Greața la copii - motive, remedii și prevenire
Pe scurt
Copiii suferă de greață din diferite motive. Greața cronică la un copil poate fi destul de neplăcută și îl poate determina să evite anumite lucruri de teamă să nu se simtă din nou rău.
Iată cum poți înțelege mai bine cauzele apariției greții și cum să iei măsurile preventive necesare pentru a ajuta copilul:
Greața la copii - cauze frecvente
Greața poate fi cauzată de condiții de mediu sau comportamentale, dar ar putea fi și un indiciu că ceva nu funcționează corect în interiorul corpului. Iatâ câteva cauze frecvente:
Intoxicația alimentară
Pentru mulți copii, intoxicația alimentară este unul dintre motivele majore pentru care apare greața. Tendința de a mânca afară, indiferent dacă este la un restaurant sau la tarase, poate expune copiii la diverse produse alimentare care nu sunt pregătite în mod corect. Dacă copilul are deja un sistem digestiv slab, el este mai vulnerabil la acestea, iar consumul de alimente insuficient gătite sau contaminate poate duce la greață, însoțită de vărsături, diaree și dureri de stomac.
Mâncat excesiv
Copiilor trebuie să li se spună să mănânce corect când sunt mici. Asta presupune să le spunem să mănânce cantități adecvate. De fiecare dată când un copil vede mâncarea preferată, el face tot ce poate și mănâncă foarte mult înainte de a-și da seama că are stomacul deja plin. Mâncatul excesiv poate face stomacul să se simtă mai plin decât de obicei și poate rezulta senzația de greață.
Diverse boli
Bolile cauzate de o infecție de exemplu, pot deranja stomacul unui copil sau chiar provoca simptome de greață, mai ales atunci când acesta stă jos. Majoritatea acestor boli sunt cauzate de infecții ale urechii sau stomacului, alături de gripă și febră.
Rezultatul anxietății
Acest lucru ar putea fi o surpriză, dar, în ciuda faptului că este subiectiv pentru fiecare individ, copilul mic s-ar putea simți anxios în anumite cazuri. Viața sa școlară poate prezenta o mulțime de provocări copleșitoare care se învârt în jurul temelor, nepregătirea pentru un examen, nervozitate înainte de a urca pe scenă etc. Acest stres se poate manifesta în anxietate severă și poate avea ca rezultat o reacție biologică adecvată care amintește de greață.
Reacție alergică
Similar cu intoxicația alimentară, consumul anumitor alimente la care copilul este alergic ar putea declanșa reacții în corpul său, provocându-i senzația de greață. Unele alimente ( cum ar fi ouăle, laptele, arahidele, grâul, fructele de mare, etc) pot provoca reacții alergice puternice. Greața este de obicei însoțită de dureri de stomac atunci când este o alergie pe bază de alimente și apare la aproximativ o oră după ce s-a consumat alimentul vinovat.
Infecții ale stomacului
O serie de bacterii, paraziți, viruși și alți microbi dăunători vizează stomacul și provoacă un disconfort imens copilului. Când acest lucru se întâmplă în mod repetat, stomacul începe să reacționeze dorind să-l expulze și astfel provoacă greața. Acest lucru ar putea provoca, în cele din urmă, vărsături și diaree.
Rău de mișcare
Copiii și adulții suferă de această problemă în diferite grade. Când ochii văd mișcare dar alte simțuri nu reușesc să o detecteze, creierul o percepe ca fiind un semn de otrăvire și declanșează greața, astfel încât otrava să poată fi eliminată.
Simptome ale răului de mișcare la copii
Răul de mișcare începe de obicei cu o senzație vagă de rău, transpirație rece, oboseală și pierderea poftei de mâncare. Acest lucru progresează de obicei spre vărsături. Este posibil ca un copil mic să nu poată descrie acea stare de rău, dar o va demonstra devenind palid și neliniștit, căscând și/sau plângând. După aceea, își va pierde interesul pentru mâncare și va vomita.
Cum poți ajuta copilul să facă față senzației de greață?
Există măsuri de precauție pentru a reduce șansele declanșării greței și pentru a-ți ajuta copilul să treacă cu bine de ea:
1. Evită mâncarea dacă copilul are deja senzația de greață
Dacă copilul are deja senzația de greață, evită să-i dai mâncare solidă. Aceasta poate înrăutăți lucrurile. Odată ce greața dispare, lasă copilul să mănânce alimente ușor de digerat, cum ar fi fructe simple sau un terci, pentru a se simți mai bine.
2. Hidratează cu atenție
Greața poate duce în principal la vărsături, apoi la deshidratare, lucru ce te poate face să crezi că micuțul tău ar rebui să bea multă apă. Lasă copilul să soarbă apă în cantități mici. Prea multă apă l-ar putea face să vrea să verse din nou.
3. Odihna este importantă
Senzația de greață poate afecta corpul provocând epuizare și oboseală. Odată ce sentimentul începe să se epuizeze, lasă copilul să se întindă o vreme și să "fure" un pui de somn dacă este necesar.
Când să consulți un medic?
Majoritatea cazurilor de greață nu necesită prezența unui medic, deoarece starea copilului va reveni la normal repede. Cu toate acestea, nu ezita să consulți medicul dacă observi că micuțul tău:
Are febră mare;
Este confuz și a leșinat;
Se plânge de vedere slabă și amețeli;
Are dureri în piept și varsă în mod repetat;
Vomită cu sânge și are o deshidratare severă.
Cum poate fi prevenită greața la copii?
Aceste sfaturi te pot ajuta să previi apariția senzației de greață la copil:
Învață-l să mănânce întotdeauna cu măsură.
Ține-l departe de aromele puternice, deoarece acestea pot declanșa greața.
Nu lăsa copilul să mănânce mult înainte de a călători dacă are rău de mișcare.
Menține igiena acasă și în exterior pentru a evita contaminarea alimentelor.
A experimenta greață nu este niciodată un lucru plăcut, mai ales pentru copii, deoarece îi lasă epuizați și obosiți. Folosirea suplimentelor alimentare pentru a preveni răul de mișcare, a îmbunătăţi digestia sau a calma crampele abdominale, poate ajuta copilul mai mult decât ai putea crede.
Nausolvit® picături orale conține extract standardizat de ghimbir, fiind indicat în combaterea răului de mișcare dar și în reducerea stărilor de greață și vărsături legate de consumul excesiv de alimente și tratament medicamentos.
Supliment alimentar cu extract din plante și îndulcitori
BENEFICII:
Previne starea de rău de mişcare;
Reduce stările de greaţă;
Îmbunătăţeşte digestia;
Calmează crampele abdominale.
Combaterea răului de mişcare
Tulburările digestive legate de consumul excesiv de alimente şi tratament medicamentos
Copii 6 luni - 1 an: 2 picături/kg corp o dată pe zi
Copii 1 – 3 ani: 10 picături de 3 ori pe zi
Copii 3 – 6 ani: 15 picături de 3 ori pe zi
Copii 6 – 12 ani: 20 picături de 3 ori pe zi
Adulți: 20 picături de 3-4 ori pe zi
*0.5 ml de produs este echivalentul a 10 picături.
Extract standardizat de ghimbir (Zingiber officinalis)
Recomandare: Dr. Phyto
PHYTODEP protejeaza natural copilaria
Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.
Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.
Catalog produse
ALLERDEP sirop 150 ml, 44,00 lei
Preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.
LAXODEP sirop 150 ml, 43,20 lei
Combaterea constipatiei. Combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizat
COLIDEP soluție orala 44 ml, 65,80 lei
Tulburarile digestive. Combinatie unica de probiotice si fitoextracte standardizate
VIRODEP picaturi orale 30 ml, 29,00 lei
Prevenția și tratamentul virozelor respiratorii. Asociat cu antibiotice...
LARIDEP spray oral solutie 30 ml, 35,00 lei
Preventia si tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII