IQ-ul unui copil: cum se calculează și de ce trebuie atent evaluat
Coeficientul de inteligență (IQ) este o unitate de măsură a capacităților intelectuale, care evaluează avansul sau întârzierea în comparație cu rezultatele așteptate pentru copiii de aceeași vârstă. IQ-ul unui copil se calculează folosind teste standardizate care măsoară abilități cognitive precum raționamentul logic, memoria, viteza de procesare și abilitățile verbale și spațiale. Este important să evaluăm atent IQ-ul unui copil, deoarece acest lucru poate identifica nevoi educaționale speciale, potențial academic și posibile dificultăți de învățare. Evaluarea corectă permite intervenții timpurii și suport adecvat, maximizând astfel dezvoltarea intelectuală și personală a copilului.
IQ-ul unui copil: cum se calculeaza si de trebuie atent evaluat.
veti citi
Coeficientul de inteligență este o unitate de masură a capacitaților intelectuale
Copilul dotat si copilul cu retard mental
Interpretarea IQ-ului unui copil trebuie facută cu multă prudență
Care este IQul normal?
Coeficientul de inteligență este o unitate de masură a capacitaților intelectuale
Coeficientul de inteligenta este o unitate de masura a capacitatilor intelectuale. Acesta evalueaza avansul sau intarzierea cu privire la rezultatele la care ne asteptam de la copiii de aceasi varsta.
Coeficientul de inteligenta (IQ) - prescurtarea de la Quotinet Intelectuel - definit de Alfred Binet, este raportul (varsta mentala/varsta reala) x100.
Varsta reala este varsta legala sau cronologica, calculata dupa data nasterii.
Varsta mentala este o varsta determinata de un ansamblu de teste verbale si de performanta intelectuala. Coeficientul de intelingenta mediu este de aproximativ 100 atunci cand varsta mentala egaleaza varsta reala.
Un coeficient de intelingenta superior lui 120 reprezinta un bun nivel intelectual, dar un coeficient de inteligenta inferior lui 80 nu inseamna neaparat debilitate.
Copilul dotat si copilul cu retard mental
Vorbim despre un retard mental atunci cand coeficientul de inteligenta este sub 70.
Coeficientul de inteligenta evalueaza avansul sau intarzietea cu privire la rezultatele la care ne asteptam de la copii de aceasi varsta.
Un copil de 10 ani care rezolva teste prevazute in mod obisnuit pentru copii de 12 ani - deci are o vasta mentala mai mare cu doi ani - are un IQ de (12x10)x10 deci de 120.
In schimb un copil de 5 ani care face testele prevazute pentru un copil de 6 ani - va avea varsta mentala de 6 ani, in avans de varsta mentala de un an si un IQ de 120. Deci la un IQ identic este necesara si precizarea varstei copilului.
Interpretarea IQ-ului unui copil trebuie facută cu multă prudență
Daca in momentul in care copilul da testele este recalcitrant, nu se concentreaza, este imprastiat, are o stare febrila sau este descurajat dupa un exercitiu pe care nu a stiut sa il faca - el nu isi utilizeaza toate capacitatile si rezultatul este denaturat. IQ evaluaza deci capacitatile copilului dar in anumite conditii si la un moment dat. Astfel, copilul poate fi usor discreditat.
Nu intotdeauna se comunica parintilor rezultatele IQ-ului copilului caci este posibil sa i se faca un deserviciu copilului daca i se pune eticheta definitiva de IQ mic (debil) mai ales atunci cand IQ a fost stabilit in conditii inadecvate.
Ad-Extra3:
Care este IQul normal?
In practica, se disting copii al caror IQ est sub 80 si la care este dificila scolarizarea (sunt repetenti), copii al caror nivel variaza de la normal-slab la normal-avansat.
IQ-ul cuprins intre 80 si 120 reprezinta 70% din totalul copiilor iar copiii etichetati - dotati - au IQ peste 120.
Aceasta clasificare este insa arbitrara si IQ este departe de a fi singurul care determina activitatea scolara. De exemplu, unii copii care au o inteligenta normala - dar sunt educati in medii defavorizate - au o intarziere de limbaj ale carei consecinte la nivel scolar antreneaza uneori o intarzire de doi sau trei ani la sfasitul scolii primare.
► CIteste in continuare A vorbi mult este unul dintre cele 17 semne că un copil este supradotat, spune Mensa
6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau
Talentul nu vine prin nastere, ci prin crestere. Daniel Coyle, autorul bestseller-ului “Codul Talentului”, spune ca poti sa evidentiezi talentul copilului tau intr-un mod destul de interesant, pornind de la premiza ca Talentul nu vine prin nastere, ci prin educatie.
Coyle a petrecut 2 ani in noua dintre cele mai cunoscute “focare” producatoare de talente, artisti, interpreti sau executanti de clasa mondiala in sport, arta, muzica si matematica. Ceea ce a descoperit este ca parintii le-au oferit o imagine gresita despre cum ar trebui sa se manifeste un geniu. ” Talentul imens” nu este înglobat in AND-ul copiilor, spune Coyle. Talentul este rezultatul unui model distinctiv si puternic, un model care combina 3 forte elementare: tinte inalte, suport motivational si metode de coaching citeste in continuare aici.
Despre parinti si copii inteligenti cititi si:
Scala de inteligenta Wechsler pentru copii
Copiii geniali ai României. ”Am schimbat 3 școli pentru că nu eram înțeles de învățătoare”
Importanta familiei in procesul de invatare
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Forum de Parenting modern
Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte. autor: Desprecopii.com - 2023
referinte: https://howardgardner.com/
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Buna ziua vreau sa stiu si eu va rog daca ma puteti ajuta ce IQ trebuie sa aibe un copil de 3 ani si 10 luni sa poata incadra la gradul 1 de oare ce numi da gradul 1?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII