cu sau fara germeni... si ati supravietuit.

► Citeste in continuare Schimbatul scutecelor: tot ce trebuie să știe mami și tati incepători

Despre curatenie si microbi, mai citeste

Locuri unde se ascund microbii in casa
Cum distrugem microbii din masina de spalat?
Buretele de bucatarie, hotelul bacteriilor din casa
Uscarea rufelor in casa nu este un lucru sanatos 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII