Infertilitatea – o problemă de cuplu și încă un subiect tabu in Romania. Aceste informații te vor ghida sa iți îndeplinești visul de a deveni mămică.
Există o multitudine de factori care pot duce la infertilitate, ce privesc atât femeia cât și bărbatul. Evaluarea fertilității este o problemă care îi vizează pe ambii parteneri și le poate da o perspectivă în timp atunci când se hotărăsc ca a venit momentul să conceapă un copil. Medicii încurajează cuplurile să apeleze la consiliere încă de la început, atunci când apare o problemă în încercarea de a obține o sarcină. Este foarte important, ca ambii parteneri să participe la aceste investigații, deoarece cauzele infertilității sunt numeroase și pot apărea doar la unul dintre parteneri sau la amândoi, fără să existe o regulă.
Ignorarea infertilității sau întârzierea cu care se apelează la un specialist poate duce la agravarea situației și reduce șansele de a obține o sarcină, chiar și prin cele mai sofisticate și moderne metode. Lipsa fertilității se poate trata prin diverse procedee, de la medicație până la intervenții chirurgicale.
Putem spune că infertilitatea este ca o afecțiune medicală mai ieșită din comun, deoarece pe parcursul tratamentului nu se tratează o singură persoană, ci două în același timp. La începutul tratamentului, cuplul are o discuție interactivă, foarte folositoare pentru stabilirea cauzelor și tratamentului necesar împreună cu specialistul. Tratamentul este personalizat pentru fiecare cuplu de pacienți în parte și este stabilit în funcție de anumiți factori precum, starea generală de sănătate, cauzele și durata infertilității sau vârsta maternă.
► Dacă te hotărăști să apelezi la un centru specializat, cu doctori specialiști care să îți ghideze drumul în lupta cu infertilitatea, este important să faci asta cu încredere. Vei găsi îndrumare și remedii la Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj. Coordonat de Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, în calitate de expert în fertilitate, vei avea parte de servicii integrate pe toată perioada necesară obținerii rezultatului mult dorit, un copil. ❤
veti citi
Infertilitatea, o problemă din ce în ce mai prezentă în viața cotidiană, afectează milioane de oameni la nivel global
Infertilitatea - o problemă cotidiană
Cauzele infertilității feminine și masculine
Educația - o soluție pentru vindecarea infertilității
O cauză modernă a infertilității
Cum abordăm problema din punct de vedere medical?
Infertilitatea, o problemă din ce în ce mai prezentă în viața cotidiană, afectează milioane de oameni la nivel global
Infertilitatea aduce cu ea sentimente neplăcute, de eșec și neputință și poate provoca una dintre cele mai mari crize în viața unui cuplu, generând o stare profundă de pierdere a echilibrului. Neputința de a avea un copil poate smulge lacrimi, deoarece posibilitatea de a procrea nu trebuie să reprezinte un lux pentru nicio persoană care dorește să fie părinte. Psihologic vorbind, infertilitatea doare.
Dacă și tu faci parte din acea categorie de oameni care duc o luptă activă cu această afecțiune, te simți anxios, singur și ai impresia că ai scăpat lucrurile de sub control, află că nu ești doar tu în această situație. Problema ta poate avea o soluție, trebuie doar să o cauți. De aceea, în rândurile următoare am inclus informații, soluții și sfaturi utile, ca să te familiarizezi mai mult cu acest subiect și să poți lua decizia potrivită pentru tine cu privire la un posibil tratament pentru infertilitate.
Primul centru de fertilitate si FIV al Rețelei de sănătate REGINA MARIA se afla in cadrul Spitalului Cluj si este coordonat de Conf. Univ. Dr. Romeo Micu.
Acest centru s-a deschis din nevoia de a oferi un diagnostic corect si opțiunile potrivite de tratament persoanelor si cuplurilor care se confrunta cu probleme de infertilitate.
Echipa multidisciplinară de specialiști in asigurarea sănătății si fertilității din cadrul centrului le este alături cuplurilor, cu investigațiile necesare stabilirii unui diagnostic de acuratețe si tratamentul adecvat, având la baza protocoalele existente in centre de referință din Europa.
Infertilitatea - o problemă cotidiană
De-a lungul vieții, majoritatea oamenilor simt nevoia de a avea un copil, pentru a se simți compleți, pentru a-și putea transmite valorile mai departe, pentru că au multă dragoste de împărtășit și pentru a însenina viitorul de mâine al lumii noastre.
În România, 1 din 5 cupluri se confruntă cu această afecțiune, dar fenomenul cel mai problematic este reprezentat de faptul că, 45% dintre aceștia nu fac nimic în această privință și pun totul pe baza stresului de zi cu zi.
Ca o definiție generală, dată de Organizația Mondială a Sănătății, infertilitatea reprezintă incapacitatea de a concepe după un an de relații sexuale regulate, neprotejate. Statisticile arată că aproximativ 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane duc o luptă continuă cu infertilitatea, la nivel mondial.
În România, 1 din 5 cupluri se confruntă cu această afecțiune, dar fenomenul cel mai problematic este reprezentat de faptul că, 45% dintre aceștia nu fac nimic în această privință și pun totul pe baza stresului de zi cu zi1. Este important ca oamenii să își schimbe percepția, să se informeze, deoarece problema lipsei de fertilitate poate avea o rezolvare medicală, în cele mai multe cazuri.
Cauzele infertilității feminine și masculine
Există o multitudine de factori care pot duce la infertilitate, ce privesc atât femeia cât și bărbatul. De exemplu, stresul poate să afecteze ambii parteneri. De multe ori, acesta apare după primul eșec și poate să creeze un cerc vicios de încercări, descurajări și deziluzii. Cuplul se poate confrunta cu sentimente de vinovăție, furie sau tristețe și poate exista tendința de izolare, deoarece partenerii nu se simt înțeleși în cadrul familie și al cercului de prieteni.
Cele mai comune cauze ale infertilității feminine sunt2:
• Lipsa ovulației (apare în cazul ovarelor polichistice sau a menopauzei premature).
• Endometrioza - este o afecțiune dureroasă (țesutul endometrial, care căptușește uterul și sângerează la fiecare menstruație, se dezvoltă în exteriorul uterului)3.
• Vârsta înaintată a mamei.
• Obstrucția tubară - una dintre cele mai importante cauze pentru această afecțiune este infecția cu Chlamidya (trompele uterine sunt blocate și nu permit trecerea ovulelor în vederea fecundării acestora).
• Tulburări ale sistemului endocrin care provoacă dezechilibre ale hormonilor implicați in reproducere.
Principalele cauze ale infertilității masculine se concretizează în4:
• Modificări ale calității spermei.
• Producția sau funcția anormală a spermei datorită testiculelor necoborâte în scrot, a defectelor genetice sau a unor boli precum diabetul și infecțiilor cu transmitere sexuală.
• Varicocelul (venele mărite în testicule) afectează de asemenea calitatea spermei.
• Probleme legate de ejaculare cum ar fi ejacularea precoce sau ejacularea retrograda.
• Expunerea la anumiți factori poluanți de mediu, precum pesticide sau alte substanțe chimice, radiații.
• Afecțiuni legate de cancer și tratamentul acestuia (chimioterapie, radiații).
O cauză modernă a infertilității
Una dintre cele mai mari probleme ale infertilității moderne este vârsta înaintată a mamei. În prezent, multe femei aleg să încerce conceperea unui copil după vârsta de 35 de ani, când fertilitatea scade semnificativ cu vârsta. Viața contemporană și cariera sunt doar doi dintre factorii care contribuie la amânarea momentului potrivit pentru a avea un copil. Cu cât o femeie este mai tânără, cu atât mai ușor va obține o sarcină.
Dacă o femeie până la 35 de ani nu reușește să obțină o sarcină timp de 12 luni, este considerată infertilă. Femeile peste 35 de ani care nu reușesc să obțină o sarcină timp de 6 luni – sunt considerate infertile. În intervalul de vârstă 20-30 de ani, femeia se află în partea cea mai fertilă a vieții sale, iar între 35 și 38 de ani are loc o scădere accentuată a fertilității.
În contextul depășirii vârstei de 35 de ani, contrar definiției date la începutul articolului, dacă o femeie nu reușește să obțină o sarcină timp de 6 luni, este considerară infertilă. În intervalul de vârstă 20-30 de ani, femeia se află în partea cea mai fertilă a vieții sale, iar între 35 și 38 de ani are loc o scădere accentuată a fertilității. Odată cu trecerea anilor, numărul și calitatea ovulelor eliberate de către ovare, în vederea obținerii unei posibile sarcini, scade semnificativ. După vârsta de 42 de ani, multe femei se află deja în premenopauză, astfel încât posibilitate de a rămâne însărcinate, cu ovocite proprii, este extrem de redusă5.
Există unele femei care manifestă anumite simptome de apariție a infertilității, cum ar fi scăderea duratei ciclului menstrual, dar majoritatea nu observă nimic, și ajung să se prezinte la specialist când, în cele mai multe cazuri, este prea târziu6.
De asemenea, amintim și că infertilitatea la femei este împărțită în două mari categorii: primară - femeile care nu au reușit niciodată să obțină o sarcină și secundară - femeile care au reușit să rămână însărcinate, au deja un copil - dar nu mai pot rămâne din nou însărcinate.
Educația - o soluție pentru vindecarea infertilității
Nivelul scăzut al educației, în anumite medii, este, poate, unul din motivele principale pentru care procentajul cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea este în creștere. Mulți dintre cei care au început să experimenteze neplăcerile acestei afecțiuni, la nivel de cuplu sau individual, aleg, din păcate, să nu extindă investigațiile pentru găsirea unei rezolvări. Ritmul de viață alert și solicitant, problemele și îngrijorările zilnice sunt deseori puse la înaintare, în locul unui diagnostic medical.
În prezent, specialiștii desfășoară numeroase campanii de conștientizare în rândul populației, deoarece în majoritatea cazurilor de infertilitate se pot găsi soluții. Din păcate, multe dintre femeile care se confruntă cu probleme de infertilitate, le consideră ca fiind un subiect tabu, aleg să discute pe forumuri, sub protecția anonimatului. Multe dintre ele se simt singurele răspunzătoare, chiar rușinate, și se consideră, în mod fals, incapabile de a duce la bun sfârșit îndatorirea pe care o au pe această lume.
De cele mai multe ori, în mod eronat, femeile sunt învinovățite când vine vorba despre infertilitate. Dar, pentru a concepe, este nevoie, în egală măsură, de contribuția unui bărbat, așa că, această condiție medicală este de departe o problemă ce vizează cuplul. Conform statisticilor, cauzele infertilității sunt 30% feminine, 30% masculine, 30% mixte (de la ambii parteneri) și 10% din cauze necunoscute (acele cupluri la care nu se găsește motivul pentru care nu pot concepe7).
Cu toate acestea, de ce lipsa fertilității este considerată o condiție medicală exclusiv feminină?
Ei bine, studiile desfășurate de Centru Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor al Departamentului de Sănătate și Servicii Publice din Statele Unite raportează că doar 9% din bărbații cu vârstele între 25 și 44 de ani au făcut o vizită medicală, pentru un consult propriu sau al partenerului, în vederea testării sau a tratamentului de infertilitate pe timpul vieții8. Refuzul de a merge la doctor este o populară consecință a caracterului încăpățânat al bărbatului. Iar când vine vorba de un posibil test de fertilitate, mulți dintre ei își simt intens știrbită masculinitatea când își fac analize de spermă sau consideră, în mod total greșit, că infertilitatea este asociată cu impotența.
Infertilitatea în rândul bărbaților are atașat, în multe cazuri, un stigmat puternic, care de multe ori duce la asumarea totală a vinei de către parteneră. Astfel, deși unii bărbați ar putea recurge la evitarea examinării - posibil pentru a evita stânjenirea - testarea timpurie îi poate scuti atât pe ei, cât și pe partenere de disconfort și cheltuieli inutile. Este, de asemenea, o bună modalitate de a restrânge rapid potențiale probleme.
Dacă și tu și partenerul tău vă confruntați cu infertilitatea, dar încă nu ați luat în considerare opțiunea de a face o vizită medicală de specialitate, poate acesta este un moment potrivit. Testele de fertilitate sunt o parte esențială a evaluării și tratamentului fertilității. Prin examinări, medicul tău poate descoperi, ce anume vă împiedică pe tine și partenerul tău să obtineți sarcina. Procesul poate să înceapă cu o simplă vizită pentru teste de rutină la ginecolog.
Pacienții ajung să recunoască importanța testării fertilității atunci când află că lipsa acesteia se datorează dezechilibrelor hormonale, calității slabe a spermei și/sau problemelor legate de anumite organe (uter/ trompe. Persoanele și cuplurile au oportunitatea de a colabora cu medicii pentru a dezvolta strategii eficiente de tratament.
Cum abordăm problema din punct de vedere medical?
Deși unele femei din România trăiesc cu impresia greșită că în țara noastră nu pot apela la servicii de calitate pentru consilierea și tratamentul infertilității, vă anunțăm că nu e așa. Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj este alături de toți pacienții care le-au călcat pragul, susținându-i în lupta cu infertilitatea.
Evaluarea fertilității este o problemă care îi vizează pe ambii parteneri și le poate da o perspectivă în timp atunci când se hotărăsc ca a venit momentul să conceapă un copil. Medicii încurajează cuplurile să apeleze la consiliere încă de la început, atunci când apare o problemă în încercarea de a obține o sarcină. Este foarte important, ca ambii parteneri să participe la aceste investigații, deoarece cauzele infertilității sunt numeroase și pot apărea doar la unul dintre parteneri sau la amândoi, fără să existe o regulă.
Ignorarea infertilității sau întârzierea cu care se apelează la un specialist poate duce la agravarea situației și reduce șansele de a obține o sarcină, chiar și prin cele mai sofisticate și moderne metode. Lipsa fertilității se poate trata prin diverse procedee, de la medicație până la intervenții chirurgicale.
Putem spune că infertilitatea este ca o afecțiune medicală mai ieșită din comun, deoarece pe parcursul tratamentului nu se tratează o singură persoană, ci două în același timp. La începutul tratamentului, cuplul are o discuție interactivă, foarte folositoare pentru stabilirea cauzelor și tratamentului necesar împreună cu specialistul. Tratamentul este personalizat pentru fiecare cuplu de pacienți în parte și este stabilit în funcție de anumiți factori precum, starea generală de sănătate, cauzele și durata infertilității sau vârsta maternă.
Deși unele femei din România trăiesc cu impresia greșită că în țara noastră nu pot apela la servicii de calitate pentru consilierea și tratamentul infertilității, vă anunțăm că nu e așa. Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj este alături de toți pacienții care le-au călcat pragul, susținându-i în lupta cu infertilitatea.
Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj
Astfel, credem că e important să iei atitudine și să te programezi la un consult. Diagnosticul de infertilitate și tratamentele efectuate au un impact psihologic major asupra cuplului care ia decizia de a concepe un copil. Nereușita obținerii unei sarcini pe cale naturală, multiplele investigații și încercări, pot să ducă în timp la o serie de reacții emoționale intense precum lipsa de speranță, vinovăția, scăderea încrederii de sine. Ignorarea simptomelor de infertilitate poate duce la agravarea situației.
⇒ Nu trebuie să vă pierdeți speranța! Infertilitatea are soluții. Important este să dați atenție la ceea ce vă comunică propriul corp și să apelați la ajutor specializat.
Conf. Univ. Dr. Romeo Micu
Conferentiar
Obstetrica - ginecologie
Competente:
Sterilitate
Ecografie
Ecografie morfofetala
Dr. Cristina Zlatescu-Marton
Medic specialist
Obstetrica - ginecologie
Competente:
Sterilitate
Ecografie
Ecografie morfofetala
✔️ Așadar, vă sfătuim să apelați cu încredere la experți, dacă întâmpinați dificultăți în a concepe un copil. Cu cât problema va fi depistată mai repede, cu atât ea va fi, probabil, mai ușor de rezolvat.
referinte medicale
1 - World Health Organisation. Mai 21, 2021.
2 - Mayo Clinic. Mai 21, 2021.
3 - Regina Maria. Mai 21, 2021.
4 - Mayo Clinic. Mai 21, 2021.
5 - Regina Maria. Mai 21, 2021.
6 - Regina Maria. Mai 21, 2021.
7 - Regina Maria. Mai 21, 2021.
8 - Center for Disease Control and Prevention. Mai 21, 2021.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII